Tonik za čišćenje lica na bazi ljekovitih hidrolata

0

Aromaterapija u terapiji akni nudi vrlo blaga i djelotvorna sredstva za njegu lica – hidrolate ili cvjetne vodice.

 

Hidrolate koristite tako da njime natopite pamučne blazinice i dobro očistite kožu ujutro i navečer, a po potrebi i tijekom dana. U slučaju upaljene, inficirane kože i jačih tegoba s aknama, može se koristiti hidrolat čajevca u kombinaciji s hidrolatom kantariona, koji djeluju antibakterijski i antiseptično te su nezamjenjivi u njezi upaljene, nadražene i nečiste kože.

Kod blažih oblika akni hidrolat ružmarina kemotipa verbenon ima izvanrednu sposobnost obnavljanja kože, smiruje nadraženost i upale, otvara pore i izvlači nečistoću iz njih.

Ako imate problem samo s masnom kožom, bez akni, koristite hidrolat nerolija koji izvrsno njeguje masnu/mješovitu kožu, a djeluje i protuupalno, njeguje nadraženu kožu i kožu s aknama, i učinkovit je adstrigent s antioksidativnim djelovanjem.

Saša RadulovićTakođer, još neki vrlo djelotvorni hidrolati kod problema s aknama i masnijom kožom su: – hidrolat timijana kemotipa linalol, kojeg možete koristiti u kombinaciji s hidrolatom čajevca ili umjesto njega, pH mu je blizu vrijednosti prirodne kiselosti kože i vrlo je djelotvoran u njezi mješovite i masne kože, reducira proširene pore, ima antiseptična, protuinfektivna i zacjeljujuća svojstva; – hidrolat rimske kamilice je izrazito blagog i umirujućeg djelovanja za najosjetljiviju kožu, smiruje upale, crvenilo i akne; – hidrolat stolisnika je dobrog baktericidnog, ali prije svega protuupalnog i adstrigentnog djelovanja, i najsuperiorniji je hidrolat u zaustavljanju krvarenja i zacijeljivanju ranica na licu nastalih aknama.

Važno: svaki od nabrojanih hidrolata u sebi nikako ne smije sadržavati alkohol (etanol) koji isušuje kožu i potiče na pojačanjo lučenje sebuma. Mudro je odabrati i hidrolat bez bilo kakvih drugih konzervansa te po mogućnosti organski certificiran.

Na 200 ml čistog hidrolata, ili mješavine dva do tri različita hidrolata, dodajte jednu čajnu žličicu biljnog glicerola koji vlaži kožu i sprječava osjećaj suhoće i zatezanja.

Tonik koristite ujutro i navečer (a može i tijekom dana ako se pojavi masni film na koži i neželjeni sjaj) tako da blazinicu natopite njime i očistite kožu. Izbjegavajte učestalo pranje lica sa sapunima kako bi izbjegli nepotrebnu iritaciju i poticanje povećanog lučenja sebuma – radije lice očistite tonikom!

U sastav tonika mogu se dodati i još neki prirodni sastojci za poticanje prirodne vlažnosti kože i regeneracije tkiva, poput alantoina (na vrh noža na 200 ml hidrolata) i soka aloa vere 10:1 (do 20 ml na 180 ml hidrolata).

 

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Portal Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi savjete za sretan, ispunjen i zdrav život, modne trendove, priče o uspjehu koje će vas motivirati i inspirirati. Poduzetništvo je tema kojoj posvećujemo posebnu pozornost. Kroz naše teme saznajte kako kreirati vlastiti put do uspjeha, sreće i zadovoljstva u životu. Čak i najjače žene trebaju podršku na putu do sretnog i uspješnog života. Ovo je portal za ženu koja cijeni sebe i za muškarca želi bolje upoznati ženu.

Comments are closed.