Puštam te – oslobađam se

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zastoj ili zaglavljenost je stanje koje nam ima najmanje za ponuditi, neugodno je, nekorisno, tada ne rastemo niti možemo uživati u bilo čemu.

Ipak, mi zastajemo i zaglavljujemo se. Obično za to nisu odgovorni dobri odnosi ili dobri događaji, nego upravo suprotno. Nešto što definiramo kao loše.

U našim emocionalnim odnosima događa se puno zastoja jer je baš u njima jako teško koristiti možda i najjači alat protiv zastoja – zdrav razum. I tu ne možemo ništa. I onda uzmemo sebi za pravo zamjerati. Time stvaramo zastoj. „On je meni učinio ovo“ ili „ona meni nije učinila ono“ postaje prizma kroz koju gledamo na bivši odnos.

Budući da je u zamjeranju jako puno energije koju okrećemo protiv sebe, teško nam je pustiti jer ta energija nam se čini kao spona koju ne možemo raskinuti između nas i bivšeg partnera. To neki od nas mogu čak tumačiti kao ljubav. Kao želju da se sve vrati na staro, no to je samo staro dobro zamjeranje bivšem partneru zbog svari koje je činio, a nije trebao ili je trebao, a nije činio začinjeno strahom od promjene.

Zašto vam u situaciji kada zamjerate ne pada na pamet upoznati nekoga novog? Zato što ste zaslijepljeni tom energijom. Onda dolaze misli „sve su žene iste“ ili „svi su muškarci isti“. I zašto bismo uopće kretali u neki odnos ako nas čeka isto ili možda još gore? I u pravu ste. To svakako nije situacija kada trebate ući u vezu. A dosta vam je biti samima? Što učiniti? Otpustite zamjeranje.

 

Kako otpustiti zamjeranje?

Nekima će možda biti dovoljno tek nekoliko riječi da osvijestite kako je vaša sloboda važnija od toga da zamjerate partneru. Nekome će biti potreban proces rada sa stručnjakom. A nekome će biti dovoljan samo jedan razgovor.

Evo tih nekoliko riječi za one kojima je upravo to potrebno.

Možda ste već čuli da je zamjeranje i ljutnja na nekoga kao da popijete bočicu otrova i očekujete da onaj drugi umre. Ovo vam naravno zvuči logično, no logika nije dovoljna da biste prestali zamjerati. Da je, već biste davno prestali.

Evo čarobne formule, umjesto da pokušavate riješiti problem, počnite raditi ono što želite.

Znate li za nekoga uistinu sretnog tko nekome nešto zamjera? Ne znate. Ne znam ni ja. Pomislit ćete kako, eto, taj netko sretan ima sreće jer ga nitko nikad nije povrijedio. No, ovdje je jaje starije od kokoši. I ta osoba je bila povrijeđena no učinila je izbor. Izabrala je biti sretna tako da je svaki dan malo po malo radila stvari koje ju vesele i boravila s ljudima koji ju vesele. Sve manje i manje je mislila na nekoga tko joj je učinio nešto loše. A možda je ako je malo mudriji pojedinac shvatio pouku iz tog odnosa jer sve u našem životu nam može biti učitelj ako znamo čuti lekciju. Zamjeranje polako blijedi i nestaje. Osoba nastavlja živjeti i mogu joj se dogoditi sve one lijepe stvari koje bi propustila da je ostala zaglavljena u zamjeranju.

No, postoje rane koje su duboke. Koje dugo bole, koje nas ostavljaju bez daha da učinimo korak naprijed, da počnemo živjeti na sunčanoj strani ulice. Iako ju vidimo kroz prozor, nemamo snage otići na drugu stranu i osunčati se. Ako ste u takvoj situaciji, preporučujem coaching. Stručnjak će vam pomoći pronaći energiju i doći do vlastite motivacije. Čak na početku može dati i „paket“ energije kojim će vaš akumulator uspjeti upaliti motor da se pokrene proces samopunjenja.

A postoje i oni koji mogu sami samo trenutno ne mogu vidjeti veću sliku i treba im netko tko bi im pomogao pronaći gdje se na karti svog života nalaze i gdje je mjesto na kojem žele biti. Ovo su dvije najvažnije odrednice koje trebamo. Sve ostalo se događa između njih.

Za ove zadnje sam pripremio iznenađenje. Tijekom svibnja darujem po jedan sat besplatnih konzultacija za tri osobe koje shvaćaju da su zaglavile u zamjeranju ili nisu sigurne zašto su u zastoju.

 

Vrijeme je da se oslobodimo!

Zato pošaljite mail na adresu: skender.miro@gmail.com s naslovom „puštam te-oslobađam se“ te ukratko napišite što želite.

Veselim se zajedničkim spoznajama.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.