Zašto obožavam svoje godine

0

Uskoro ću proslaviti 55 godina života. Spadam prema staroj klasifikaciji u žene starije životne dobi. Moram priznati da se na to nasmijem jer se u dubini svoje duše ne osjećam staro, iako bih to trebala iz kojekakvih razloga.

 

U razdoblju koje je uslijedilo nakon pedesete godine života počela sam intenzivno privoditi kraju neke životne bilance. Odlučila sam intenzivno se usredotočiti na sebe.

 

Možda će neki pomisliti da sam bezobzirno samoljubljiva ili samodopadna. Međutim, ništa od toga, postala sam zdravo sebična. Moje kćeri su odrasle žene koje vode svoj život u kojemu za mene ima onoliko mjesta koliko je to potrebno. Volim ih svim svojim srcem i umom, ali isto tako sam shvatila da moram početi voljeti i samu sebe.

Spoznala sam da sam sve dosadašnje godine prešutno odlazila od sebe kako bi napornim radom umanjila potrebu da ugodim sebi.

Znali su mi reći da uživam u ulozi žrtve. Ne mogu poreći, u velikom broju životnih situacija osjećala sam se kao žrtva. Dopuštala sam da potrebe drugih stavljam ispred svojih potreba. Sada znam zašto sam to činila. Tražila sam pažnju, suosjećanje i pripadnost. Bila je to loša formula koja je obećavala uspjeh. Naprotiv, meni se pokazala neuspješnom, samo me je odvojila od dragih ljudi i stvorila dodatne probleme.

 

Život gledam drugim očima

Sada u dobi od 55 godina, život gledam drugim očima. Učim se svakodnevno pronalaziti u malim stvarima, tražim razloge za zahvalnost. Svjesna sam da zub vremena ostavlja trag, učim prihvatiti sve promijene i biti zahvalna na njima. Ne stremim radikalnim promjenama i lažnom brisanju godina.

Želim biti autentična sa svojih 55 godina života. Jednog dana moje će kćeri pričajući o meni možda izjaviti: ”Naša stara je bila čudna.“ I jesam čudna. Volim svoju čudnu stranu osobnosti, volim svoju djevojčicu u sebi. Volim svoju brzopletost, tvrdoglavost, teatralnost, zabrinutost i sve one radosti male i velike koje si priuštim onda kada mogu.

Volim svojih 55 godina života jer sam dobila priliku da budem ono što uistinu jesam. Riješila sam se okova koji su me sputavali.

Sada sam konačno SLOBODNA I SVOJA.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.