Mogu li se problemi savladati

0

Svaki problem je problem neovisno o težini koju nosi. Naime, ima pojedinaca koji od malih problema vide nesavladive prepreke.

Ima onih koji se protive problemu i neovisno o njegovoj težini životu kažu da.

Kako se ponašati u problemskim situacijama je vječno pitanje kojima se bave različiti stručnjaci. Važno je problem sagledati izvana. Promatrajte što radite, govorite i kako se ponašate u problemskim situacijama. Neka Vaš pogled bude usmjeren u problemsku situaciju iz perspektive kamermana koji želi snimiti neku ozbiljnu scenu. To uvelike vrijedi za one pojedince koji pred naletom životnih problema izgube svoj vlastiti kompas, prepuste se životnoj oluji ne promišljajući da njihov životni brod nekontrolirano juri u propast.

Ako promatrate takav scenariji okom promatrača ne čini li vam se suludo da vas životni problemi nasuču i od vašeg životnog broda učine krhotinu.

Ne plašite se problema, oni su sastavnica našeg života. Nema osobe koja nema problema. Njegujte kod sebe sposobnost borbe, suočavanje s poteškoćama i pokojom patnjom. Neki ljudi žive u uvjerenju da je sreća jednako ne imati problema.

 

Živjeti znači prihvatiti probleme i suočiti s njima. To je jedan od puteva koji vode ka rješenju problema.

Ne treba se bojati problema kao sastavnice budućnosti, oni su neizbježni i zato se definiraju kao dio životnog putovanja.

Ako se bojimo budućnosti zbog problema, s tom istom budućnosti nećemo se nikada susresti. Akcija kao dio reakcije na zabrinutost i problemske situacije najbolji je način da se suočimo s onim što se dešava u sadašnjosti, pri tome dopustite i prepustite budućnosti da bude ono što jeste.

Autorica: Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu

 

Share.

Comments are closed.