Kako reagirati na napade i manipulacije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U svakodnevnom životu se bezbroj puta susrećemo sa situacijama u kojima nas bliske osobe i kolege na poslu napadaju ili pokušavaju napasti iz nama poznatih ili manje poznatih razloga.

 

Možda ste doživjeli neku od sljedećih izjava:

„Da si više brinula o partneru on ne bi izgledao ovako loše.“
„Ako stalno izbivaš iz doma, kako možeš očekivati da ti djeca budu sretna.“
„Dobra djeca ne dopuštaju da su njihovi roditelji osamljeni.“

Ovo su samo neke od manipulativnih izjava koje susrećemo na dnevnoj bazi.

Kako odgovaramo na napade?

Vrlo često napadamo ili se povlačimo.

 

Kako biste trebali postupiti?

Nemojte se opravdavati. Ako se stalno opravdavate, nakon takvih situacija se možete osjećati izrazito loše.

Ne poričite; nisam ja tako mislila, nisam to učinila u ušima napadača zvuči djetinjasto i jadno.

Ne prelazite u protunapad, da bi pobijedili nemojte ulaziti u rat.

Nemojte se povlačiti, ostati pasivni, zašutjeti ili prihvatiti objeručke kritike. To ne donosi ništa osim gubitka samopouzdanja i samopoštovanja. U takvim situacijama jednostavno se udaljite s mjesta događaja.

I zapamtite… nije smisao ponašati se poput spužve. Daleko bolje je biti zrcalo u kojem će ljudi iz vaše okoline u nekom trenutku vidjeti kako se ponašaju tijekom napadanja i manipulacije.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.