Kako se riješiti bolova u očima – najbolje metode koje možete primijeniti odmah

Pinterest LinkedIn Tumblr +
bolovi u ocima

Foto: Timur Romanov, Unsplash

Bolovi u očima su vrlo česta pojava, ali su u rijetkim slučajevima simptom nekog ozbiljnog stanja. Bol u oku najčešće prolazi sama od sebe, bez upotrebe lijekova i terapije, a u medicini je poznata pod imenom oftalmalgija.

U ovisnosti o tome u kojemu dijelu oka osjećate neugodnost – bol u oku se dijeli u dvije kategorije: okularna bol u očima koja se javlja na površini oka ili orbitalna bol u očima koja se javlja u samoj unutrašnjosti oka.

Bol u oku koja se javlja na samoj površini može se javiti u obliku peckanja ili svraba, a glavni uzročnici takve boli su iritacije izazvane stranim tijelom, infekcijama ili traumom. Ovakva bol u očima se najčešće lako tretira. U većini slučajeva, kapi za oči su sredstvo koje je dovoljno za rješavanja ovog problema.

S druge strane bol koja se javlja u samom oku može biti vrlo neugodna, probadajuća i za ovu bol je potrebna nešto kompleksnija terapija.

 

Mjesta na kojima vas oko može boljeti

Da bi se postavila točna dijagnoza kad je u pitanju bol u oku, neophodno je točno odrediti odakle bol dolazi. A da biste to znali, potrebno je upoznati anatomiju oka kako biste svom oftalmologu lakše objasnili gdje vas boli.

Bol u očima može se javljati na sljedećim dijelovima oka:

 • Rožnjača – Prozirni prozor ispred oka koji fokusira svjetlost
 • Bjeloočnica – Bijeli dio oka, koji drži strukturu i oblik samog oka
 • Konjuktiva – Tanki sloj koji prekriva unutrašnjost kapka i bjeloočnice
 • Iris – Obojeni dio na čijoj sredini se nalazi zjenica
 • Orbita – Očna duplja koja se nalazi u lubanji u kojoj se nalazi oko i mišići
 • Ekstraokularni mišići – Mišići koji rotiraju oko
 • Živci – Oni prenose vizualne informacije od očiju do mozga
 • Kapci – Vanjski pokrivač koji štiti i raspoređuje vlažnost preko očiju

 

Koji su glavni uzroci boli u oku?

Kad je u pitanju površinska bol u oku, postoji nekoliko stanja koji je mogu izazvati, a to su:

 • Strano tijelo u oku je sigurno jedan od najčešćih uzroka boli u očima, bilo da je u pitanju trepavica, prljavština ili šminka, sve to može izazvati iritaciju oka, crvenilo, vodene oči i bol.
 • Konjuktivitis je upala tkiva, konjuktive, koja se nalazi „ispred“ oka i odmah ispod kapka. Upala ovog tkiva često može biti izazvana alergijom ili infekcijom. Iako je bol u oku u slučaju konjuktivitisa prilično blaga, drugi simptomi koji ga prate kao što su svrab, crvenilo i iscjedak mogu biti dosta neugodniji.
 • Iritacija izazvana kontaktnim lećama također je vrlo čest uzrok bolova u oku, a najčešće se dešava ljudima koji ne održavaju leće na pravilan način, ne skidaju ih na vrijeme i ne koriste sredstvo za dezinfekciju. Lasersko skidanje dioptrije predstavlja najefektniji način za trajnu korekciju vida poslije čega kontaktne leće više nisu potrebne, a samim tim uveliko je smanjena i mogućnost iritacije i pojave bolova u očima.
 • Abrazija rožnjače, bistre površine koja prekriva oko je veoma podložna povredama, a simptom koji se javlja u slučaju abrazije jeste osjećaj stranog tijela u očima. Nažalost, tretmani koji se koriste za odstranjivanje iritacije, poput ispiranja oka vodom, uglavnom neće olakšati bol i neugodnosti u oku ako imate abraziju.
 • Blefaritis je stanje koje se javlja kada se masne žlijezde na krajevima kapaka upale i to može biti uzrok bolova u oku.
 • Ječmenac se na kapku pojavljuje u obliku bubuljice i to kao posljedica blefaritisa. Ječmenac može biti veoma bolan, a mjesto na kome se nalazi prilično osjetljivo na dodir. Ipak, to je rijetkost i u većini slučajeva ječmenac nije uzrok bolova u očima.

Kada je u pitanju orbitalna bol, ona koji se javlja u samom oku, također ima više uzroka koji bi je mogli izazvati, a riječ je o nešto ozbiljnijim stanjima.

 • Na prvom mjestu tu je glaukom, stanje koje prati visok očni tlak, a kao simptom možete osjetiti upravo to – pritisak unutar samog oka. Pored toga, kao simptomi glaukoma se mogu javiti mučnina, glavobolja i gubitak vida.
 • Optički neuritis se može javiti kao bol u oku, ali sa zadnje strane i obično dolazi u paru s gubitkom vida i to onda kada se živac koji povezuje zadnju stranu oka s mozgom, poznatiji i kao optički živac – upali. Ovu upalu mogu izazvati određene autoimune bolesti, virusna ili bakterijska infekcija.
 • Upala sinusa, poznata i pod imenom sinusitis može uzrokovati pritisak zadnje strane očiju i tako izazvati bol. Pored ovih stanja, bol u očima mogu uzrokovati migrene, povrede kao i upala irisa koji izaziva bol u samoj unutrašnjosti oka.

 

Simptomi koji se mogu javiti pored bolova u oku

Simptomi koji se mogu pojaviti pored bolova u oku mogu biti sljedeći:

 • Zamagljen vid
 • Iscjedak
 • Osjećaj stranog tijela u oku
 • Glavobolja
 • Osjetljivost na svjetlost
 • Mučnina ili povraćanje
 • Crvenilo u oku ili ječmenac
 • Suzenje
 • Pojava krmelja

Upravo ti ostali simptomi mogu biti od velike pomoći prilikom otkrivanja pravog uzroka boli.

 

Kada se javiti doktoru u slučaju bolova u očima?

Iako, kao što smo na samom početku napisali, bol u oku u većini slučajeva prolazi bez nekih većih intervencija, postoje situacije koje nikako ne biste trebali ignorirati i zbog kojih se morate javiti svom oftalmologu.

Ako osjećate jaku, neizdrživu bol u očima, ako je bol u oku uzrokovana izlaganjem kemikalijama ili jakoj svjetlosti, ako pored bolova u očima imate i bol u trbuhu praćenu povraćanjem, ako vas toliko jako boli da ne smijete dodirnuti oko ili ako pored bolova imate iznenadne promjene u vidu – to su znaci da je potrebno hitno se javiti oftalmologu.

 

Kako se liječi bol u očima?

Bol u oku se liječi ovisno o uzroku, a u velikoj većini slučajeva podrazumijeva kućnu njegu. Točnije, što više odmaranja očiju, izbjegavanje gledanja monitora, televizora ili telefona.

Ako je uzrok bolova u očima iritacija kontaktnim lećama, onda će vam oftalmolog preporučiti da neko vrijeme, dok se oko u potpunosti ne oporavi, nosite naočale za vid.

Za bol u oku uzrokovan blefaritisom, preporučuje se i stavljanje mlakih obloga na oči koje će omogućiti da se masne žlijezde ili folikul dlake očiste od nakupljenih masnoća.

Kad je u pitanju bol u očima uzrokovana kemikalijama, tu se najčešće preporučuje ispiranje očiju fiziološkom otopinom ili čistom vodom kako bi se u potpunosti eliminirale kemikalije kojima je oko bilo izloženo.

Ako je potrebno, oftalmolog će vam propisati antibiotske kapi ili antibiotike za oralnu upotrebu, a najčešće se propisuju u slučaju infekcija izazvanih konjuktivitisom ili abrazijom rožnjače.

Ako su pak u pitanju iritacije koje su posljedica alergije, u tom slučaju bol u oku se tretira kapima za oči koji u sebi sadrže antihistaminike. Isto tako, za bol u oku se mogu, po preporuci oftalmologa, uzimati i lijekovi protiv bolova.

 

Što ako ne liječite bol u oku?

Bol u oku uglavnom nestaje bez ili pomoću umjerene terapije, jer bol u oku i uzroci koji ga izazivaju veoma rijetko mogu dovesti do trajnog oštećenja. Ipak, to ne mora uvijek biti slučaj, jer neka stanja koja uzrokuju bol u oku mogu biti veoma ozbiljna ako se ne tretiraju. Na primjer, bol i simptomi koji su nastali zbog glaukoma su znak većeg problema. Ako se ne dijagnosticira i ne tretira, glaukom može izazvati probleme s vidom, a na posljetku i sljepilo.

Vid definitivno nije nešto s čime se trebate kockati. Ako osjetite bol u očima koja nije uzrokovana nečim što sami možete detektirati i što je očito, onda vam toplo preporučujemo da zakažete pregled kod svog oftalmologa čim prije.

Na bolove u očima možete djelovati i preventivno i to tako što ćete u situacijama kad je to neophodno uvijek nositi zaštitne naočale, s kemikalijama ćete rukovati pažljivo, ne dozvoljavati djeci da se igraju igračkama koje bi ih mogle povrijediti i, naravno, održavati dobru higijenu kontaktnih leća.

To znači da nikada ne odlazite na spavanje prije nego što skinete leće. Prije odlaganja u kutijicu za leće, tekućinom za održavanje dobro isperite i leće i kutijicu, redovito ih mijenjajte.

Kao i u slučaju zdravlja bilo kojeg drugog dijela tijela, tako je i u slučaju zdravlja očiju – preventiva bi trebala biti na prvom mjestu.

Autor: Bojan Kozomara, doktor medicine, specijalist oftalmologije

Bojan Kozomara

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.