Mjesta u Europi koja biste trebali posjetiti – Mjesta koja pričaju o povijesti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Europa je uistinu bogata prekrasnim većim i manjim mjestima atraktivnim za turistički obilazak.

S obzirom da je ovo je uistinu neiscrpna tema, nastavljamo istraživati gradove koji kriju obilje prirodnih ljepota, dragocjene kulturne baštine i zanimljive povijesti. Možda se u skorije vrijeme odlučite posjetiti upravo neka od ovih mjesta.

 

Mont-Saint-Michel, Francuska

Mont-saint-michel

Foto: Pixabay

Mont-St-Michel (“Planina Svetog Mihovila”) mali je stjenoviti otok koji spada u najpoznatije francuske znamenitosti. Na ovom malenom otoku nalazi se najpoznatija srednjovjekovna benediktinska opatija i crkva koja zauzima gotovo cijeli otok. Otok je poseban po tome što ga svakog dana plima odsiječe od ostatka svijeta, a oseka opet vrati njemu.

Upravo u prostranom zaljevu rijeke Couesnon u kojem nalazi i Mont-Saint-Michel mogu se promatrati najveće razlike u razini vode pri morskim mijenama u Europi.
Mont St. Michel je primjer stoljetnog prilagođavanja arhitekture prirodnoj formaciji stijena.

Victor Hugo jednom je za njega rekao: „Mont-Saint-Michel je za Francusku ono što su piramide za Egipat.“

 

Mostar, Bosna i Hercegovina

Mostar

Foto: Nenad Maric

Kulturno i gospodarsko središte Hercegovine koje se smjestilo na obalama rijeke Neretve. Grad je dobio ime po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve.

Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini. Neretvu premošćuje Stari most poznat kao glavni simbol Mostara i Hercegovine koji se od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

U Mostaru možete pogledati brojne znamenitosti: najkraća ulica u Mostaru; Ulica Kulluk, duga svega 27 metara vjerno čuva neke od najzanimljivijih i široj javnosti potpuno nepoznatih, ali iznimno značajnih povijesnih činjenica. Stara otomanska kuća iz 17. stoljeća; Biščevićeva kuća, Karađoz-begova džamija, Kajtazova kuća.

 

Sintra, Portugal

Sintra

Foto: Bruno Fernandes

Grad u zelenom planinskom krajoliku palača, seoskih imanja, parkova i srednjovjekovnog dvorca. Zbog svog romantičarskog krajolika upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Grad je bio muza pisaca iz 18. i 19. stoljeća, a posebno su istaknute palača Queluz, palača Monserrate, palača Pena i dvorac Maura koji pruža jedan od najboljih pogleda u Sintri.
Jedna od najznamenitijih građevina koja se nalazi u samom središtu grada i spada među najstarije palače u gradu je Državna palača (Palácio Nacional de Sintra).

Sintra ima neke prilično nevjerojatne plaže među kojima se ističu Praia da Ursa i Praia da Adraga.

 

Matera, Italija

Foto: Giulia Gasperini

Grad koji je smješten u regiji Basilicata na jugu Italije i proglašen Europskom prijestolnicom kulture za 2019. godinu svakako vrijedi posjetiti.

Najbolji način za razgledavanja Matere jest šetnja kroz drevne četvrti Sasso Barisano i Sasso Caveoso koje su prepune uskih uličica, kamenih stepenica, skrivenih dvorišta i špilja. Matera je jedno od najstarijih neprekinutih naseljenih mjesta u povijesti te se još uvijek mogu pronaći dokazi svakodnevnog života iz daleke prošlosti u špiljama, a pravi dokaz toga je Casa Grotta di Vico Solitario i špiljski hoteli Hotel Sassi, L’Hotel In Pietra i hotel Il Belvedere.

Crkve smještene u Materi nalaze se unutar stijena i datiraju još od srednjeg vijeka, a unutar mnogih crkava mogu se vidjeti živahne freske. Svakako posjetite baroknu crkvu San Pietro Caveoso i crkvu u stijeni Madonna de Idris.

Zbog drevnog izgleda Matere koji podsjeća na  „drugi Betlehem“  brojni su religijski filmovi snimani na ulicama grada, a među najpoznatijima je Pasija.

 

Preveza, Grčka

Perveza

Foto: Alex Blajan

Mali, ali moderan grad smješten na sjeverozapadu Grčke koji ima slikovito povijesno središte u kojem su kamene ulice i pješačke staze obložene konobama i kafićima. Može se pohvaliti kulturnom i umjetničkom scenom, a marina s komercijalnom lukom ima lijepu šetnicu u kojoj mještani uživaju u šetnji.

Zahvaljujući Abracijskom zaljevu do kojeg dopire Golfska struja, more je kristalno čisto i toplo do kasnih jesenjih dana. U zaleđu su smješteni brojni maslinici, prelijepi vrtovi, dugačke pješčane plaže i poznati arheološki lokaliteti.

Preveza je poznata i po raftingu na rijeci Aheront.

Preporučujemo čitanje i ovih članaka:
Gradovi u Europi koje biste trebali posjetiti 1. dio
Gradovi u Europi koje biste trebali posjetiti 2. dio

Pripremila: Iva Šurdonja

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.