Prostor i vrijeme kao rješenje – Odmor od “svega” je prvi korak k zdravlju, snazi, ljepoti

Pinterest LinkedIn Tumblr +
prostor i vrijeme

Foto: Ingram Image

Mi često mislimo da imamo premalo, no uglavnom u našim životima ima svega previše. To sve čega je previše započinje urušavati zdravlje, kompromitirati zdravlje, donositi bolest.

To je previše hrane, previše vježbanja, previše spavanja, previše televizije, previše alkohola, previše slatkiša, previše toksina, previše garderobe, previše automobila, previše brige, previše sumnje, previše straha, previše ljudi, previše znanja, previše informacija, previše želja, previše misli, previše virusa, previše bakterija, previše parazita, previše cipela.

Unosimo previše svega, a probava i naš mozak ne mogu probaviti i preraditi toliku količinu različitih, stalno nadolazećih informacija, pa na kraju, uz to što sami unosimo previše svega, tijelo slabije probavlja (probavni sustav) i slabije prerađuje (mozak), pa u konačnici slabije izlučuje (probava), slabije zaboravlja (mozak). I gle začaranog kruga, na kraju svega ima još više – neispražnjenih crijeva, masne jetre, zakrčenih krvnih žila… viška toksičnih misli, briga, strahova, sumnji.

“Previše” je početak puta k bolesti, to jest prvi korak k bolesti.

Tek kad dođemo do granične točke “Previše” (koja je kod svakoga individualna), nastaje poremećaj “Premalo”. Pa nam počne ponestajati aminokiselina, vitamina, minerala, ljubavi, pažnje, poštovanja, odanosti…

Vrlo često se ne radi o nedostacima, već o tome da se oni ne mogu probiti kroz previše svega ili “Previše” izaziva upalne reakcije koje mijenjaju u potpunosti biokemijski milje i uvjete “prolaska” kroz stanične membrane (ili auru) i dolaska gdje treba. No, bez da znamo pravi uzrok nedostatka, mi često nadoknađujemo pravu stvar u krivom trenutku, u krivoj količini.

Zbog previše svega navedenoga, od hrane do misli, tijelo u nekom momentu ne dobiva dovoljno vitamina, minerala, aminokiselina, ljubavi, pažnje, odanosti…, te tijelo slabi.

To se očituje s vrlo širokom slikom simptoma i vrlo čestim umorom. Također, prosuđivanje slabi jer mozak nema dovoljno glukoze, kisika, hranjivih tvari, a posljedica je prevelika emotivnost, donošenje manje kvalitetnih odluka za budućnost. Problem je u previše lošeg. Dobro se ne može probiti kroz to niti se može primiti, apsorbirati u tijelo i u um, dok nema mjesta.

 

Zato napravimo mjesta, napravimo prostora

U fizici, vrijeme je prostor i prostor je vrijeme, pa dok radimo detoksikaciju i vježbe, dajemo tijelu jedno i drugo. Odmor od svega je prvi korak k zdravlju, snazi, ljepoti. Ako imamo previše svega, ne možemo znati što nam treba. Tada lako gubimo životne bitke i tek kada izgubimo nešto ili nekoga shvaćamo do čega nam je zaista bilo stalo i što nam je zaista potrebno.

Zato radimo sezonske detoksikacije uma i tijela, tijela i uma, samo tijela ili samo uma, na način da damo prostora (i vremena).

Poklonjeni prostor, vrijeme, rade za nas.

Dajemo prostor da se tijelo očisti, dajemo vrijeme da se nahrani. Moramo početi primjećivati što je u našem životu “Previše” i koliko nam to “Previše” radi štetu, na kojim poljima i što možemo očekivati u budućnosti ako tako nastavimo.

Možda imate samo previše svjetla u Vašim očima, od kompjutera, mobitela… Ako je svjetla previše, mi očima ne dajemo šansu da daju znak gdje su naše vlastite granice, koliko svjetla nam zaista treba da optimalno vidimo bez umora, nego trajno pregaramo izvan svojih granica.

Postavite granice unutar onoga što jeste. Osjetite s kime i čime rezonirate i ne ustručavajte se definirati svoje granice. Zdrave granice su samopoštovanje.

Samopoštovanje je centar, fokus, temelj zdravlja. Daje želju i volju, daje unutrašnju snagu, jasno učvršćuje izvanjske granice prema ljudima i situacijama te nas na taj način definira u granicama naše vlastite energije i konstitucije, a to su granice “našeg, individualnog” zdravlja.

Te su granice Vaš život.

Samopoštovanje definira te granice, a vrijeme i prostor jedan su od načina na koji samopoštovanje jačamo, održavamo, cijenimo kao važan dio našeg života.

Ovo je holistička medicina. Ona nježnim putem vodi do zdravlja. Ona uviđa sve što na zdravlje utječe. Za dublje razumijevanje i promjenu, potreban je individualna analiza, definicija i jasna preporuka.

Share.

About Author

Meri Bura, dr. med.

Meri Bura, doktorica medicine, osnivačica je holističkog centra Mulier i kreatorica Mulier metode. Cjelokupan rad dr. Bure usmjeren je na integraciju znanstvenih i holističkih metoda, od svakodnevne prakse do zdravstvene politike.

Comments are closed.