Naučite vizualizirati problemske situacije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svi mi dobro funkcioniramo kada nemamo problema. Kada se pojave poteškoće naš odnos prema svakodnevnici se mijenja.

 

Problemi bilo da su privatni ili poslovni, dio su života. Problemi u privatnom životu kao prekid veze ili prijetnje vezane uz rastavu braka odražavaju se na naše poslovno funkcioniranje. KADA se  nađete u problematičnoj situaciji nemojte paničariti, saberite se  i sagledajte koje mogućnosti imate trenutačno na raspolaganju. Ne donosite brzopleta rješenja i besmislene odluke, bez da se sagledate posljedice, vođeni željom brzog rješavanja dodatno zagorčimo životnu zbilju.

Poneki psihoterapeuti zagovaraju „vizualizaciju nove situacije“. Promišljajte kako bi izgledala Vaša svakodnevnica da odlučite okončati vezu. Vizualizirate život bez partnera/partnerice, kako bi nastavili dalje. Koji su to konkretno dobici, a koji gubici ako bi prekinuli odnos.

 

Kako prevenirati da mala kriza ne preraste u veliku krizu

U današnje vrijeme partnerska komunikacija svodi se na izmjenu škrtih i površnih informacija. Postali smo društvo sebičnih i bezosjećajnih pojedinaca u kojem iskrenost i povjerenje, podrška nježnost i nesebičnost u davanju postaje povlastica rijetkih parova. Nikada nije kasno da postanete dobar slušatelj. Kada Vam partner prepričava radni dan, povjerava svoje emocije, dijeli nevažne za Vas detalje, imajte na umu da to radi zato što vam vjeruje.  Učite iskazivati privrženost i ljubav. Pohvala, dodir, lijepa riječ, samo su neki od iskušanih recepata svih generacija.

Ne zaboravite, krizu u vezi ili na poslu  ne možete zaustaviti ako nemate zajedničku potrebu spasiti odnos. Ako jedna strana nije više zainteresirana za održavanje odnosa onda sva nastojanja onog drugog osuđena su na propast koji je kao takav neminovan.

Foto: Pexels

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.