Prirodna kozmetika je više od trenda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jeste li primijetili kako se ljudi, sve više izloženi negativnim utjecajima iz okoliša, trude vratiti prirodi što je više moguće?

To je vidljivo u trendovima u prehrani, ali i kozmetici. Sve više čitamo i slušamo – o prirodnoj kozmetici koja će se prilagoditi ritmu vaše kože i istaknuti najbolje u vama.

Složit ćete se sa mnom kako je u zadnjih nekoliko godina edukacija iz područja aromaterapije i prirodne kozmetike doživjela pravu renesansu.

Sjećam se razdoblja od prije desetak godina kada sam kao zamjenik voditelja udruge Centar Cedrus, zajedno s kolegama sudjelovao u kreiranju programskog sadržaja prvih stručnih radionica aromakozmetike u Hrvatskoj. Bio je to prvi program stručne edukacije temeljene na francuskom modelu fitoaromaterapije.

Od 2006. do 2009. godine bio sam asistent na radionicama prirodne aromakozmetike, a idućih 3 godine posvetio sam se dodatnoj edukaciji iz tog područja. Nakon 7 godina svakodnevnog rada i usavršavanja u području aromakozmetike, razvio sam moderan sistem edukacije kojeg sam od kraja 2012. godine počeo dijeliti s drugima.

Danas, 2016. godine, mediji pored mojeg imena redovito pišu “najaktivniji aromaterapeut u Hrvatskoj”, što ne čudi obzirom na broj održanih edukacija te pravnih i fizičkih osoba koje sam educirao u tom području. Stotine ljudi na zabavan i zanimljiv način educirao sam o prednostima i koristima svježe spravljene prirodne aromakozmetike, a nekima sam prenio i ljubav prema edukaciji tako da i oni danas prenose to znanje dalje.

Prirodna kozmetika nije prisutna od jučer, ona je, povijesno gledano, preteča svih drugih vrsta krema, šminke i losiona koje tako volimo.

No danas, pored čak 6 milijuna različitih kemikalija u okolišu s kojima se možemo susresti, 2800 ih je potencijalno iritabilno za kožu, a među njih ubrajamo i onih 150 vrsta kemikalija koje su prisutne u svakom domaćinstvu (većinom kozmetika) i svakodnevno uzrokuju niz vidljivih patoloških promjena na koži.

Bez pretjerivanja možemo reći kako je današnja kozmetika vrlo štetna za naše zdravlje.

Proizvođač kozmetike mora staviti znatnu količinu sintetskih kemikalija koje će poboljšati svojstva kozmetičkog proizvoda, ali će biti i potencijalna prijetnja za kožu i njezino zdravlje.

 

Valja zapamtiti kako sve što nanesemo na kožu završava u našem krvotoku!

Prirodna kozmetika više je od trenda, ona je zdrava potreba našeg tijela koja nas podsjeća kako trebamo živjeti u skladu s rečenicom – Sve što ne možeš pojesti, nemoj ni staviti na kožu! Ne čudi stoga kako se u kozmetičkoj – jednoj od najprofitabilnijh industrija, vješto osmišljavaju i prodaju novi trendovi, pa tako možemo primijetiti da police sve više okupiraju upravo „green“ proizvodi.

Iako je prirodna kozmetika nerijetko skuplja zbog cijene sastojaka, potražnja za prirodnom kozmetikom na svjetskoj razini porasla za čak 30%, što je izrazito mnogo, posebno uzmemo li u obzir da prirodni brendovi drže oko 10% tržišta.

Prirodna i organska kozmetika su vodeći trend u svijetu, koji će vjerojatno u skorijoj budućnosti zamijeniti dosadašnje konvencionalne i sintetske proizvode. To potvrđuju i moji podaci – od 2012. godine do kraja 2015. godišnji interes za edukaciju iz prirodne kozmetike povećavao se svake godine za 200%!

Nemojte dozvoliti da vas izostanak s edukacije spriječi da već od danas započnete sa zdravijim izborima!

  • Nakon tuširanja, na još vlažnu kožu, umasirajte hladno prešano biljno ulje makadamije ili kokosa, kako bi nahranili kožu na potpuno prirodan i zdrav način.
  • Umjesto komercijalnih pilinga spravite svoj od kukuruznog grisa i maslinovog ulja.
  • Umjesto balzama za usnice koji u sebi sadrže sastojak koji pospješuje sušenje usnica, odaberite karite maslac.
  • Umjesto skupih i (ne)djelotvornih krema i noćnih seruma, spravite uljni serum koji će doista pokazati rezultate na vašoj koži (jednaki omjeri biljnog ulja ploda divlje ruže i argana s 2% eteričnog ulja smilja).

Birajte mudro, odaberite zdravo!

 

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.