Kako postaviti granice u odnosu s drugim ljudima

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pojam granice se odnosi na širok spektar situacija.

 

Primjerice – poteškoće kod traženja onog što želimo, osjećaji obveze, osobno doživljavanje stvari, istresanje drugih na nama i slično.

Gdje ste vi slabi? Dobro postavljane granice daje nam mogućnost da izaberemo ono što želimo i ono što ne želimo od života.

Što vi birate? Promislite o svakom segmentu svoga života i proučite gdje imate slabe, a gdje jake granice tj. gdje vam je teže, a gdje lakše reći ne. Usredotočite se više na one segmente gdje ste slabi, jer tamo je potrebno unijeti promjenu.

 

Osobne granice

Ako se još uvijek pitate što su osobne granice, evo kratkog podsjetnika. Osobne granice su mentalni, emocionalni i fizički zidovi koje stvaramo da bi se zaštitili od iskorištavanja, manipuliranja ili zlostavljanja od strane drugih ljudi i predstavljaju važan udio u izgradnji samopoštovanja i zdrave slike o sebi.

Nedostatak osobnih granica utjecat će na nisku razinu samopoštovanja, lošu sliku o sebi i rezultirati jednim općenitim životnim nezadovoljstvom pa tako i nezadovoljstvom u odnosima.

Kako ih možete postaviti? Jedan od načina je da osvijestite gdje trebate, u kojim situacijama i s kojim osobama pojačati osobne granice. Koje potrebe nemate zadovoljene zbog loše uspostavljenih granica? Naučite se reći ne bez straha ako je to jedan od načina da zaštite sebe, pri tome ne ugrožavajući druge.

Svoje obaveze, želje i prioritete podijelite u dvije kategorije – odgodivo i neodgodivo. Na ovaj način, uvijek ćete sačuvati barem malo vremena za sebe, što će vas učiniti sretnijim i zadovoljnijim osobama.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.