Vrijeme je za osobnu inventuru – samopregled vlastite duše

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na kraju godine veliki trgovački centri imaju pune ruke posla. Blagdansko ludilo koje se svodi samo na jedno, kupiti i imati, širi se velikom brzinom.

Pokloni, pripreme za blagdanske dane, izvor su zadovoljstva i nervoze. I onda, kada se lampice na jelki pogase, kada se pospremi stol, očisti nered… ostaje tišina i ono vječno pitanje – kako sam iskoristila proteklu godinu? Što sam mogla bolje, u čemu sam bila uspješna, neuspješna, dobra ili jako loša?

Volim te trenutke tišine i samoće koji me ispunjavaju mirom. Volim trenutke pretresanja godine koja je na izmaku u kojima pokušavam izvršiti godišnju inventuru.

 

Dobro je zapitati se:

  • Jesam li izvršila sve zadatke koje sam planirala u godini koja je na izmaku?
  • Razmislite jeste li bili sretni, u kojim situacijama, tko vas je tijekom godine uspio usrećiti, zašto, kako?
  • Što ste učili za sebe, novo i bolje?
  • Što ste učini za ljude koje volite?
  • Jeste li uspjeli obnoviti razrušene mostove?
  • Jeste li oprostili ljudima koji su Vas povrijedili ili se i dalje durite na njih?
  • Jeste li iskreno i duboko voljeli?
  • U čemu ste bili uspješni na radnom mjestu?
  • Na čemu ste bili zahvalni u privatnom životu?
  • Koliko ste brinuli o vlastitom zdravlju, na koji način?

Osobne inventure su oni sveti trenuci u kojima se nađemo sami sa sobom. To su trenuci generalnog samopregleda naše duše. Trenuci koji nas odvajaju od drugih, trenuci u kojima skidamo maske i na trenutak dopuštamo sebi da jasno vidimo što smo, tko smo, što radimo i kuda idemo.

Zahvalna sam godini na izmaku. Donijela mi je pregršt radosti dajući na trenutke i začin patnje. Obdarila me je ljubavlju koja me je snažila i na trenutke brisala suzne oči. Znam da nisam nikoga željela namjerno povrijediti, ako sam to i učinila, molim nebesa da mi ti pojedinci oproste.

Oni koji su mene povrijedili, njima praštam jer u tom trenutku zasigurno nisu bili svjesni težine boli koju su mi zadali. Polako završavam inventuru, odlažem divne trenutke u spomenar uspomena, ono što nije vrijedno pažnje želim reciklirati.

Kutiju uspomena ukrašavam crvenom vrpcom ljubavi i pažljivo ispisujem 2018. godina.

Zahvaljujem na svakom satu u protekloj godini svjesna da sam dobila puno blagoslova i pokoju životnu lekciju, sigurna u blagoslove nove.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.