Partnerski odnos i ljubav iz sažaljenja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ljubav se može definirati na različite načine, ali zbog jednostavnosti, definirat ću je kao duboki osjećaj koji povezuje jednu osobu s drugom.

 

Postoje različite vrste ljubavi – ljubav prema prijateljima, članovima obitelji, djeci, poslu, hobiju, ljubav prema kućnom ljubimcu… Što kada osjećate sažaljenje prema nekome koga volite? Ako oduzmete sažaljenje, što Vam ostaje?

U životu često susrećemo pojedince za koje osjećamo duboko sažaljenje. Činjenica je da nas suosjećanje prema tuđoj boli pokreće da pomognemo, pokažemo zabrinutost i pružimo konkretnu pomoć.

U partnerskom odnosu postoji potreba za pružanjem i primanjem podrške koja je poput oseke i plime nedjeljiva. Ako partnerski odnos započinje sažaljenjem, vrlo je upitno hoće li kao takav izdržati nalete kušnji svakodnevice. Što kada patnju i bol zamijeni ozdravljenje, hoće li odnos i dalje imati one iste vrijednosti koje je imao ranije?

Često se ljudi povlače iz odnosa za koje su mislili da se temelji na ljubavi, zbunjeni i rastrgani jer u nekom trenutku spoznaju da to nije ljubav.

U ljubavi se uvijek postavlja pitanje izdržljivosti. Pitamo se hoće li odnos koji imamo sada trajati i u budućnosti. Brinemo se je li ljubav stvarna ili je to neki drugi osjećaj koji se krije pod krinkom ljubavi. Pitamo se što druga strana osjeća prema nama.

Ponekad velika odricanja partnera mogu biti rezultat neke vrste suosjećanja. U konačnici, i suosjećanje je jedna vrsta ljubavi. Na kraju takvih odnosa, često čujemo jednog povrijeđenog partnera koji u trenutku krize kaže: “Ne želim tvoje sažaljenje.” Iza takve rečenice se krije puno dublja poruka „Želio sam tvoju ljubav, ali sve što ti nudiš je sažaljenje, a to nije dovoljno, zbog toga ne mogu ostati s tobom ako je to sve što mi možeš dati“.

Neravnoteža koja je svojstvena takvom odnosu dovodi do prevara, rastava i prekida. Većina nas to ne vidi dok se iluzija ne razbije poput staklene čaše. U tom trenutku, koliko god da Vas boli, trebate priznati sebi i drugima da ste pogriješili jer vas za tu osobu nije vezalo ništa osim sažaljenja, a to na žalost nema veze s partnerskom ljubavlju.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.