Sve tvoje je najbolje od tebe

0

„Mogao sam bolje“ je laž! Nisi mogao bolje. Da si mogao, učinio bi to.

 

Svi bismo uvijek učinili bolje da smo mogli. A ne možemo iz tko zna kojih uvjetovanosti. Odgoj, nedostatak volje, znanja, htjenja, motivacije, gladi, sitosti, podrške, razumijevanja, prostora, vremena, resursa, novaca, snage, brzine, ideja, zainteresiranih… sve ovo se može svesti samo na jednu riječ. Nedostatak energije.

No prije nego se vratim na ovo, želim reći kako je u svakom trenutku ono što smo učinili najbolje od nas. Nemojmo se zavaravati. Nismo mogli bolje. Znaš da trebaš na trening večeras, ali odlučuješ ostati na kauču buljeći u TV, to nije zbog toga što ti se ne da. To je zbog toga što ne možeš. Ako kreneš u analizu, shvatit ćeš da ti nešto crpi energiju. Možda si se samo prejeo loše hrane za ručak i ona ti oduzima energiju ili te muči nešto veće. Neki odnos s poslom, partnerom, novcem… Odnosi nam ne dozvoljavaju da koristimo svoje pune potencijale. Kao i računalo, mi imamo određenu količinu radne memorije koja je u stanju procesuirati određenu količinu podataka. Ako se u pozadini vrte programi koji crpe energiju ili još gore ako je računalo zahvatio virus, sav RAM odlazi na to i ne ostaje nam ga dovoljno da se programi koje želimo aktivirati i koristiti „vrte“. Onda oni zapinju, prekidaju se, rade pauze i na kraju stanu s radom. Upravo to se događa. Ako danas nisi otišao na vježbanje, vjerojatno je u pitanju neko zapinjanje izazvano programima kojih nisi svjestan da se vrte. Dokaz da postoje je taj što nisi otišao na trening i to što misliš da možeš bolje. Ne možeš, tvoja radna memorija je zauzeta nečim drugim. To što radiš je tvoje najbolje s obzirom na to što se događa sa sistemom. Ako si potpuno prestao vježbati, znači da je računalo stalo. Da su ga ti programi u potpunosti preuzeli. Sjedenje na kauču i buljenje u TV tome samo još pridonosi jer daje neželjenim programima nove verzije, updatira ih redovno i čini moćnijima.

 

Što učiniti da tvoje najbolje postane bolje?

Ovaj tekst je prvi, odličan i beskrajno veliki korak ka tome. Osvijestio ti je problem koji te muči. Bez toga se ništa drugačije ne može dogoditi.

Slijedi malo introspektive. Kako saznati koji su to programi? Evo jednog dosta učinkovitog načina. Uvijek nam se po glavi motaju stvari koje su rezultat toga destruktivnog programa. Nije ih teško prepoznati. Samo treba malo one famozne svjesnosti koju smo izgradili na primjer meditacijom, sjećaš se?

Ok, kad osvijestimo da je večer, a nama se ne da ići van sa psom, a pri tome uporno razmišljamo o konfliktu s kolegom s posla od prije nekoliko dana, možeš li pretpostaviti što ovdje crpi energiju? Da, konflikt s kolegom. Sam po sebi on ne treba biti strašan i toliko paralizirajući, no ne bavimo se time da ga riješimo, ne tražimo rješenje. Samo smo žrtve ovoga. Kada krenemo tražiti rješenje naši se potencijali dižu i prevladavaju utjecaj destruktivnog programa. Zato što tada imaju svrhu. Samo razmišljanje o problemu nema svrhu, pasivno je i ne služi ničemu i destruktivni programi preuzimaju primat. Kad smisliš situaciju u tom odnosu s kojom ćeš biti zadovoljan, tada si se oslobodio toga programa. Sada možeš koristiti više svoje radne memorije i odjednom veselo skačeš s kauča i svog oduševljenog lajavca vodiš do omiljene mu bandere.

Nekad će rješenje problema biti potpuno drugačije od onoga što ti pada na pamet. Da recimo radnog kolegu baciš kroz prozor ili da mu u čaj naliješ ricinusovog ulja. Sjećam se jedne situacije s klijenticom koja je imala problem s kolegicom na poslu koja joj se jako zamjerila. Klijentica je jako loše i uvredljivo govorila o kolegici. Naravno, osjećala se žrtvom na poslu. Rekao sam joj, zapravo u tom konkretnom slučaju sam joj dao zadatak da se ispriča kolegici za ponašanje iako je kolegica kriva za konflikt. Odbijala je to učiniti. Na kraju, nakon kratke pripreme ipak je to učinila. Istog trenutka se taj odnos promijenio. Ona je ponovno ovladala vlastitom energijom zarobljenom u tom odnosu i počela je raditi konstruktivne stvari na poslu. Ona se osjećala bolje, njena djela su imala veći doseg. S kolegicom (kučkom kako ju je zvala) je počela odlaziti na kave… život je ponovno bio lijep. A njeno najbolje je postalo puno bolje.

Napomena: Nije uvijek slučaj da se ti trebaš ispričati, ovo je samo jedan od primjera u konkretnom slučaju s konkretnim osobama.

Druga klijentica je doslovno procvjetala nakon što je shvatila ovaj koncept koji sam danas izložio. Kada je shvatila da je ono što trenutno čini najbolje od nje. Pogrešno je mislila da ona može bolje samo nema volje ili joj se ne da ili joj nešto nije dovoljno važno pa se ne trudi. Zbog toga je sebe kažnjavala negativnim mislima o tome kako je lijena, nezainteresirana, čak i glupa i loša osoba. (prepoznaješ? To samokažnjavanje je jedan od tih programa koji ti crpe energiju)! Ova spoznaja joj je otvorila novu perspektivu. Umjesto samokažnjavanja počela je prepoznavati programe koji joj crpe radnu memoriju te ju usporavaju. Prepoznavanje je vodilo do ideja kako to promijeniti, ideje su vodile do akcije. Akcije su donosile rezultate i polako počele nadvladavati negativne programe. Antivirus je počeo djelovati. Virusi nisu imali šanse.

Koji programi tebe usporavaju?

Foto: Brooke Cagle, Unsplash

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.