Pšenične klice kao blagotvorni sastojak prirodne dječje kozmetike

0

Pšenica je danas kao prehrambena žitarica poznata kao najvažnija žitarica na svijetu, jer se od njezinog brašna po cijelom svijetu peku stotine vrsta raznih vrsta kruha i peciva.

 

Pšenicu na tron među ostalim žitaricama stavlja njezina prije svega bogata biokemijska i prehrambena vrijednost.

Zrno pšenice sadrži trigliceride, 10,2 % bjelančevina, 70,7 % ugljikohidrata i oko 2% masti, dok je od minerala najzastupljeniji fosfor (oko 50 %) te kalij (oko 30 %), dok ostatak otpada na magnezij, kalcij, željezo i druge elemente. Pšenica je jedina žitarica u kojoj ima karotena (provitamina A). Od vitamina topivih u vodi ima gotovo sve vitamine grupe B, a od onih topivih u mastima ima vitamine E, D i K.

Kao i kod ostalih biljnih ulja treba imati na umu da je samo nerafinirano i hladno prešano  ulje pšeničnih klica ono pravo – takvo se ulje može koristiti kao dodatk prehrani i za njegu kože, odnosno u kozmetičke svrhe. U današnje doba mudro je potražiti i ulje pšeničnih klica s “eko” ili “organskim” certifikatom!

Ponekad je visoka cijena ulja pšeničnih klica sasvim opravdana. Naime, dobivanje hladno prešanog pšeničnog ulja izrazito je težak  i kompliciran proces i tek je vrlo mali dio ulja na tržištu doista dobiven hladnim prešanjem. Većina proizvođača pribjegava vrućoj ekstrakciji i ekstrakciji otapalima, pa je stoga potreban veliki oprez prilikom kupnje.

Uz već spomenute vitamine i minerale pšenične klice posebnima čini i vrlo visok udio vitamina E, čak do sedam puta više nego u ostalim uljima! Zbog toga je, usprkos sadržaju višestruko nezasićenih kiselina, ulje vrlo stabilno. Preporuka je dodavati ulje pšeničnih klica (oko 10 %) drugim biljnim uljima radi sprječavanja nastanka kvarenja.

Prirodni koncentart vitamina E sadržan u ulju pšeničnih klica moguće je svakodnevno koristiti za i njegu lica. Takvom dozom vitamina E umanjuju se štetni vanjski utjecaji – vitamin E je poznati antioksidans.

Ulje pšeničnih klica u njezi kože stimulira izmjenu tvari, štiti stanice kože od oštećenja, dokazano smanjuje nastanak i djelovanje bora, dubinski hrani i regenerira kožu, dok će suha, tanka, osjetljiva i ispucala koža posebno cijeniti spomenuto ulje pšeničnih klica.

Ulje pšeničnih klica je koristan dodatak u njezi upalnih kožnih bolesti, poput psorijaze i ekcema.

Za svoje aromaterapijske pripravke koristite samo najkvalitetnija eterična i biljna ulja, a dodatnu edukaciju potražite kod certificiranog aromaterapeuta s bogatim radnim iskustvom.

Ulje pšeničnih klica dobro se kombinira i s biljnim uljem noćurka. Noćurak (Oenothera biennis) sadrži vitamine, minerale i esencijalne masne kiseline poput gama-linolenske kiseline (GLA), daje elastičnost koži i potiče njezinu regeneraciju. Ulje noćurka pogodno je za sve tipove kože, posebice u tretiranju suhe kože te kod ekcema, atopijskog dermatisisa i psorijaze. Hladno tiješteno ulje noćurka ima odlično protuupalno djelovanje.

RECEPT ZA SUHU KOŽU TIJELA

  • 30 ml biljnog ulja pšeničnih klica
  • 10 ml biljnog ulja jojobe (lagano ulje koje koža dobro upija, vlaži te vraća elasticitet i životnost)
  • 20 ml biljnog ulja avokada (vlaži, i omekšava kožu,  bogato lecitinom, smanjuje neugodne tegobe suhe i zategnute kože)
  • eterično ulje vetivera – 8 kapi
  • eterično ulje arapskog tamjanovca – 10 kapi

 

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Portal Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi savjete za sretan, ispunjen i zdrav život, modne trendove, priče o uspjehu koje će vas motivirati i inspirirati. Poduzetništvo je tema kojoj posvećujemo posebnu pozornost. Kroz naše teme saznajte kako kreirati vlastiti put do uspjeha, sreće i zadovoljstva u životu. Čak i najjače žene trebaju podršku na putu do sretnog i uspješnog života. Ovo je portal za ženu koja cijeni sebe i za muškarca želi bolje upoznati ženu.

Comments are closed.