Odvojite vrijeme za dobrotu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kolumna: NA PAUZI S DUBRAVKOM ŠIMUNOVIĆ

Autorica: dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zvravstvenom Veleučilištu

 

Kada promišljam o sebi, često se zapitam jesam li mogla biti bolja, da li sam mogla pružiti više ljubavi kroz male darove pažnje.

Imam potrebu podijeliti zadnje iskustvo o dobroti. Prijateljica moje kćeri ima majku koja je vrlo spretna u izradi zimskih kapa. Njene kape su umjetnička dijela, svaki uradak je unikatan i jedinstven. Svojedobno sam joj poslala upit, kada planira mene uvrstiti u listu poznanika i prijatelja kojima planira napraviti kapu. Bio je to više neformalni upit iza kojeg nisam iskreno govoreći očekivala odgovor. Ono što se zbilo nalikovalo je čudu, Renata je bez najave, iako je zatvorila sezonu štrikanja kapa, načinila predivnu kapu s pravim cuflekom od krzna. Ostala sam zatečena činom dobrote i ljubavi. Njeno djelo dobrote me ponukalo da se zapitam.

Odredite vrijeme za dobrotu

U svakodnevnoj utrci s vremenom kao da gubimo predodžbu o vrijednosti dobrote. Sve više nas podučavaju da se u današnje vrijeme ne isplati biti dobar, imati suosjećanja i ljubavi za druge.

Negdje u dubini duše, znamo da to nije ispravno, ali ipak to podržavamo kako bi opravdali svoju nebrigu i pomanjkanje ljubavi. Možda je uistinu došao trenutak da u svoj dnevni raspored svih potrebnih i nepotrebnih zaduženja uvrstimo podsjetnik za dobrotom. Trebamo krenuti s malim znakovima dobrote, neka to budu znakovi pažnje za druge.

Činite dobra djela

Činiti dobra dijela znači unaprijed se dragovoljno odreći osobne koristi. U današnje vrijeme sve je manje ljudi koji će učiniti nešto dobro, a da pri tome ne očekuju osobnu dobrobit. Imati malu dozu altruizma, znači odreći se na trenutak sebe za dobro drugih. Ne dopustite da Vam altruizam postane nepoznanica i da umjesto pojma altruizam sve mjerite mjerilima materijalizma. Život uistinu brzo prolazi i onog trenutka kada odemo,  pamtite će nas samo po dobroti i ljubavi koji smo davali drugima. Koje ćete Vi dobro djelo danas učiniti, ovisi izričito o Vama. Svako djelo, koje učinite u dobroj namjeri je Vaša potreba da drugome date djelić sebe. Nemojmo biti škrti, zastanite na trenutak, upitajte se na kraju dana, što sam danas dao drugima, a pri tome nisam očekivao ništa zauzvrat. Ako se ne možete prisjetiti, pravi je trenutak da odvojite  trenutak za dobrotu.  

Hvala Renati, Elizabeti, Mari, Vesni, Mandi, Marini, Janji, Vjeročki, Tanji i svim mojim dragim prijateljicama koje mi daruju vrijeme, pažnju, priskaču u pomoć kada treba. Njihova srca su veća od najveće građevine koju je čovjek ikada sagradio.  

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.