Jeste li u životnom balansu?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako biste postigli ono što želite, trebate biti u životnom balansu.

 

Životni balans se temelji na zadovoljavanju životnih potreba. Neki će pomisliti da bi zasigurno bili u životnom balansu da imaju više novaca. Drugima novac nije problem koliko potreba za pripadanjem. Viđamo ljude koji imaju i nemaju, a podjednako su nesretni. Razlog se može tražiti u neskladu potreba.

Svatko od nas ima dva sustava koji rade za nas, tjelesni i psihički.

Tijelo kao i um treba ravnotežu. Zadovoljavanje jednog i ignoriranje drugog dovodi do nesklada, frustracije, osjećaja praznine i koničnog nezadovoljstva. Uspijevaju oni pojedinci koji su postigli umijeće balansiranja.

Ravnoteža u životu se postiže zadovoljavanjem vlastitih potreba koje se temelje na moći, ljubavi, slobodi i zabavi. Svako od navedenih područja je važno i nezamjenjivo. Ako u životu svakodnevno žonglirate između obaveza na poslu i kod kuće, zasigurno ste u disbalansu, imate pomanjkanje vremena koje se odnosi na potrebu za slobodom i zabavom.

 

Osobe iz svakodnevnog života i svakodnevne aktivnosti

Promislite o osobama iz svakodnevnog života. Zašto s nekima niste u najboljem odnosu za razliku od drugih koji Vas uveseljavaju svojim postojanjem? Ako se osvrnete na svakodnevne aktivnosti, zašto neke volite, a neke pokušavate izbaciti iz svakodnevice?

Odgovor je jednostavan, ljudi kao i aktivnosti mogu i ne moraju zadovoljavati neke od naših potreba. Ako naše potrebe nisu zadovoljene, osjećamo se loše i nezadovoljno. Ravnoteža u zadovoljavanju potreba je tajna skladnog života sa sobom i drugima. Ako niste dobri sebi, ne možete biti dobri ni drugima.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.