Testiraš li partnera

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nedostatak samopouzdanja i vjere u sebe tjera te da testiraš vjernost, poštenje, odanost, prijateljstvo, vezu, ponašanje, iskrenost… sve što se može testirati želiš staviti na kušnju samo iz jednog jedinog razloga. Ne vjeruješ sebi.

 

Ako vjeruješ u sebe, nemaš potrebe testirati sve oko sebe. Posebno su mi super oni koji uvijek nešto traže. A kada slučajno ne dobiju to što žele, tumače to kao siguran znak da imaju posla s neiskrenim partnerom, prijateljem…

Postoji samo jedan test u koji vjerujem. A to je da se zapitaš što si ti spreman učiniti za drugoga. Ne što je drugi spreman učiniti za tebe.

Ipak, jedan od najdestruktivnijih testova koje radimo su testovi u vezi. Kada partner zauzima ulogu u kojoj izaziva partnera na negativnu reakciju, ponaša se atipično za sebe te „pika“ partnera tamo gdje najviše boli. Koliko god je ovaj drugi partner smiren, staložen i iskren, prvi se više trudi da ga izbaci iz toga. Nerijetko se sasvim divne osobe pretvore u čudovišta s kojima je odnos neizdrživ i odnos se raspada jer postaje mučan za obje strane. „Izazivač“ je opet dokazao da je novi partner „loš“. Da ga je izdao i napustio na kraju. Time samo potvrđuje svoja negativna uvjerenja o odnosima i sebi.

Nema potrebe da pokažeš „svoje najgore lice“. To se lice ne sviđa ni tebi samome. Zašto misliš da će se sviđati bilo kome drugome? Uostalom, želiš li da se takav svidiš svom partneru? Ako se nekim slučajem dogodi da si s partnerom koji i sam nema dovoljno samopoštovanja, on će pristati i na takvog tebe. No tada ćeš ga početi prezirati. Dakle, dok god imaš potrebu testirati drugoga, za tebe nema zadovoljavajućeg ishoda.

Znam odnose u kojima se ovo dogodilo. To je ono kada žena čak i javno ponižava svoga partnera koji se ponaša bespomoćno i pokušava se opravdati. Neki dan sam vidio takav slučaj. U društvu u kojem su bila starija i mlađa djeca, par roditelja je imao takav scenarij. Žena je zbog nečega počela prigovarati svome suprugu, a on se prvo počeo pravdati. Na trenutak je supruzi preko lica prešla sjena prezira. On se osjećao napadnut i pognute glave je zašutio. Imao sam se prilike kasnije uvjeriti kako je ova vrsta odnosa utjecala i na njihovu djecu.

Ovo ne počinje odjednom i naglo. Počinje laganim testiranjem. „bit ću loš da vidim kako će se ponijeti, ako bude sve ok onda mogu biti ono što jesam.“ Istina je da si ti upravo dok to radiš ono što jesi. Ti si loš partner. Tvoj partner ako nije dovoljno svjestan u tim trenucima napada postajat će sve slabiji i sve će te više „razočaravati“. Ti ćeš sve više napadati. Za nekoliko godina to mogu postati zaista grozne i mučne scene.

Kako sam već spomenuo, postoji jedan test koji možeš i trebaš raditi svakoga dana svoje veze, ma zapravo svakoga dana svog života.

Koliko TI možeš, želiš učiniti u odnosu? Bez očekivanja, jer ako očekuješ nešto za uzvrat, to je prodaja ne davanje. I ovdje se puno nas pogubi. Ide davati bez mjere, ono što treba, što ne treba, pretjeruje i ode u pogrešnu krajnost. Davanje ne treba biti glupo. Davanje treba biti mudro, dolaziti iz srca. Davati trebate samo ono što želite. Ne ono što mislite da trebate. I ne trebate podnositi da vam s druge strane ne dolazi ništa. To je još jedna zabluda gdje se hrpa ljudi razočara davanjem. Jer s druge strane počne dolaziti samo još više zahtjeva koje je sve teže ispunjavati, a ti imaš sve manje volje za to. Rješenje je da daješ kako treba. Iskreno i od srca, ono što želiš, ne ono što moraš. Kada to radiš tako neće ti biti problem reći ne. I moći ćeš ga reći s lakoćom kad god to bude potrebno. Kada tako daješ ne postoji mogućnost da ne dobiješ nazad možda čak i više nego si dao. Jer partner koji ostane uz tebe kada živiš i daješ iz srca, samo ono što želiš, a ne ono što moraš je partner koji ima iste osobine.

Ima li ti smisla ovo? Samo testiraj. Počni raditi u odnosu ono što želiš i gledaj kako se mijenja cijeli svijet. Upozorenje: ako se bojiš izgubiti partnera koji te takvoga ne zaslužuje, onda bolje nemoj ovo raditi. Ostani u „prodaji“ onoga što činiš, očekuj od partnera što on treba raditi i bivaj i dalje razočaran, zamjeraj, testiraj, preziri…

Foto: Unsplash

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.