Kad problemi pokucaju na vrata, ljubav često izlazi kroz prozor

0

Živimo u vremenu ekonomske i moralne krize. Sve što je sveto u svijetu nemorala, postaje poželjno i prijeko potrebno. Koliko puta ste čuli da se ljubavna priča poput balona od sapunice raspršila u naletu životnih problema. 

 

Većina veza na početku izgleda bajkovito sve dok problemi ne pokucaju na vrata. U trenucima poteškoća najbolje se mogu prepoznati karakterne osobine i snage partnera.

Disfunkcionalne veze kojih je u današnje vrijeme bezbroj održavaju odnos iz različitih motiva. Očekivanja partnera su često različita i u većini slučajeva protkana samoljubljem iza kojeg se kriju puno dublji problemi i nerazriješeni odnosi iz prošlosti.

 

Recite dosta

Bezbroj puta ste vidjeli ili dijelite osobno iskustvo u kojem narcisoidan muškarac održava vezu – brak sa ženom ovisnom o odnosu. Dvije osobe koje dolaze iz disfunkcionalnih obitelji na žalost ne mogu dati ništa drugo osim disfunkcionalne ljubavi jer za ostalo nemaju kapaciteta.

U praksi ovisnost o partnerskom odnosu češće pokazuju žene, nego muškarci. Žene su te koje pokušavaju požrtvovnošću, dobrim ponašanjem i ugađanjem zadržati odnos u prividno dobrom stanju. Takve žene traže samopouzdane, šarmantne muškarce sa „stavom“.

Nažalost, iza takvih muškaraca kriju se osobe koje imaju niz neuspjelih veza, nepouzdane su i u konačnici nemaju kapaciteta za pružanje-uzimanje ljubavi.

Slatkorječivost pomiješana s hormonima, uz poželjnu dozu šarma, čini čuda.

Drama, konflikt, kaotična stanja uvjetovana životnim poteškoćama, samo su neki od scenarija disfunkcionalne veze/braka.

 

Osjećaji u nedokučivim dijelovima duše

Većina će pomisliti kako su stvarni životni problemi objektivan razlog za reakcije. Nažalost, istina je sasvim drugačija.

Disfunkcionalni partneri koji njeguju disfunkcionalne ljubavi u trenucima najmanje životne krize nemaju kapacitete za realno sagledavanje poteškoća i zajedničko pronalaženje rješenja. Na površinu u kriznim situacijama izlaze bolna i potisnuta sjećanja, osjećaji koji nisu nikada prorađeni, prikriveni strahovi i nemiri koji čekaju negdje u kutu kako bi nenajavljeno iskočili na površinu. Za njih su problemi samo paravan za razotkrivanje istine o ljubavi koja nije pronašla mjesto u njihovim srcima.

Foto: Imagine Images, Pixabay

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.