Večera u 30 minuta ne mora značiti kompromis između brzine i užitka. Comfort food nije samo hrana, to je osjećaj. To su jela koja nas smiruju nakon užurbanog dana, vraćaju energiju i mirišu na nešto poznato. Nekad je to zdjela variva, nekad kremasta piletina, a ponekad samo toplo povrće iz pećnice koje podsjeća na dom.
Donosimo tri provjerena recepta za večeru koja će vas ugrijati, nahraniti, i što je možda najvažnije, neće vam oduzeti više od 30 minuta vašeg vremena.
1. Varivo od leće s kobasicom – rustikalno, mirisno i zasitno
Ako postoji jelo koje savršeno spaja jednostavnost i bogat okus, to je ovo varivo.
Toplo, aromatično i bogato proteinima, idealno za hladne večeri.
Sastojci (za 4 osobe):
- Sok pola limuna
- 300 g crvene ili zelene leće
- 2 veće mrkve
- 1 veći luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 domaće kobasice (ili biljna zamjena, npr. dimljeni tofu ili veganska kobasica)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 lovorov list
- Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
- 800 ml povrtnog temeljca (ili vode)
Priprema:
Na maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i češnjak oko 5 minuta, dok luk ne postane staklast. Dodajte narezane kobasice, pa kratko zapecite da se razvije aroma. Umiješajte leću, začine i lovorov list te prelijte temeljcem. Kuhajte 20 minuta (poklopljeno) dok se leća ne raskuha i jelo ne zgusne. Na kraju dodajte sok limuna koji daje savršenu svježinu i ravnotežu okusa.
2. Piletina u umaku od grčkog jogurta i špinata – brzo, kremasto i hranjivo
Kremasta piletina ne mora biti teška. Uz grčki jogurt i svježi špinat dobiva se savršena kombinacija okusa i tekstura – bogato, a opet lagano jelo koje se priprema u jednoj tavi.
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 pileća fileta (oko 600 g)
- 150 g svježeg špinata (ili 100 g smrznutog, odmrznutog i ocijeđenog)
- 150 ml grčkog jogurta
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1–2 žlice limunovog soka u sastojcima
- ½ žličice muškatnog oraščića
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
Pileće filete posolite, popaprite i kratko ispecite na tavi s malo maslinovog ulja, oko 4 minute sa svake strane, dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih i stavite sa strane. Na istoj tavi dodajte protisnuti češnjak i špinat te pirjajte dok ne uvene. Umiješajte grčki jogurt, muškatni oraščić i limunov sok. Vratite piletinu u tavu, pustite da sve lagano prokuha još 5 minuta kako bi se umaci povezali. Za još kremastiju teksturu, možete dodati žlicu ribanog parmezana ili žličicu senfa u umak.
3. Pečeni batat s povrćem i feta sirom – jelo iz jedne posude
Za dane kad želite minimalan trud, a maksimum okusa, tu je pečeni batat s povrćem. Sve se peče zajedno, a rezultat je šarena, hranjiva večera koja izgleda i miriše fantastično.
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 veća batata
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 crveni luk
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica suhog timijana (ili origana)
- Sol i papar po ukusu
- 100 g feta sira
- Sok pola limuna
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Ogulite batat i narežite ga na veće kocke. Papriku, tikvicu i luk narežite na komade slične veličine. Sve stavite u zdjelu, začinite maslinovim uljem, timijanom, solju i paprom, pa rasporedite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 25–30 minuta, povremeno promiješajte da se sve ravnomjerno zapeče. Kad je povrće mekano i karamelizirano, pospite izmrvljenom fetom i pokapajte limunovim sokom.
Toplina u tanjuru, mir u glavi
Zdravi comfort food nije u suprotnosti s praktičnošću – radi se o pametnim izborima, toplim začinima i onom neobjašnjivom osjećaju zadovoljstva kad uzmete prvi zalogaj.
Jer u hladnim danima ne trebamo savršenstvo, nego male rituale koji nas umiruju, poput domaće večere u 30 minuta, sasvim dovoljne.
Povezano: Večera koja će nestati u trenu: Tortilje s piletinom i povrćem na 3 načina!

