Kako otkriti dobre osobe u vremenu loših pojedinaca

0

U kontaktu s drugim ljudima loše osobine zamjećujemo prije nego dobre. Ponekad u drugima zamijetimo negativne osobine koje oni zapravo nemaju, ali ih zato imamo mi.

 

Često se dešava da tako opravdavamo vlastitu agresivnost, lijenost, sebičnost ili neku drugu negativnu osobinu. Vrlo lako napadamo druge zbog agresivnosti ne uviđajući vlastitu sklonost ka agresiji. Zašto to radimo?

Psiholozi to objašnjavaju kao potrebu pojedinca da zadrži pozitivnu sliku o sebi.

Priznati sebi da smo i sami često agresivni, pri tome kritizirajući agresivnost prijatelja, u praksi se rijetko susreće.

Predrasude često određuju naš odnos prema drugim osobama. Često čujemo izjavu „ljudi su pokvareni“. Na žalost, veliki broj osoba spada u kategoriju loših pojedinaca, ali među brojnima još uvijek ima jako puno dobrih ljudi. Oprezni smo i puni nepovjerenja prema ljudima koje srećemo na svom životnom putu.

Postoje pojedinci koji na život gledaju crno-bijelo. Ako spadate u kategoriju pesimističnih osoba zasigurno će te u drugima vidjeti uglavnom negativne osobine. Svatko od nas posjeduje negativne i pozitivne osobine. Usmjeravamo li naš odnos s drugima na negativne osobine, budite sigurni da je taj odnos u startu osuđen na propast.

Dešava se da susretnemo osobe koje imaju bezbroj pozitivnih osobina, u jednom trenutku ti pojedinci iz nekog razloga postanu odbojni i odvratni. Do jučer osoba koju su krasile pozitivne osobine postane u našim očima neka nova nepoznata osoba. Naviknuti na pozitivne osobine nađemo se u situaciji da imamo potrebu prenaglasiti negativne što je često odraz našeg pesimizma kojeg nosimo kao svoj životni privjesak.

Ne zaboravite, naša očekivanja uvelike utječu na ponašanje i učinak drugih osoba. Trudite se svakodnevno tražiti u lošim ljudima dobro, kako bi pomogli sebi i njima.

Autorica: Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu
Share.

Comments are closed.