Samosvjesni pojedinci – osobe vrijedne divljenja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Moderno društvo potiče ovisnost na različitim područjima življenja.

 

Ovisni smo o automobilu jer nam olakšava odlazak do posla, ovisni smo o društvenim mrežama, o pomagalima u kućanstvu koja nam olakšavaju svakodnevne poslove, ovisni smo o hrani, alkoholu i bezbroj je drugih oblika ovisnosti koje nas na prvi pogled čine slobodnim, a zapravo postajemo taocima nekog novog doba.

Što je s ovisnosti o drugim osobama?
Zašto smo toliko ovisni o tome što će drugi reći, misliti i procijeniti o nama, našem poslovnom i privatnom životu?

 

Samosvjesni pojedinci

Na svu sreću još uvijek postaje samosvjesni pojedinci koji ne ovise o drugim ljudima. Samosvjesne osobe mogu biti same, bez osjećaja nelagode. Oni uživaju u društvu drugih osoba, ali se svakodnevno mogu izdvoji i osloniti na vlastite mogućnosti – kapacitete.

Za njih će reći da su čudni i distancirani od ostalih, iako su to osobe koje su prijateljski raspoložene, pune ljubavi prema ljudima koji ih okružuju. Budući da su manje ovisni o drugim osobama, imaju manje ambivalentnih osjećaja, manje su anksiozni i ne ovise o pohvalama i naklonosti drugih osoba.

Ono što će većinu iznervirati, na njih neće pretjerano utjecati. Sposobni su u trenucima osobnog poraza ili bilo koje životne krize sačuvati smirenost i osobno dostojanstvo.

Oni imaju zadivljujuću sposobnost biti autonomni. Ono što ih čini drugačijim je njihova usredotočenost na osluškivanje vlastitih emocija, rad na sebi i promijeni stajališta.

Oni pred naletima životnih oluja uvijek znaju sačuvati mir, pri tome traže rješenje ne pitajući se „zašto se to meni desilo?“, usmjereni su na traženja načina kako da nastave dalje.

Za njih život ima smisao i onda kada drugi misle da se život gadno poigrao nametnuvši im ogromne životne nedaće. To su oni pojedinci koji dobro vladaju sobom i svojim životnim uspjesima, kao i životnim neuspjesima.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.