Voljeti i biti voljen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nisam pronašao puno toga što ljudi žele kao što žele ljubav. No, mnogi od nas je ne nalaze. Jedan zen učitelj je rekao: „To što tražiš vjerojatno nije tamo gdje tražiš, jer da je, već bi pronašao“.

 

Ovo savršeno opisuje što se zapravo događa s tom našom ljubavlju, zašto je tako željena i zašto je tako nedokučiva.

 

Tražimo ljubav na pogrešnom mjestu

Naša ljubav nije u drugoj osobi, u njenom izgledu, novčaniku ili onome što čini za nas. To je potpuno pogrešno mjesto na kojem ju tražimo. Voljeti nećemo kad nađemo nekoga koga možemo voljeti i tko će nas voljeti. Voljeti znači nešto drugo. I ako dovoljno vremena provedemo u ovom traženju ljubavi na pogrešnom mjestu, doći ćemo u situaciju da nam ljubav nužno treba za preživljavanje. A ona još uvijek neće stizati. Onda ćemo nuditi sve što imamo, dat ćemo sebe na rasprodaju kako bismo dobili bar malo te ljubavi. Tu postajemo potrebiti.

 

Potrebitost, najodbojnija energija koju znam

Daj mi, daj mi, daj mi, daj mi, daj mi, daj mi, daj mi, daj mi… slobodno recite kad vam dosadim. Ovo dosadi jako brzo. Potrebitost je jako loša emocija koja zrači iz nas kada smo potrebiti, a to djeluje odbojno, učinkovitije od autana na komarce. Oko vas odjednom nema nikoga, a vi tonete sve dublje u očaj i depresiju. A probali ste sve. Bili na iskrici (ne znam već dugo koji su portali za dejtove u modi, davno kad sam ja razmišljao o tome Iskrica je bila aktualna), pitali ste sve prijatelje/ice imaju li nekoga za vas… probali ste sve! Bez rezultata. Problem je što niste dovoljno brzi da ulovite one koji bježe od vaše energije potrebitosti. Da, možda ćete uloviti nekoga tko je odrastao s takvom energijom u blizini, nekoga tko će vas pokušati spašavati. No, te veze ne mogu trajati dugo. U to ste se već uvjerili.

OK, Miro, što da radim? Kako da to promijenim?

Odlično pitanje!!!!

Voli, prihvaćaj, cijeni, poštuj prvenstveno sebe, a onda sve u svom životu! Kreni od samog jutra! Sljedeći tjedan ide tekst o jutarnjim ritualima koji će ti pomoći u ovome.

 

OK, ja bih radio volio/la cijeniti i voljeti, ali nemam što, nemam koga!

Hm… Cijeniti i voljeti je vještina. Sada ne možeš vidjeti razlog za poštovanje i ljubav samo zato što ne „treniraš“ dovoljno dugo. Zapravo, vjerojatno ne treniraš uopće. Kreni malim koracima jer u ovoj fazi veliki koraci mogu biti bolno iskustvo ako uopće uspiješ i tome.

Zvuči li ti smiješno kad ti kažem da kreneš od cijenjenja ljepote cvijeta na livadi? Načina na koji tvoj kolega na stolu drži stvari. Načina na koji tvoj poštar radi svoj posao ili kako tvoj partner priprema doručak i kavu. Uživaj u tome. Što cijeniš kod sebe? Ako baš ništa ne radiš konstruktivno, vjerojatno si dosljedan/na u higijeni. Cijeni svoju dosljednost jer četkaš zube svaki dan dva puta….

Dovoljno ideja za početak?

Nemojte biti kao moja poznanica „da, da Miro, super ti je ovo, (naravno neće primijeniti), ali kako da dobijem svog muža da radi ono što ja hoću“?

Nećete dobiti nekoga da vas voli tako da ga nagovorite. Ili ako i uspijete u naumu, dogodit će se nešto još gore.

Ovo je predivna i preširoka tema da bi stala u jedan tekst stoga vas pozivam u FB grupu NEŠTO ZA DUŠU u kojoj sam jučer održao besplatno predavanje s istim naslovom kao i ovaj tekst u kojem više i detaljnije idem u mehanizme ovoga što sam vam ovdje predstavio. Uđite u grupu, predavanje je snimljeno i čeka vas.

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.