Budite u vezi sa samim sobom, sve ostale veze su nesigurne

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na žalost, prestala sam vjerovati da postoje trajne i vječne ljubavi, kao i trajne veze.

 

Toliko puta sam se uvjerila da prijateljstva pucaju zbog svađe, obiteljski odnosi se ruše zbog sporednih situacija, partneri se razilaze zbog pomanjkanja ljubavi, i u konačnici, spoznaš da svi mi u nekom trenutku ostajemo sami.

Upravo zbog te samoće u kojoj ste sada ili u kojoj se možete naći, važno je prihvatiti sebe i biti u dobru sa samim sobom. Da bi bili u dobru sa sobom treba se riješiti crva prošlosti, traumatičnog odrastanja, toksičnih odnosa i svega što nam je donijelo emocionalnu bol i patnju.

Jedan od načina je da oprostimo sebi ono što smo učinili krivo, ali i da oprostimo drugima koji su nam nanijeli bol. Oprostiti nije lako, ali ako promišljamo i shvatimo da bijes, mržnja, prezir nisu vrijedni našeg duhovnog mira, onda se mogu desiti promjene.

Kada promišljam o sebi kao majci, svjesna sam da sam učila puno propusta koji su donijeli patnju mojoj djeci. Ali, ono što isto tako dobro osjećam, i u konačnici znam, je da sam sve što se dešavalo u prošlosti činila najbolje što sam mogla i znala. Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo kreirati svoju sadašnjost i budućnost.

Biti u vezi sa sobom je trenutak u kojem odlučno preuzimate odgovornost da želite opraštati, biti zahvalni i ljubiti dar života. Jer životne situacije nam nisu dane slučajno, neke su poput blagoslova, neke su lekcija.

Znati zahvaliti na dobrom i lošem danu mogu samo snažne i samosvjesne osobe. Budite suosjećajni prema sebi kao što ste suosjećajni prema ljudima koje volite. Prihvatite svoju patnju, loše kao i dobre emocije. Budite strpljivi, nježni, tolerantni prema sebi kao što to činite drugima koje jako volite.

I zapamtite, ako vas drugi požele spotaknuti s izjavom „Ti si se skroz promijenila, u krizi si godina“, hrabro izjavite: „Ja više nisam ona osoba .To je prošlost.“

Stoga se slobodno odvažite na generalno pospremanje. Neće biti lako. Možda će potrajati duže nego što ste mislili, možda će Vas osuditi, ali u konačnici; koga briga.

Ono što drugi ne znaju i nisu nikada doživjeli je da ste konačno ušli u najljepši odnos koji se zove biti u vezi sa samim sobom.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.