Zajedno dugo i sretno

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sanjamo o tome da se zaljubimo, ali baš onako… drugačije. Po prvi put. Da bude najbolje i zauvijek. I onda se pojavi taj netko. Istog trena se nešto pokrene u nama. Osjetimo „ono nešto“ i znamo da je gotovo. Zaljubili smo se. Sad još poželimo samo jednu sitnicu. Da traje zauvijek.

 

Volio sam se tako zaljubljivati. Jako i brzo, intenzivno, strastveno. Tek puno godina kasnije, nakon puno zaljubljivanja i odljubljivanja shvatio sam da sve takve ljubavi prolaze. Pa zašto? Je li istina ono što govore? Je li istina da ne postoji ljubav za cijeli život?

 

Dakle, u što se zapravo zaljubljujemo?

Zaljubljujemo se u one prve poglede. Ne zbog osobe koja ih upućuje nego zbog toga što u tim pogledima vidimo sebe kakvi želimo biti. Vidimo one sebe koji su vrijedni doživotne iskrene ljubavi. Na početku to je tako. No, samo na početku. Ubrzo se počnu uključivati naši programi, pa programi onoga tko nas gleda tim divnim pogledom. I tu sve polazi nizbrdo. Oni uporniji čekaju da se vrati onaj prvi pogled. Čekaju i ostaju razočarani jer toga pogleda nema. Više ni sami ne vidimo onoga sebe koji je vrijedan ljubavi. Pa kako bi netko drugi to mogao vidjeti? No krivimo našeg partnera za to. A sve što se dogodilo je to da nema one osobe koju je tim zadivljenim pogledom gledao.

Pokušavamo to riješiti na razne načine. Netko će otići u teretanu, netko na dijetu, nadat ćemo se da će nas tada netko moći tako divno gledati i da će to trajati dok god smo zgodni i mršavi. Lijepo se oblačimo, koristimo make up. Pronašli smo hrpu načina da se drugoj strani UČINIMO vrijedni ljubavi. Sav ulog stavljamo na taj prvi pogled. Ne shvaćamo da to djeluje samo tu prvu večer ili još nekoliko dana poslije. I bivamo razočarani iz veze u vezu.

 

Želiš li pravu ljubav trebaš učiniti dvije stvari

Biti ona osoba koju je partner vidio prije nego su programi krenuli činiti svoje. Partner je tada vidio tvoj potencijal, na trenutak je vidio istinsku osobu iznad programa. Ta je osoba vrijedna vječne ljubavi. No, ona se pojavljuje samo tada. Vrijeme je da ju pronađete i učinite ono što je potrebno da bi ta osoba bila vidljiva svima i uvijek. Najviše treba biti vidljiva vama samima. Kako? Zavolite sebe. Pogledajte se ujutro u ogledalo i pitajte: „što danas mogu učiniti da se osjećaš sjajno“? Možda ćete odmah dobiti odgovor, a možda će povrijeđeni vi, oni vi koji su se već puno puta opekli i prestali vjerovati biti oprezniji. Možda neće odmah povjerovati vašim dobrim namjerama. Imajte strpljenja. Kada počnete istinski komunicirati, kada osjeti da zaista želite učiniti da bude još malo sretniji, prepustit će se. I vi ćete sami sebi, svom odrazu u ogledalu moći uputiti taj zaljubljeni pogled. Vaš odraz u ogledalu će polako shvaćati da je vrijedan ljubavi. Samo nastavite. Učinite sve ono lijepo što se „dogovorite“ sa svojim odrazom. Danas želim ići na kolače u onu super slastičarnu… danas bismo mogli otići kupiti one super cipele, ili na predstavu na koju već dugo želim otići, ali nemam s kim. Sada imate. Učinite to s osobom koju gledate s ljubavlju i koja vam uzvraća taj pogled.

Vidjeti partnera očima koje vide iznad programa koji vas okružuju. Svojih i partnerovih. To možemo samo ako znamo tako gledati sebe. Vidjeti pravu osobu koju je vrijedno voljeti. Za koju vrijedi sve učiniti jer ona to zaslužuje. „Lakše reći nego učiniti“ reći ćete. No, bit ćete u pravu samo do onda dok sami ne možete voljeti sebe. Dok sami sebi ne možete uputiti takav pogled. Kad naučite to učiniti prema sebi, moći ćete i prema drugima. Kada budete mogli prema drugima, ubrzo ćete pronaći onoga s kim ćete moći imati vječnu ljubav. Dakle, kad se sretnete s takvom osobom, učinite u odnosu s njom isto što radite u odnosu sa sobom. Svaki dan se pitajte: „Što danas mogu učiniti da se osjećaš sjajno“? I učinite to.

Ima jedna „kvaka“. Ovo ne radimo samo dok ne nađemo nekoga. Ovo radimo svakoga dana. I sebi i partneru. Naučite svoga partnera da isto ovo čini. Neka to bude vaša mala tajna najdivnije veze na svijetu.

Dakle, iako znam da je većina ljudi zapravo nezadovoljna time što je sama ili je u lošoj vezi, neće puno vas ovo uzeti ozbiljno i početi raditi. No oni koji zaista žele promijeniti svoj ljubavni život će se potruditi oko ovoga. Možda neće biti lako jer za ovo je potrebna energija. Potrudite se i izgradite ju jer jedna ovakva veza će vas puniti energijom toliko da ćete imati snage posložiti sve ostale dijelove života.

Ako ovo niti ne pokušate… pa bar vam je jasno zašto nemate odnos kakav želite.

Foto: Adam Kontor

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.