Nemate samopoštovanje – Kako ga izgraditi?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako vrednujemo sebe, tako nas vrednuju drugi. Naime, prema brojnim stručnjacima, samopoštovanje je odraz negativnog ili pozitivnog stava prema sebi.

 

Koliko ste puta imali priliku susresti osobe koje imaju visoko mišljenje o sebi ili obrnuto.

 

Osobe niskog samopoštovanja

Osobe niskog samopoštovanja podcjenjuju same sebe, nisu zadovoljne sa sobom, žive u uvjerenju da neće uspjeti, misle da su drugi bolji od njih, podložni su mišljenju drugih, za svaku aktivnost potrebno im je odobravanje drugih. Nezadovoljne su životom i svime što život donosi.

Možda ste u dobrim ste odnosima s osobom niskog samopoštovanja, imate visoka očekivanja koja ona ne može ispuniti. Zašto je tome tako?

Morate znati da osobi niskog samopoštovanja ne možete uputiti kompliment jer u konačnici misli da nikome nije važna. Ako se nađete u konfliktnoj situaciji, ona Vam nikada neće reći svoje mišljenje jer se ne želi zamjeriti i izgubiti kontakt. Neće se suprotstaviti i asertivno izreći NE jer se boji da je ne odbacite.

Osoba niskog samopoštovanja svaki oblik konstruktivne kritike doživljava kao „KATASTROFALNO STANJE“. Ako ste u situaciji da osobi niskog samopoštovanja odbijete neki od zahtijeva na dobrom ste putu da osjećaj vlastite vrijednosti kojeg nema, dodatno urušite. Zbog navedenih i drugih brojnih razloga ponekad je komunikacija s osobama niskog samopoštovanja teška, gotovo nemoguća.

 

Zašto neke osobe imaju nisko samopoštovanje?

Opravdano se postavlja pitanja zašto neke osobe imaju nisko samopoštovanje? Brojni su psiholozi pokušali istražiti razloge, većina navodi dva faktora: količina brige i prihvaćanja koju je dijete dobilo od najbližih članova obitelji uz povijest uspjeha i neuspjeha, uključujući brojne kontekstualne čimbenike.

Roditelji djece s visokim samopoštovanjem su emocionalno topli, imaju jasna pravila, teže disciplini bez kažnjavanja i zagovaraju pravo da dijete iskaže svoje mišljenje sudjelujući u donošenju odluka.

Možda ste odrasli uz roditelje niskog samopoštovanja, to nije razlog da sami ne izgradite visoko samopoštovanje. Pokušajte mijenjati ono što Vam se čini nepromjenjivo. Za početak smanjite očekivanja i veselite se najmanjem postignuću. Svatko od nas ima očekivanja ovisno o razini aspiracije.

 

Zapamtite, u životu možete nešto pokušati i možda nećete uspjeti, ali ako odustanete bez pokušaja, nikada nećete uspjeti.

 

Samopoštovanje se gradi, ono se mijenja u trenutku kada postanemo svjesni svojih loših strana, kada ih prihvatimo i pomirimo se s njima. To ne znači ostati onakvim kakvi jesmo. Naprotiv, to je put koji vodi k promijeni onog što mislimo i želimo.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.