Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo ponešto naučiti

0

Često ne možemo zaspati promišljajući o svakodnevnim situacijama, prebirući po aktualnim životnim problemima i nekim prijašnjim događajima.

 

Zbunjeni zbog zaduženja iz prošlosti, vodimo tihe ratove ne dopuštajući svome tijelu i duhu da predahne.

Grizodušje je poput otrova koje može paralizirati srce i um. Ono se hrani onim besmrtnim pitanjima; da li je to bila dobra odluka, da li sam to mogla uraditi drugačije, možda sam trebao drugačije reagirati…  koliko puta ste pomislili ili izrekli onu svima nama poznatu rečenicu „da su mi one godine i sadašnje iskustvo sve bi učio/učinila drugačije”. Na žalost vrijeme ne možemo vratiti niti zaustaviti .

Vrijeme nemilosrdno juri, ponekad ne ostavlja dovoljno prostora kako bi donijeli dobre i ispravne odluke. Vrlo je upitno, da smo imali druge okolnosti, kako bi reagirali u problemskoj atmosferi.

 

Prestanite s okrivljavanjem

Uvijek znam reći ljudima koji su mi dragi, oprostite sebi da bi mogli oprostiti drugima. U situaciji kada smo mi nekoga povrijedili ili kada su nas povrijedili, najvažnije je oprostiti. Opraštanje je proces koji se ne može realizirati kroz kratko vrijeme, ponekad nam ponos to ne dopušta, ponekad nagomilana srdžba i potreba za osvetom. Svi možemo gledati u prošlost, propitkivati sebe, okrivljavati druge tražeći opravdanje za nešto što je u našim ili tuđim očima nerazborito.

Nema svrhe kopati po događajima koji su prošli, u narodu kažu „karavane idu, a psi laju“.  Naše životne karavane stalno se kreću, ako se stalno okrećete za putom kojim ste davno prošli, nemate priliku vidjeti ono što dolazi. Neovisno o životnoj priči koja Vas vraća u prošlost, okrenite pogled prema budućnosti. Budite zahvalni, svima nama su dane životne situacije s nekim razlogom. Učinite prvi korak, prihvatite prošla iskustva, ne budite zlopamtilo, možda ste pogriješili, možda su Vas povrijedili, nevažno.

Iz prošlosti uzmete  najvrjednije lekcije, neka se u njima zrcali ljepota Vaše duše.

Foto: Riccardo Bresciani, Unsplash

 

Kolumna: NA PAUZI S DUBRAVKOM ŠIMUNOVIĆ

Autorica: dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu

 

Share.

Comments are closed.