Visok očni tlak – Uzroci, simptomi i kako ga spriječiti

Pinterest LinkedIn Tumblr +
visok ocni tlak

Foto: Grisha Stern, Pexels

Kada govorimo o bolestima ili različitim stanjima oka tu se odmah spominje i visok očni tlak, tj. hipertenzija oka, koja se vrlo uspješno može držati pod kontrolom ako je otkrijete na vrijeme.

Povišen očni tlak kontrolira se redovitim pregledima i promjenom određenih životnih navika.

Na samom početku važno je naglasiti da povišen očni tlak ne znači nužno i glaukom. Visok očni tlak se obično odnosi na bilo koju situaciju u kojoj je tlak unutar oka viši od normalnih vrijednosti.

 

Normalne vrijednosti očnog tlaka

Očni tlak se mjeri u živinim milimetrima, a normalna vrijednost varira između 10-21 mm Hg. Visokim očnim pritiskom se smatraju sve vrijednosti više od 21 mm Hg. Iako, po definiciji, stanje povišenog tlaka se može s godinama mijenjati. Dijagnoza se postavlja kada se desi da je tlak viši od 21 mm Hg na oba oka tijekom dva mjerenja zaredom.

 

Glavni uzroci povišenog očnog tlaka

Tekućina koja se nalazi s prednje strane oka naziva se aqueous humour (očna vodica) i upravo ta tekućina osigurava hranjive sastojke za oko, ali njena druga funkcija je filtriranje otpada. Nivo očnog tlaka kontrolira se upravo ravnotežom između količine proizvedene tekućine i drenaže iz oka.

Većina hipertenzija oka uzrokovana je ograničenjem, točnije blokadom odvodnih kanala oka. Bez odgovarajuće drenaže, tlak tekućine postaje veći od normalnog, a upravo to uzrokuje povišen očni tlak.

Osim toga, određeni lijekovi kod pojedinih pacijenata mogu izazvati povišen očni tlak kao nuspojavu. Tu spadaju steroidi koji se koriste kod liječenja astme i ostalih stanja. Visok očni tlak može uzrokovati i povreda oka i zato je tijekom redovne posjete oftalmologu važno naglasiti ako ste imali neku povredu, jer se povišen očni tlak kao posljedica povrede može javiti ranije, kao i mjesecima kasnije. Povišen očni tlak može uzrokovati razne druge očne bolesti, a može biti i nasljedan.

 

Simptomi i mjerenje povišenog očnog tlaka

Kad je u pitanju visok očni tlak, šanse da ćete ga sami otkriti su zaista male jer nekih primjetnih simptoma, kao što su bol ili crvenilo, gotovo da i nema. Povišen očni tlak možete otkriti samo tijekom pregleda oka koji će obaviti vaš oftalmolog. Ako u obitelji imate slučajeve povišenog očnog tlaka, redovne kontrole nikako ne bi trebalo propuštati jer ćete samo tako biti sigurni da je sve u redu.

Kad je u pitanju mjerenje očnog tlaka, ono se obavlja isključivo kod oftalmologa, a postoji kontaktna i nekontaktna metoda mjerenja. Kad je u pitanju nekontaktna, pomoću nje se mjeri vrijednost tlaka bez dodira rožnjače, dok se kod kontaktnog mjerenja, sonda prislanja na rožnjaču, ali nakon aplikacije anestetika.

Za sve one koji nose tvrde ili polutvrde leće, preporučuje se nositi ih bar tri dana prije mjerenja, ali i da se ponesu na sam pregled kako bi oftalmolog mogao procijeniti jesu li dobre za vaše oči s obzirom na vaše stanje.

Ako svoje oči promatrate kao dva globusa koji su napunjeni tlakom onda ćete malo lakše shvatiti zašto su kontrole za povišen tlak jednostavno neophodne. Očni tlak koji je previsok ili ima tendenciju rasta vrlo jednostavno može oštetiti nježni očni živac i tako uzrokovati glaukom.

 

Visok očni tlak i glaukom – kako su povezani?

Glaukom je kompleksno oboljenje oka koga uzrokuju brojni faktori, a jedna od glavnih karakteristika je oštećen očni živac i oštećeno vidno polje. I dok je povišen očni tlak u većini slučajeva prisutan i kod glaukoma, može se desiti i da pacijent koji ima normalan očni tlak razvije glaukom.

Ne postoje određene vrijednosti očnog tlaka koje sa sigurnošću vode do glaukoma, a s druge strane ne postoji ni neka donja granica koja eliminira rizik od nastanka glaukoma. Upravo iz toga razloga rana dijagnoza je jedna od najvažnijih stavki kad je liječenje glaukoma u pitanju.

 

Liječenje očnog tlaka

Na svu sreću, ako za to ima potrebe, visok očni tlak se može uspješno liječiti, a jedan od najčešćih tretmana koji se propisuje su kapi za oči koji pomažu kod snižavanja tlaka.

Postoji i nekoliko vrlo efikasnih načina snižavanja povišenog tlaka prirodnim putem, ali naravno, samo uz konzultacije s oftalmologom.

Promjene u prehrani i tjelesna aktivnost

Prva stvar koju možete napraviti kako bi se visok očni tlak snizio prirodnim putem je snižavanje nivoa inzulina, jer upravo inzulin može biti jedan od uzročnika povišenog tlaka. Upravo iz tog razloga bilo bi pametno izbjegavati hranu i pića koja su bogata rafiniranim šećerima te hranu koja je bogata škrobom i ugljikohidratima. Promjena navika, kad je prehrana u pitanju, zaista može biti od velike koristi ne samo za zdravlje očiju, već i za zdravlje cijelog organizma.

Zar ne mislite da bi bilo dobro odreći se par namirnica koje volite da biste zaštitili zdravlje svojih očiju?

Pored korigiranja prehrane, visok očni tlak možete sniziti i tjelesnom aktivnošću i zato bi bilo dobro da u svoju svakodnevnu rutinu uvrstite i neke umjerene treninge. Ne mora to biti ništa intenzivno, ali šetanje, vožnja bicikla ili plivanje su svakako dobrodošle aktivnosti. Ako je dobro za vaše srce, zašto ne bi bilo dobro i za vaše oči?

Smanjenje stresa

Naravno, čak ni kad je u pitanju hipertenzija oka, ne možemo, a da se ne dotaknemo onoga što je uzrok većine bolesti, a to je stres koji može biti, ako ne jedan od uzročnika, onda jedan faktora koji dodatno loše utječu na visok očni tlak. Ono što je zastrašujuće jeste što su istraživanja pokazala da je stres prisutan kod velike većine ljudi bez obzira na to kojim se zanimanjem bave, a o vama ovisi kako ćete se protiv njega boriti.

Je li to joga, čitanje knjiga, gledanje filmova i serija ili vrijeme provedeno s dragim ljudima, na vama je da odlučite. Važno je da tijekom dana imate trenutke koje ćete posvetiti samo sebi, trenutke u kojima ćete biti opušteni, okruženi ljudima ili stvarima koji vam ne unose nemir, naprotiv.

Vitamini C, E i A, masne kiseline i minerali

I posljednji, ali ništa manje važan savjet jeste da u svoju prehranu unesete nutrijente koji pozitivno utječu na zdravlje očiju. Tu su na pravom mjestu vitamini C, E i A kao i masne kiseline i minerali koji će sigurno pomoći kod očuvanja očnog živca. Mnogi zbog užurbanog načina života jednostavno nisu u stanju voditi računa o načinu prehrane i namirnicama koje unose u organizam. Ako ste I vi među njima, naša topla preporuka je da uzimate suplemente koji sadrže navedene vitamine i tako osigurajte sve ono što je potrebno za zdravlje vaših očiju.

Ove jednostavne promjene načina života mogu pomoći da na sasvim prirodan način držite pod kontrolom vaš nivo očnog tlaka. Ono što je najvažnije u cijeloj priči jeste što promjenom ovih navika, ne samo da pozitivno utječete na snižavanje očnog tlaka, već i na opće zdravlje svoga organizma, što je od velike važnost bez obzira na to s kakvim stanjem se borite.

 

Faktori rizika za razvoj povišenog očnog tlaka

Hipertenzija oka se može javiti kod svih ljudi, ali postoji nekoliko faktora koji bi mogli povećati rizik od ovog stanja i na koje bi svakako trebalo obratiti pozornost.

  • Povijest bolesti i svi oni koji u obitelji imaju slučajeve visokog očnog tlaka ili glaukoma trebaju voditi računa.
  • Godine, jer se rizik od pojave hipertenzije oka povećava kako starimo.
  • Visoka dioptrija na daljinu – kratkovidost.
  • Povrede oka također uzrokuju povišen očni tlak.
  • Određeni lijekovi koji kao nuspojavu mogu imati povišen očni tlak.

Autor: Bojan Kozomara, doktor medicine, specijalist oftalmologije

Bojan Kozomara

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.