Biljna ulja za njegu kože

0

Mnogim ljudima spomen mazanja biljnih ulja na kožu izaziva i budi osjećaj negativne asocijacije na masnu, sjajnu kožu. Zaista šteta, jer upravo biljna su temelj ishrane kože.

 

Biljna ulja  su bogata cijelim nizom kemijskih spojeva koja njeguju i hrane kožu i njima možete doista njegovati bilo koji tip kože. Od suhe, masne, aknama sklone kože i osjetljive kože. Da bi ispravno njegovali kožu biljnim uljima, ona moraju biti kvalitetna. Kvalitetno biljno ulje mora biti hladno prešano. Hladno prešano ulje podrazumijeva da se u procesu  dobivanja ulja  biljni materijal ne izlaže temperaturama višim od 60-65 stupnjeva C jer se  tada oštećuju molekule ulja i vitamini koji se nalaze u biljnim uljima. Njega biljnim uljima je također i jeftina kao kozmetika, a izrada je jednostavna i ne zahtijeva nikakvo dublje poznavanje izrade kozmetičkih pripravaka. Kako bi dobili uvid u široki spektar biljnih ulja za njegu navest ću samo mali dio ulja i njihovu namjenu:

Argan – ulje koje je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, karotenima, i vitaminim E. Pogodno je za tretiranje suhe, zrele kože, regenerira i djeluje protuupalno, pa se koristi u tretiranju seboreje, dermatitisa i psorijaze.

Avokado – bogato je lecitinom, esncijalnim masnim kiselinama, vitaminom E i beta karotenom. Tamno zelene je boje, blagog mirisa i brzo se upija. Namijenjeno je za njegu suhe, dehidrirane i zrele kože i kože sklone upalnim procesima.

Badem, slatki –  namijenjeno je njezi suhe i osjetljive kože sklone svrbežu i iritacijama. Izuzetno dobro za njegu osjetljive dječje kože.

Lješnjak – spada u brzoupijajuća ulja. Pogodno je za masnu, aknama sklonu kožu, za osjetljivu kožu sklonu crvenilu i kožu kojoj nedostaje vlage.

Makadamija – bzoupijajuće ulje, orašastog mirisa. Sadrži palmitoleinsku kiselinu koja se nalazi i u sebumu, i zato je pogodno za tretiranje suhe i zrele kože.

Marelica – namijenjeno je suhoj i osjetljivoj koži. Ugodnog je mirisa badema, fino je mazivo i brzo se upija.

Plod divlje ruže –  jedno od najdragocjenjenijih kozmetičkih ulja. Pokazuje izvrsne rezultate  u regeneraciji oštećene kože, ožiljaka, opekotina, strija, bora, hiperpigmentacija , akni ekcema, dermatitisa, psorijaze, seboreje.

Sezam – bogato vitaminima, mineralima, lecitinom, linolnom i oleinskom kiselinom. Namijenjeno je njezi osjetljive kože, sklone upalnim procesima. Ima svojstvo izvlačenja nečistoća iz pora, pa se preporuča za njegu kože pušača i u pripravcima protiv celulita.

Suncokretovo ulje – bogato E vitaminom, djeluje adstrigentno, omekšava i vlaži kožu.

 Prema ovom zaista malom popisu možete vidjeti da su mogućnosti i namjene izuzetno široke. Da bi još «obogatili» neko biljno ulje i «dopunili» njegovo djelovanje možete dodati i neko eterično ulje, već prema namijeni. Nemojte se ustručavati koristiti biljna ulja za njegu kako lica, tako i tijela, jer već nakon samo nekoliko primjena osjetit ćete razliku. Koža će biti mekša, glađa i svježija.

I evo  na kraju jedan mali, jednostavan, jeftin, i nadasve koristan savjet: ukoliko se ipak bojite da ćete biti masni primjenom samo biljnih ulja, možete napraviti tako da u bočicu ulijete do pola nekog biljnog ulja i do vrha bočice izvorske vode (kupljene u bilo kojem dućanu). Prije upotrebe dobro promućkajte kako bi dobili emulziju i namažite lice ili tijelo. Na taj način nećete biti masni, a koža će dobiti sve što joj je potrebno.

Autorica: Katica Wolf, Aromaterapija Viola

Share.

Comments are closed.