Jeste li u životnom balansu?

0

Kako biste postigli ono što želite, trebate biti u životnom balansu.

 

Životni balans se temelji na zadovoljavanju životnih potreba. Neki će pomisliti da bi zasigurno bili u životnom balansu da imaju više novaca. Drugima novac nije problem koliko potreba za pripadanjem. Viđamo ljude koji imaju i nemaju, a podjednako su nesretni. Razlog se može tražiti u neskladu potreba.

Svatko od nas ima dva sustava koji rade za nas, tjelesni i psihički.

Tijelo kao i um treba ravnotežu. Zadovoljavanje jednog i ignoriranje drugog dovodi do nesklada, frustracije, osjećaja praznine i koničnog nezadovoljstva. Uspijevaju oni pojedinci koji su postigli umijeće balansiranja.

Ravnoteža u životu se postiže zadovoljavanjem vlastitih potreba koje se temelje na moći, ljubavi, slobodi i zabavi. Svako od navedenih područja je važno i nezamjenjivo. Ako u životu svakodnevno žonglirate između obaveza na poslu i kod kuće, zasigurno ste u disbalansu, imate pomanjkanje vremena koje se odnosi na potrebu za slobodom i zabavom.

 

Osobe iz svakodnevnog života i svakodnevne aktivnosti

Promislite o osobama iz svakodnevnog života. Zašto s nekima niste u najboljem odnosu za razliku od drugih koji Vas uveseljavaju svojim postojanjem? Ako se osvrnete na svakodnevne aktivnosti, zašto neke volite, a neke pokušavate izbaciti iz svakodnevice?

Odgovor je jednostavan, ljudi kao i aktivnosti mogu i ne moraju zadovoljavati neke od naših potreba. Ako naše potrebe nisu zadovoljene, osjećamo se loše i nezadovoljno. Ravnoteža u zadovoljavanju potreba je tajna skladnog života sa sobom i drugima. Ako niste dobri sebi, ne možete biti dobri ni drugima.

 

Autorica: Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu

 

 

Share.

Comments are closed.