Mali vodič kroz terapiju smislom u kriznim situacijama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako pronaći smisao u situaciji koja je uistinu složena – s jedne strane potres koji je zadesio Zagreb i s druge strane pandemija Koronavirusom?

Zašto nam se to dešava?
Zašto baš sada?
Koje značenje sve to ima?
Zašto je posljedicama potresa pogođena baš moja obitelj?
Zašto zbog Korona virusa stradaju svi ljudi?…

Tražimo razloge, pokušavamo odgonetnuti smisao.

Pitanjem smisla bavi se logoterapija i egzistencijalna analiza čiji je utemeljitelj sveučilišni profesor dr. sc. Viktor Emil Frankl neurolog, psihijatar, utemeljitelj logoterapije i egzistencijalne analize.

Životni put i rad Viktora Frankla u temelju je obilježen osobnim iskustvom patnje, preživljavanjem strahota Drugog svjetskog rata u nacističkim koncentracijskim logorima.

Nakon oslobođenja težio je samo 38 kilograma. U nacističkom režimu izgubio je prvu suprugu, brata, roditelje i većinu prijatelja. Nakon povratka u Beč našao se pred potpunim ništavilom.

No, umjesto očaja, probudila se u njemu silna volja za životom, neodoljiva potreba da patnje koje je doživio, pretvori u iskustvo smisla. Bolno iskustvo besmisla bilo je prekretnica života mladog i perspektivnog liječnika i potvrdilo mu je, jednom i zauvijek, da je osnovni pokretač ljudskog života njegova potraga za smislom.

Frankl je gradio logoterapiju na dubinama svojih spoznaja koje nisu bile samo teoretske, nego rezultat njegovih životnih iskustava: kroz pakao pronaći put do svjetla, do smisla.

U knjizi „Liječnik i duša“ napisao je sljedeće riječi: ”Odgovornost čovjeka je nešto strašno, ali u isto vrijeme nešto divno. Zastrašujuće je to da sam u svakom trenutku odgovoran za svoga bližnjega, da je svaka odluka – od najmanje do najveće – odluka zauvijek, i da u svakom trenutku iskoristim ili potrošim tu priliku. Svaki trenutak donosi tisuće mogućnosti, ali mogu izabrati samo jednu – sve ostale zauvijek osuđujem na propast. Međutim, to je ujedno i divna spoznaja – da je moja budućnost i budućnost stvari i ljudi oko mene – u svakom trenutku ovisna o mojoj odluci. To što spoznam u tom trenutku i to što dozovem u život, to postaje stvarnost zaštićena od prolaznosti i propadanja.”

Kroz osobna i iskustva drugih logoraša Aušvica predstavio je svoju teoriju logoterapije treće bečke psihoterapijske škole po kojoj je smisao, a ne uspeh ili sreća, sila koja pokreće ljudski život. On piše:

Život ne čine okolnosti nepodnošljivim, već nedostatak smisla i svrhe.

 

Frankl čvrsto vjeruje da se ljudski duh može podići iznad okolnosti koje je nemoguće i zamisliti.

Kada više ne možemo promijeniti situaciju, izazvani smo da promijenimo sebe.

Pozivam vas da se pridružite utorkom i petkom na Radio Mariji od 10:30 h. Cilj emisije da dublje zaronimo u egzistencijalna pitanja i donesemo neke promijene u svoj život kada sve ovo prođe, a proći će.

Vjerujte i molite.

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.