Što kada anksiozna žena zavoli anksioznog muškarca?

0
anksiozna zena

Foto: Cottonbro, Pexels

Koliko ste samo puta naišli na savjete vezane uz problem anksioznosti koji je u porastu. Što kada se nađe anksiozna žena koja zavoli anksioznog muškarca?

Bez pretjerivanja, anksiozni poremećaj je poremećaj neovisno radi li se o ženi ili muškarcu, ali uz jednu razliku – o anksioznom poremećaju kod žena se više govori, dok se anksiozni poremećaj kod muškaraca često prešutno prihvaća…

U životu se dešavaju različiti scenariji. Jedan od njih je i ljubav anksioznog muškarca i anksiozne žene.

Evo nekoliko savjeta kako ublažiti i kontrolirati one svakodnevne situacije koje jednog od anksioznih partnera mogu dovesti do faze očaja:

Budite oprezni s ishitrenim zaključcima

Zamislite sljedeći scenariji; vaš partner bi trebao stići kući, ne javlja se na telefon. Šaljete poruke, očekujete poziv ili povratnu poruku, vrijeme prolazi i vi počinjete zamišljati najgore scenarije. Dobro je da se u tom trenutku zapitate koji su to demoni iz vaše prošlosti koji vas drže taocem trenutačnih zbivanja. Možda ste imali loše iskustvo u prošlosti koje ne treba biti putokaz niti može definirati sve vaše buduće događaje.

Možda način na koji komunicirate, vrijeme koje provodite zajedno, način kako se odnosite jedan prema drugome mogu biti izvori vašeg kontinuiranog stresa. Možda se u tome nalazi izvor vaše anksioznosti. Na to bi se trebali fokusirati i to je nešto što biste trebali rješavati s partnerom – zajedničkim razgovorom i promjenom.

 

Ljekoviti razgovori sa samim sobom

Razgovor sa samim sobom uistinu može biti ponekad ljekovit. Zamislite da razgovarate s najboljom prijateljicom ili osobom u koju imate beskrajno povjerenje… Pokušajte si reći: „Sve je uredu, znam da paničariš, ali molim te, duboko udahni i pokušaj se malo smiriti. Nemaš nikakav legitiman razlog da povjeruješ kako je nešto pošlo po krivu.“

Također je važno da sami sebe upozorite da ako ste vi zbog nečega uplašeni, to ne znači nužno da se to i događa. Naravno, morate sami sebe podsjetiti da ćete biti sve dobro, čak i ako u vašem privatnom životu ne cvjetaju ruže.

 

Vaš partner ne snosi odgovornost za vašu anksioznost

Nije fer da za svoju anksioznost okrivljujete partnera. Vi ste odrasla osoba koja treba naučiti kontrolirati vlastite emocije te naučiti kako da učinite sami sebe zadovoljnom i sretnom osobom. Posao vašeg muškarca nije da ublažava vašu anksioznost, kao što niste ni vi zaduženi za ublažavanje njegove anksioznosti.

 

Neke događaje i situacije ne možemo kontrolirati

Postoje situacije na koje ne možemo utjecati. Umjesto da se trudite povećati samokontrolu i kontrolu onog što ne možete kontrolirati, učinite iskorak i započnite strateški upravljati sobom. Ta se vještina zove samoupravljanje. Znati upravljati sobom znači znati kad je samokontrola i kontrola poželjna, a kad treba „malo olabaviti“.

I za kraj, slobodna sam podijeliti misao dr. Viktora Frankla, začetnika jedne od najstarijih psihoterapijskih škola.

Sile van vaše kontrole vam mogu oduzeti sve što posjedujete, osim jedne stvari – vaše slobode da odaberete kako ćete reagirati na situaciju u kojoj se nalazite.

Ako ste se pronašli u tekstu, slobodno se javite kako bi dogovorili termin za savjetovanje.

Autorica: doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.