Gradovi u Europi koje biste trebali podsjetiti

0

Puno je velikih europskih gradova koje su mnogi od vas posjetili. Još je više gradova koji su manje poznati, u njima se krije obilje prirodnih ljepota, dragocjene kulturne baštine, zanimljive povijesti. Ta manja mjesta su pravi biseri i svakako bi ih trebalo posjetiti.

 

Albarracin, Španjolska

Gradovi u Europi

Foto: Siggy Nowak

Grad koji je španjolski pisac i filozof Ortega opisao kao „grad čije se nevjerojatne siluete zabadaju u nebo“ i koji nudi sve što jedan zaljubljenik u kulturu može poželjeti. Katedralu, stare zidine, povijesno gradsko središte, ali i ruševine dvorca Alcázara koje predstavljaju arheološko nalazište srednjeg vijeka. Ruševine se nalaze unutar povijesnog centra grada Albarracina.

 

Annecy, Francuska

Gradovi u Europi

Foto: Siggy Nowak

Ovaj slikoviti grad na jezeru okruženom planinama savršeno je mjesto za odmor. Zbog krajolika i prirodnog okruženja nazivaju ga “Biserom francuskih Alpa”. Grad je smješten na obalama jezera te je odavno poznat kao ljetovalište. Blizina planinskih lanaca i brdovit krajolik omogućio je razvoj zimskog turizma.
Zbog brojnih mostova i prijelaza preko rječica Thiou, koja prolazi središtem grada, Annecy  je prozvan i “Alpskom Venecijom”. Nedvojbeno je da šarmantniji francuski grad od grada Annecy nećete naći.

 

Brașov, Rumunjska

Gradovi u Europi

Foto: Zoltan Suga

Slikoviti grad u podnožju Karpata, spada među najbolje očuvane rumunjske srednjovjekovne gradove. S tri je strane okružen zelenim transilvanijskim planinama i danas je jedan od najposjećenijih rumunjskih gradova.

Glavna atrakcija Brașova je Crna crkva, najveća protestantska, gotička crkva na prostoru Istočne Europe. Njezino ime proizlazi iz njezinog izgleda koji je posljedica velikog požara 1689. godine. Na krovu crkve nalazi se kip dječaka za koji postoje razne legende. Tridesetak kilometara od Brașova, ljubitelji grofa Drakule mogu posjetiti glasoviti dvorac grofa Drakule, Bran.

 

Bruges, Belgija

Gradovi u Europi

Foto: Deutschland

Najveći grad i prijestolnica belgijske pokrajine Zapadna Flandrija. Grad je danas pravi mamac za turiste. Bogat je lijepom i očuvanom srednjovjekovnom arhitekturom i postao je nevjerojatno popularan za putnike koji žele fotografirati kuće nalik na Lego koje se nalaze u centru grada. Povijesno središte Brugesa, sa skoro netaknutim srednjovjekovnim građevinama, je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

 

Colmar, Francuska

Gradovi u Europi

Foto: Italiano

Grad vina i umjetnosti. Smješten u podnožju planine Vogezi na rijeci Laugh koja je kanalom povezana s Rajnom. Jedinstven spoj francuske i njemačke arhitekture, kulture i duha. U stvarnosti je toliko živopisan i jedan je od skrivenih dragulja Francuske. Odlikuje ga poseban šarm, a dok hodate kroz njegove ulice čini vam se da ste zalutali u neko davno vrijeme.

Uskoro vam donosimo nastavak ovog članka i informacije o drugim prekrasnim gradovima.

I.Š.

Share.

Comments are closed.