Gdje je nestao osobni stav i osobna odgovornost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osobni stav se najbolje uočava u teškim situacijama kada kušnja i strah silovito pokucaju na vrata.

 

Uče nas da trebamo biti svoji od malih nogu, da se borimo za sebe, svoje vrijednosti i onda ostajemo preneraženi jer nam to ne dopuštaju.

U partnerskim, obiteljskim i poslovnim odnosima imati svoj stav se poistovjećuje sa samovoljom i drskošću.

 

Svatko od nas ima odgovornost za odabir vlastitog stava

Adolescenti imaju potrebu eksperimentirati s osobnim stavom na različite načine. Često se dešava da njihov odabir predstavlja njihov osobni stav prema nekome ili nečemu. On ne mora biti pozitivan, često je negativan i kao takav može donijeti katastrofalne posljedice. U takvim situacijama roditelji su ti koji su spasioci. Ipak, s druge strane roditelji ponekad ne razmišljaju da svom srednjoškolcu odašilju krivu poruku, koja po prilici glasi „možeš donositi odluke jer je to tvoj stav, ako doneseš krivu odluku ne brini ja ću preuzeti odgovornost“.

Preuzimanje odgovornosti u obitelji prenosi se na sve razine društva. Političari donose krive odluke jer imaju slobodu izbora, a kada utvrde da je odluka neispravna, rijetki su ti koji preuzimaju i odgovornost.

Kada odlučite da uistinu više ne želite biti dio problemske situacije, bilo poslovno ili privatno, postajete pojedinac koji ima slobodu odabira osobnog stava, ali i osobne odgovornost prema sebi i drugima.

Sloboda odabira osobnog stava je ono što nam nikada nitko ne može oduzeti. Sve naše dobre odluke, kao i loše, definirane su našom slobodom odabira.

Zato ne dopustite da drugi definiraju vaše izbore. To je kao da želite nositi štikle, a drugi Vas uporno nagovaraju da hodate u japankama. Možda će Vas štikle nažuljati, možda je to loš odabir, ali u tom trenutku vaš osobni stav je bio da su štikle bolji izbor. U konačnici ako dobijete žuljeve vi ćete snositi odgovornost i sami vidati svoje rane. Kako stvari stoje u moderno doba za većinu je normalno da za te iste štikle preuzme odgovornost loš proizvođač ili bilo tko i bilo što dok ste vi taj dan hodali u štiklama po užarenom asfaltu. Imali ste slobodu odabrati japanke ili štikle. Odlučili ste se za štikle i preuzmite osobnu odgovornost.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.