Projekt renovacije stoljetne Ville Brandestini u srcu Pule

0

Villa sa stogodišnjom tradicijom danas odiše profinjenošću i elegancijom te je oaza hedonizma za sve ljubitelje mirnog i opuštenog odmora

Zaštićeno kulturno dobro grada Pule, Villa Brandestini, svoja je vrata otvorila 2019. godine nakon tri godine cjelovite i opsežne adaptacije.

 

Povijest

Davne 1906. godine Villu je dao sagraditi Antonio Brandestini za sebe i svoju obitelj. Poput ostalih građevina iz tog razdoblja i podneblja, Villa je izgrađena u prepoznatljivom venecijanskom stilu kojeg karakterizira graciozan i sofisticiran dizajn. Elementi stila venecijanske renesanse vidljivi su i kod arhitekture kod pravokutnih prozora, masivnih vijenaca, reljefnih površina, plemenitih elegantnih oblika, materijala i raskošnih ukrasa.

Za vrijeme II. svjetskog rata Villa je bila dom vojnika koji su sudjelovali u narodnooslobodilačkom pokretu koji su tijekom rata uspjeli osloboditi velike dijelove Hrvatske od stranih okupatorskih snaga.

U drugoj polovici prošlog stoljeća Villa se dijeli između nekoliko vlasnika. Zbog iznimnog potencijala vlasnici prvi put Villu stavljaju u turističku funkciju, uz istovremeno korištenje za privatne svrhe. Iako se djelomično koristila za turističke svrhe zbog nedovoljnog ulaganja Villa nikako nije mogla ostvariti svoj potpuni turistički potencijal. 2008. godine novi vlasnik, obitelj iz Rovinja otkupljuje Villu od prethodnih vlasnika te počinje aktivno raditi na planu adaptacije.

 

Dizajn interijera

U zapuštenom prostranom interijeru od gotovo 600 četvornih metara potrebno je bilo izvršiti cjelovitu adaptaciju i Villu u potpunosti urediti i prenamijeniti za turizam. Godine 2016., obitelj Topalli iz Rovinja, višemilijunskom investicijom pokrenula je intenzivnu adaptaciju i restauraciju interijera, pazeći pritom da se sačuva što više autentičnih elemenata i duh Ville s početka 20. stoljeća.

Villa je prenamijenjena u 14 prostranih luksuznih soba te je svoja vrata gostima otvorila u proljeće 2019. godine. S obzirom na lokaciju Ville u srcu Mediterana, prilikom uređivanja interijera vlasnici su odlučili da u svim sobama i prostorijama prevladavaju raskošni plavi i zlatni tonovi upotpunjeni morskim motivima.

Interijer Ville opremljen je luksuznim namještajem koji je pomno odabran kako bi se postigla funkcionalna i skladna stilska cjelina, potpuno prilagođena potrebi svakog gosta. Jednostavne linije namještaja uz dominaciju plavih tonova prostoru su udahnuli suvremenu notu. Zlatni morski detalji koji se mogu pronaći u svakom kutku Ville daju poseban stilski naglasak. U centru svake sobe dominira veliki bračni krevet s predimenzioniranim uzglavljem koji u suvremeni interijer donosi dašak klasike i elegancije.

Posebna pažnja usmjerena je na rasvjetu pa se tako u svim sobama, osim kristalnog lustera sa zlatnim detaljima, nalazi veliki broj manjih rasvjetnih tijela koji prostoru daju toplinu. Kombinacija suvremenog i klasičnog vidljiva je i u kupaonicama koje su u potpunosti obučene u kamenu imitaciju mramora, a cjelokupna cjelina je zaokružena zlatnim detaljima.

Prilikom adaptacije Ville cilj vlasnika bio je kreirati malu oazu za odmor i opuštanje. Kako je Villa u strogom centru Pule mogućnosti su bile ograničene te se iz tog razloga pažnja usmjerila na veliku vanjsku terasu na vrhu Ville. Tako je na rooftopu smješten veliki jacuzzi bazen za 12 osoba te prostrana relax zona. Interijer terase upotpunjen je ležaljkama za sunčanje, tušem i lokalnim biljkama.

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.