Tonik za čišćenje lica na bazi ljekovitih hidrolata

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aromaterapija u terapiji akni nudi vrlo blaga i djelotvorna sredstva za njegu lica – hidrolate ili cvjetne vodice.

Hidrolate koristite tako da njime natopite pamučne blazinice i dobro očistite kožu ujutro i navečer, a po potrebi i tijekom dana. U slučaju upaljene, inficirane kože i jačih tegoba s aknama, može se koristiti hidrolat čajevca u kombinaciji s hidrolatom kantariona, koji djeluju antibakterijski i antiseptično te su nezamjenjivi u njezi upaljene, nadražene i nečiste kože.

 

Akne i masna koža

Kod blažih oblika akni hidrolat ružmarina kemotipa verbenon ima izvanrednu sposobnost obnavljanja kože, smiruje nadraženost i upale, otvara pore i izvlači nečistoću iz njih.

Ako imate problem samo s masnom kožom, bez akni, koristite hidrolat nerolija koji izvrsno njeguje masnu/mješovitu kožu, a djeluje i protuupalno, njeguje nadraženu kožu i kožu s aknama, i učinkovit je adstrigent s antioksidativnim djelovanjem.

Također, još neki vrlo djelotvorni hidrolati kod problema s aknama i masnijom kožom su:

  • hidrolat timijana kemotipa linalol, kojeg možete koristiti u kombinaciji s hidrolatom čajevca ili umjesto njega, pH mu je blizu vrijednosti prirodne kiselosti kože i vrlo je djelotvoran u njezi mješovite i masne kože, reducira proširene pore, ima antiseptična, protuinfektivna i zacjeljujuća svojstva;
  • hidrolat rimske kamilice je izrazito blagog i umirujućeg djelovanja za najosjetljiviju kožu, smiruje upale, crvenilo i akne;
  • hidrolat stolisnika je dobrog baktericidnog, ali prije svega protuupalnog i adstrigentnog djelovanja, i najsuperiorniji je hidrolat u zaustavljanju krvarenja i zacijeljivanju ranica na licu nastalih aknama.

Važno: svaki od nabrojanih hidrolata u sebi nikako ne smije sadržavati alkohol (etanol) koji isušuje kožu i potiče na pojačanjo lučenje sebuma. Mudro je odabrati i hidrolat bez bilo kakvih drugih konzervansa te po mogućnosti organski certificiran.

Receptura

Na 200 ml čistog hidrolata, ili mješavine dva do tri različita hidrolata, dodajte jednu čajnu žličicu biljnog glicerola koji vlaži kožu i sprječava osjećaj suhoće i zatezanja.

Tonik koristite ujutro i navečer (a može i tijekom dana ako se pojavi masni film na koži i neželjeni sjaj) tako da blazinicu natopite njime i očistite kožu. Izbjegavajte učestalo pranje lica sa sapunima kako bi izbjegli nepotrebnu iritaciju i poticanje povećanog lučenja sebuma – radije lice očistite tonikom!

U sastav tonika mogu se dodati i još neki prirodni sastojci za poticanje prirodne vlažnosti kože i regeneracije tkiva, poput alantoina (na vrh noža na 200 ml hidrolata) i soka aloa vere 10:1 (do 20 ml na 180 ml hidrolata).

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.