Jeste li ovisni o razočaranju

0

Možemo li biti ovisni o razočaranju?
Naravno i to vrlo lako. Vjerujem da i vi imate neku razinu ovisnosti o razočaranju u svom životu.

 

Što je ovisnost o razočaranju

Prvi simptom je naravno nezadovoljstvo sobom. Zatim nezadovoljstvo drugima. A treći simptom je onaj osjećaj „znao/la sam“. Znate na što mislim? Da, onda ste ovisni o razočaranju.

Taj osjećaj znao ili znala sam zapravo govori da smo u neki odnos ušli očekujući da će nas razočarati. Preduboko smo u tome te smo kreirali rezultat. Naravno, da ispuni naša očekivanja. To je također i dokaz da nam se to događa često u životu, dakle, navikli smo se na njega.
I upravo ovo je najveći izazov kada odlučimo izaći iz ovisnosti o razočaranju. Jer svaki put kad se dogodi to što smo očekivali, da, bivamo razočarani, ali jedan dio nas biva zadovoljan jer se dogodilo ono što je predvidio. Svi mi volimo biti u pravu.

Što nam donosi ovisnost o razočaranju

Prvo, naravno razočaranje samo. No, postoje nuspojave o kojima ne razmišljamo. Jer ako smo ovisni o razočaranju, bit ćemo razočarani svime što se događa i svime što kreiramo. Nakon nekog vremena počinjemo odustajati. Jer jednostavno nema smisla. Znamo da će sve što radimo, svaki naš korak rezultirati razočaranjem. Čemu onda trud?! Čemu onda rad?! Nema smisla.
I u pravu ste. Prije nego poduzmete akciju, ta akcija bi trebala imati kakve-takve izglede da njom budemo zadovoljni. Jer inače je stvarno nema smisla poduzimati.

 

Skidanje s ovisnosti o razočaranju

Kako bismo izašli iz ovog programa morat ćemo poduzeti tri vrlo važne stvari.

  • donijeti odluku da želimo biti zadovoljni sobom
  • pronaći način koji nam najviše odgovara
  • provesti ga u djelo

Donošenje odluke da želimo biti zadovoljni sobom samo po sebi zvuči logično, no nije baš tako jednostavno. Jer, ako sada odjednom postanemo zadovoljni sobom, tko ćemo mi biti?! Naš ego će učiniti značajan napor, a vjerujte jako je dobar u tome da nas navede da odustanemo od te gluposti. Druga prepreka je naša okolina. Naša okolina nas (ne)voli baš takve kakvi jesmo. Što god da promijenimo, promijenit ćemo okolinu. I koliko god to zaista možda i želimo, opet naš ego radi protiv nas.

Kako ćete znati da ste pod utjecajem ega i radite protiv sebe? Tako da pratite što radite. Ako ste nešto odlučili i to ne provodite, to je znak da je ego taj koji vodi igru. Nemojte biti razočarani, ovo je razlog za slavlje. Sad znamo zašto sve one odluke do sada nisu urodile plodom. Ok, dajte sebi drugu priliku.

Bravo, sad kad ste donijeli odluku, vrijeme je za pronalaženje načina. Kako početi biti zadovoljan sobom?
-Malim koracima. Odaberite dio života u kojem želite napredovati. Zatim izaberite jednostavne i lake korake koje ćete odrađivati s lakoćom. Ovim mijenjate svoje postavke uma iz razočaranja u zadovoljstvo ostvarenim. Mali koraci su sjajan alat za to. Ovim podižete nivo energije te sami sebi omogućujete da idete dalje i moćnije, većim koracima. Ego postaje slabiji i sve vam manje smeta.

Napomena: u ovoj fazi moguće je ne vidjeti male pobjede zbog velikih poraza. Nešto slično „Da, spremio sam krevet jutros (pobjeda) ali opet moram na glupi posao koji mrzim (razočaranje što pobjeda nije promijenila cijeli svijet). Nikad jedna pobjeda neće moći promijeniti vašu realnost trenutno. No, promijenit će vas te umjesto 97 % razočarane osobe postajete 95 % razočarana osoba. I to je sjajno.

Sljedeći će korak biti lakši. Nakon mjesec dana spremanja kreveta ujutro, vi ste već trideset puta pobijedili. Već u sebi možete osjetiti naznake pobjednika. Širite te pozitivne akcije, navike i male pobjede koliko god možete. I najvažnije, ako danas ne uspijete, ne budite razočarani. Zaboga, do prije nekoliko dana uopće niste ni pokušali. Sad već iza sebe imate sjajne male pomake.

Treći korak, provođenje u djelo sam donekle opisao, no naglasit ću jer je izuzetno važno. Ponavljajte sve što ste odabrali raditi koliko god puta možete. Ako je to svjestan udah i izdah, učinite ga 100 puta dnevno. To će značajno ubrzati proces. I postat će dio vas. Vas koji ste zadovoljni sobom. Ja sam upravo učinio nekoliko dubokih udaha i izdaha. Da, ja sam na višem nivou, no ove „male stvari „ne traže ništa, a još više utvrđuju moju poziciju. Stoga ih uvijek radim.

Ako nemate ideja o malim koracima koje možete učiniti, pozivam vas na besplatno predavanje na mojoj FB stranici RAZGOVORI S MIROM u sljedeći četvrtak, 31.1. u 20:30. Lajkajte stranicu kako biste dobivali obavijesti.

Dobit ćete puno ideja i družiti se s ljudima koji su na sličnom putu.

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.