Jeste li osoba koja nesebično daje ili samo grabi za sebe

0

Živimo u sebičnom vremenu utrka za materijalnim dobrima koje od pojedinaca čine osobe spremne „gaziti preko leševa“ samo da dođu do cilja.

 

Sebični ljudi su usmjereni samo na sebe i realizaciju svojih interesa. Poznato vam je da postoje dvije skupine pojedinaca, oni koje zovu altruistima i egoistima.

Moderno doba zagovara egoizam, veliča kult brige o tijelu, dobitaka i obilja. Oni malobrojni, koji pripadaju kategoriji altruista, svakodnevno su izloženi pohlepi onih mnogobrojnih koji sve rade za osobnu korist.

Društvena zajednica zagovara ljubav prema drugima kao izuzetno visoku životnu vrijednost. Tijekom godine ima trenutaka kada se medijski promovira altruizam iako smo, iskreno govoreći, sve više okruženi egoističnim i sebičnim pojedincima.

Koliko ste samo puta čuli da neki dobri i altruistični pojedinci u konačnici bivaju iskorišteni i prevareni?

U ovom trenutku razmišljam o riječima Majke Tereze koja bi i dalje tvrdila „Nema veze što Vas okružuju sebični pojedinci, budite i dalje osoba koja daje, znajući da nećete dobiti“.

Neki pojedinci su uistinu žrtve vlastite dobrote u svijetu loših ljudi, ali nikada ne poželite svoj altruizam mijenjati za egoizam. Vi možda nemate ono što zaslužujete, ali imate ono što se ne može kupiti novcem i uspjehom.  Ono što vi imate vrijedi neprocjenjivo. Imate veliku dušu i toplo srce koje ostaje i onda kada Vas više ne bude.

Autorica: Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović
Profesorica na Zdravstvenom Veleučilištu

 

Share.

Comments are closed.