Jeste li osoba koja nesebično daje ili samo grabi za sebe

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Živimo u sebičnom vremenu utrka za materijalnim dobrima koje od pojedinaca čine osobe spremne „gaziti preko leševa“ samo da dođu do cilja.

 

Sebični ljudi su usmjereni samo na sebe i realizaciju svojih interesa. Poznato vam je da postoje dvije skupine pojedinaca, oni koje zovu altruistima i egoistima.

Moderno doba zagovara egoizam, veliča kult brige o tijelu, dobitaka i obilja. Oni malobrojni, koji pripadaju kategoriji altruista, svakodnevno su izloženi pohlepi onih mnogobrojnih koji sve rade za osobnu korist.

Društvena zajednica zagovara ljubav prema drugima kao izuzetno visoku životnu vrijednost. Tijekom godine ima trenutaka kada se medijski promovira altruizam iako smo, iskreno govoreći, sve više okruženi egoističnim i sebičnim pojedincima.

Koliko ste samo puta čuli da neki dobri i altruistični pojedinci u konačnici bivaju iskorišteni i prevareni?

U ovom trenutku razmišljam o riječima Majke Tereze koja bi i dalje tvrdila „Nema veze što Vas okružuju sebični pojedinci, budite i dalje osoba koja daje, znajući da nećete dobiti“.

Neki pojedinci su uistinu žrtve vlastite dobrote u svijetu loših ljudi, ali nikada ne poželite svoj altruizam mijenjati za egoizam. Vi možda nemate ono što zaslužujete, ali imate ono što se ne može kupiti novcem i uspjehom.  Ono što vi imate vrijedi neprocjenjivo. Imate veliku dušu i toplo srce koje ostaje i onda kada Vas više ne bude.

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.