Živimo nezavidno brzim tempom pa tako i jedemo; brzo, nesvjesno, uz TV, na pauzi, skrolajući po mobitelu ili na putu prema nečem važnijem od toga da stanemo na 20 minuta i pojedemo u miru. Jesti polako i svjesno (mindful eating) može biti iznenađujuće jednostavan korak prema zdravijem tijelu i umu.
Kad hranu “usisavamo” bez puno žvakanja, naš probavni sustav dobiva previše posla odjednom. Cijeli sustav organa – želudac, jetra, crijeva – mora raditi jače kako bi razgradio sve te velike zalogaje. To može rezultirati lošijom apsorpcijom hranjivih tvari, nadutošću i drugim probavnim problemima. Dugoročno gledano, ovakvo preopterećenje može loše utjecati na metabolizam, što otežava održavanje zdrave tjelesne težine i normalno funkcioniranje probavnog trakta.
Zašto sporije jedenje može biti prava mala revolucija?
Kad jedemo polako, više žvačemo. Time hrana postaje lakša za probavljanje, dajemo tijelu vremena da pripremi probavni trakt na primanje hrane, da se počnu lučiti probavni sokovi i na kraju, možemo pravovremeno osjetiti sitost i stati – spriječiti prejedanje.
Povezano: Svjesno jedenje
Kako usporiti i stvoriti nove navike?
Dok sam radila u teretani, kao i većina trenera, naučila sam brzo pojesti između treninga, grupa i smjena. Često bih se osjećala kao da mi zadnjih par zalogaja još uvijek stoji u jednjaku, da nisu stigli doći do želuca. Trbuh me znao boljeti tijekom cijelog treninga koji sam vodila, kiselina se dizala i bila sam užasno naduta. Nije mi bilo ni na kraj pameti da je uzrok svemu tome činjenica da ne jedem, tj. ne posvećujem se obrocima kako bih trebala, da trebam malo stati i uzeti si vremena za sebe u smislu pauze i predaha.
Shvatila sam u čemu je „kvaka“ nakon što sam počela čitati o nadutosti i probavnim smetnjama koje su postale sve učestalije. Na moje iznenađenje, najviše su mi pomogle knjige o mindfulnessu koje sam čitala iz sasvim drugih razloga.
Kroz štiva kao što je Unutarnje inženjerstvo od Sadhgurua, shvatila sam da je svjesnost i prisutnost u sadašnjem trenutku jedini ispravan način življenja. Prošlost je prošla, budućnost se još nije dogodila. Što nam drugo preostaje osim toga da budemo prisutni tu, u ovom trenutku, sad?
To je najzdravije što možete učiniti za sebe. Tako ćete uspjeti stati, usporiti i doživjeti ono što je oko vas, što je pred vama (na tanjuru). Sve ćete početi raditi malo ljepše i nježnije.
Trikovi koji su meni pomogli da iskultiviram naviku sporijeg jedenja
1. Stvaranje atmosfere
Postavljanje tanjura, odabir lijepih čaša, ili jednostavno sjedanje za stol, može potpuno promijeniti doživljaj obroka. Kad je atmosfera ugodna, prirodno ćemo poželjeti uživati i provesti više vremena za stolom. Nemojte hranu samo natrpati na tanjur, složite lijepo, aranžirajte malo, ne traje to dugo, maksimalno 3-4 minute, a kad sjednete za taj tanjur, osjećaj će biti drugačiji. Poseban, jer ipak ste svjesno napravili nešto lijepo za sebe.
2. Opuštanje prije jela
Uvođenje male rutine prije jela može biti odličan način za usporavanje. Na primjer, prije svakog obroka napravite nekoliko dubokih udaha ili kratku pauzu. Pokušajte sjesti, smiriti misli, možda čak zatvoriti oči i zamisliti kako ćete uživati u svakom zalogaju.
3. Podijelite obrok na dijelove
Umjesto da jedete sve odjednom, pokušajte podijeliti tanjur na male dijelove i jesti jedan po jedan. Počnite s jednim segmentom tanjura, posvetite mu pažnju, a zatim prijeđite na sljedeći. Ovakva praksa vam može promijeniti cijelo iskustvo, dajući osjećaj da uživate u više različitih “mini obroka.”
4. Igra s okusima i teksturama
Kad jedete polako, imate priliku doživjeti svaki okus na potpuno novi način. Pokušajte primijetiti razliku između hrskave mrkve, kremastog pirea ili slatke svježine rajčice. Takva usmjerenost na različite teksture i okuse može vam pomoći da jedete sporije i uživate u svakom zalogaju.
5. Koristite štapiće za jelo (iako možda niste vični)
Ako niste navikli jesti štapićima, ovo može biti odličan način da se usporite. Štapići zahtijevaju preciznost i pažnju, pa kad njima jedete, gotovo automatski usporavate.
6. Odložite pribor između zalogaja sa strane
Čini se kao sitnica, ali ostavljanje vilice ili žlice između svakog zalogaja može napraviti veliku razliku. Nakon što uzmete zalogaj, spustite pribor na tanjur, osjetite okus hrane, prožvačite i tek onda ponovno podignite pribor.
7. Pronađite inspiraciju u okusu
Pravi užitak u hrani dolazi kad dozvolimo sebi da istražujemo. Uzmite trenutak da primijetite što vam se najviše sviđa kod obroka. Je li to svježina povrća? Možda kremasta tekstura umaka? Ovakva svjesnost o okusu ne samo da usporava jelo, već i potiče užitak.
8. Podijelite s nekim obrok, u dvoje je uvijek ljepše
Lakše je odvojiti pažnju od tanjura kad imate zanimljivog sugovornika. Zalogaj pa malo razgovora, pa gutljaj (vina) pa zalogaj, pa opet malo razgovora.
9. Prakticirajte zahvalnost – my favourite
Ovo mi je najviše pomoglo. Razmišljanje o ljudima i procesima koji su doveli hranu do mog tanjura. Zahvalnost može promijeniti perspektivu – obrok postaje iskustvo, a ne samo “zadovoljavanje gladi”. Kad na ovaj način pristupimo hrani, automatski nam uživati postaje prirodnije, sporije i svjesnije.
Dok žvačete, u sebi si nabrajate što sve jedete u toj salati ili jabuci. Jedete sunce, oblake, zvijezde, kišu, zemlju iz koje je izrasla, energiju i rad koji su uloženi… sve je to u toj salati, u toj jabuci. Sad više nije to samo granny smith, nije više puterica na tanjuru, sad je to svemir. 🙂
10. Mindful eating tehnike
Mindful eating je praksa u kojoj pokušavamo u potpunosti doživjeti hranu koju jedemo. Fokusirajte se na svaki zalogaj, okus, miris i osjećaj koji vam pruža. Ako vam je teško ostati prisutnima, pokušaj brojati žvakanje – neka svaki zalogaj traje barem 20-ak žvakanja.
Mali koraci, velike promjene
Svaki od ovih koraka može djelovati kao mala stvar, hrpa sitnica, ali njihov utjecaj na tijelo i um brzo postane zamijećen. Kad počnete prakticirati ove metode, barem jednu, sigurno ćete primijetiti koliko vam je obrok postao iskustvo, zapravo selfcare ritual, a ne usputna obaveza i nekontrolirano „trpanje“ hrane u sebe. Počnite polako, koristite one metode koje vam najviše odgovaraju i vidite kako usporavanje, prisutnost u trenutku mijenja vaš odnos prema hrani.
Povezano: Dr. Meri Bura o prehrani