Impresivni dvorci – 3. dio

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dvorci su ponosni spomenici prošlih vremena koji svojom ljepotom, poviješću i tajanstvenošću privlače ljude sa svih strana svijeta i izazivaju njihovo divljenje.

Impozantne zidine ovih građevina, estetski oblikovane odaje i raskošni vrtovi samo su djelić onoga što ostavlja bez daha.

 

Donosimo vam 3. dio članka o dvorcima koji su istaknute atrakcije u svojim zemljama, od Francuske do Japana.

 

Château de Chambord, Francuska

Jedan od najprepoznatljivijih dvoraca u svijetu, ali i najimpresivnijih u Francuskoj. Nalazi se na obali Loare, a sagrađen je davne 1535. godine. Sagradio ga je Kralj François I i to prvenstveno kako bi demonstrirao svoju moć, ali i da bi bio bliže svojoj ljubavnici Grofici de Thoury, Claude Rohan. Oblik njenih ruku je čak dao urezati i u dekor dvorca.

château de chambord

Foto: Julia Casado

Chambord je poznat po veličanstvenim dimnjacima i tavanskim prozorima koji krase njegov krov i domišljato sagrađenom dvostrukom stubištu. Ono se sastoji od dviju rampi koje počinju sa suprotnih strana okruglog prostora i isprepliću se spiralno. Pretpostavlja se da je taj nacrt sugerirao Leonardo da Vinci koji je tada živio u Francuskoj pod kraljevom zaštitom.

Za turističke posjete dvorcu otvoreno je čak 80 soba, a pruža se i mogućnost odlaska na krov i uživanje u fantastičnom pejzažu. Dvorac svake godine ponovo oživljava u vrijeme glazbenih festivala.

 

Eltz, Njemačka

Srednjovjekovni dvorac Eltz skriven u dolini Elzbachtal, nalazi se na 70 metara visokoj stijeni okružen šumom i rijekom Elzbach. Izgrađen je u kasnogotičkom stilu i sastoji se od osam katova. Njegova povijest prepuna je mitova, događaja, poznatih osoba i umjetnosti.

eltz

Foto: Alexander Naumann

Mnoge prostorije u dvorcu otkrivaju predmete koji su se stotinama godina prenosili s generacije na generaciju. Skupocjeni porculan, keramika, nakit, oružje i oklopi ratnika, vrijedni tepisi i umjetničke slike. U dvorcu se nalazi čuveni slika “Madonna with child and grapes”, remek-djelo Lucas Cranach Starijeg.

Razvoj dvorca Eltz je započeo u 11. stoljeću, a tijekom vremena tri grane porodice Eltz: Rubenach, Rodendorf i Kempenich sagradile su svoje domove u kompleksu dvorca. Ovako podijeljen, i dalje je u posjedu potomaka iste obitelji kao i u 12. stoljeću. Danas su za javnost otvoreni samo dijelovi Rubenach i Rodendorf.

 

Windsor, Engleska

Dvorac koji nudi bogatu povijest kraljevske obitelji dugu čak 900 godina idealan je za sve zaljubljenike u prošlost engleske kraljevske obitelji.

windsor-castle

Foto: Roman Grac

Jedan od najvećih naseljenih dvoraca na svijetu čija je gradnja započela u 11. stoljeću u stilu gigantske i viktorijanske arhitekture s gotičkim crtežima. Od 12. stoljeća naseljavaju ga brojni vladari. Osim što je jedna od kraljevskih rezidencija, dvorac je jedna od glavnih atrakcija Velike Britanije, a najviše ga koristi Kraljica Elizabeta II.

Jedno od najvažnijih mjesta u dvorcu je kraljevska knjižnica. Ako postoji nešto što u dvorcu ne smijete propustiti onda je to veličanstveni park koji okružuje cijeli dvorac. Ono što je svakako zanimljivo je i povezivanje dvorca s mnogim legendama o vješticama i izdajstvima, a postoje čak i glasine da su se među zidinama dvorca ukazala tri kralja.

 

Keszthely, Mađarska

Barokni dvorac iz kojega se pruža predivan pogled na najpoznatije mađarsko jezero – Balaton. Gradio se nekih sto godina, a nekada je bio u vlasništvu poznate obitelji hrvatskih korijena Feštetić.

Keszthely

Foto: Iván Tamás

Dvorac je izvana kao i iznutra u fantastičnom stanju; od baroknih ukrasa, savršene drvene podloge do namještaj iz tog doba. Pruža prikaz društva i stil aristokracijskog života u 18. i 19. stoljeću. Danas se u njemu nalazi muzej sa zaista bogatom i najvećom sačuvanom plemićkom knjižnicom u Europi koja broji oko 90.000 knjiga.

Ovo je ujedno i četvrta po veličini palača u Mađarskoj, a zanimljiva je i činjenica kako ima točno 101 prostoriju. Dvorac su mnogi okarakterizirali kao jedan od najljepših mađarskih dvoraca, a razlog tomu je što ima veliki broj privatnih odaja što je nekada u građevinama ovakvog tipa bila rijetkost. Svakog ljeta u dvorcu se organiziraju kazališne predstave, a posjetitelji imaju mogućnost vidjeti i muzej automobila.

 

Matsumoto, Japan

Najljepši tradicionalno povijesni dvorac u Japanu. Specifičan po tome što je izgrađen na ravnici u močvarnom području, a ne kao većina dvoraca na uzvisini ili planini. Za obranu su mu služili rovovi, zidovi i stražarnice, a izgrađen je uglavnom od drva i to 1594. godine. Poznat je pod nazivom „Crow Castle“ (dvorac Vrana) zbog svog arhitektonskog oblika koji je nalik ptici ispruženih krila.

matsumoto-castle

Foto: René Vlak

Dvorac se sastoji od šest katova, svaki je kat uređena u svom stilu. Prva tri kata služila su za čuvanje hrane i streljiva. Četvrti kat dvorca pripadao je vlasniku i njegovoj obitelji. Peti je služio kao zapovjedno mjesto vojnih zapovjednika, a sa šestog kata se pratio napredak bitaka koje su se vodile. Iznutra dvorac podsjeća na labirint.

Toranj Tsukimi Yagur jedno od najromantičnijih mjesta na dvorcu, a podignut je posebno za promatranje mjeseca. Od 1950. godine dvorac otvoren je za turiste, a danas se u njemu održavaju povijesni festivali i pučke fešte. Dvorac Matsumoto je uključen u popis nacionalnih blaga Japana kao najvrjedniji i najzanimljiviji povijesni spomenik arhitekture.

 

Pročitajte i Impresivni dvorci 1. dio i Impresivni dvorci 2. dio

Pripremila: Iva Šurdonja

 

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.