Hrabrost priznavanja pogreške

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rijetko tekst započinjem nečijom izrekom, no ova je važna za tekst.

 

Oni koji ne mogu promijeniti svoje mišljenje, ne mogu promijeniti ništa (George Bernard Shaw)

Oni koji se svojih stavova prekruto drže, zapravo su upravljani strahom. Strah ih je promijeniti stav jer shvaćaju da time mijenjaju i sebe. Strah nas tjera da ogromnu količinu vlastite energije koristimo za održavanje trenutnog stanja umjesto da se prepustimo onome što smo kreirali i mijenjamo se u skladu s tim.

Što učiniti da se (pre)pustimo?

Prvo se moramo osloboditi straha. Bez obzira je li on utemeljen ili nije. Ponekad ćete čuti da je dobro imati strah u životu jer nas on štiti od ponavljanja neželjenih iskustava. No, za to nije potreban strah nego zdravi razum. Ako se jednom opečem na plamenu, ne moram se bojati kako to ne bih ponovio. Samo se trebam prisjetiti toga bolnog iskustva i ne ponoviti ga.

Kako otpustiti strah?

Opet, logika i zdrav razum nam mogu puno pomoći. Ako se bojimo nečega, samo taj strah i cijelu situaciju trebamo provući kroz zdrav razum. Dobit ćemo logično rješenje i strah će nestati. Nekada će naravno trebati ovaj proces ponavljati jer je strah u određenim područjima duboko ukorijenjen. Također, učenje novih stvari, ulazak u nove situacije, sve zapravo što je novo je odličan lijek protiv straha. Ako smo navikli držati se poznatih obrazaca i ne dopuštamo si raditi nešto novo, strah se pojačava. Jer svaki je dan teže krenuti raditi nešto novo. Ako se naviknemo raditi nešto novo, tada nam to postaje normalno. I strah nestaje. Gotovo sva djeca se boje mraka. I to je sasvim normalno. No kada mi odrasla osoba kaže da se boji mraka, znam da u mrak nikada nije ušla. Onaj tko je kao dijete zakoračio u mrak, ne boji ga se jednom kada odraste.

Što nam donosi hrabrost priznavanja pogreške?

Donosi nam slobodu. Mi smo slobodna bića (bar bismo trebali biti) i imamo pravo promijeniti mišljenje. Ako ste u vezi koja je prije bila divna, a sada je katastrofalna, imate pravo učiniti sve da to promijenite. Posebno kod slučajeva nasilja bilo koje vrste. Kada iskoristite to pravo, slobodni ste. Bilo od loših stvari u vezi ili od partnera koji se ne želi promijeniti. Osjetit ćete slobodu jednako tako i kada promijenite mišljenje o drugim stvarima u životu. Niste rob svojih starih obrazaca. U životu vam se tada mogu početi događati drugačiji događaji. I to je ono  čemu treba težiti. Ne sigurnom životu.

Sigurnost ne postoji

Jedino je sigurno da ništa nije sigurno. Stoga traženje sigurnog posla, sigurnosti na bilo koji način smatram činom straha. Jer samo onaj tko se boji traži sigurnost. Određena stabilnost u životu nam je potrebna i dobrodošla. No to je puno manje nego što mi mislimo. Zapravo, to što nam je neophodno za život mi imamo, a da ne moramo ništa za to činiti niti se bojati da će toga nestati.

Nekad će netko pokušati igrati na vaš strah. Prodavat će vam lažan osjećaj sigurnosti. Kao prodavači osiguranja. Jeste li čuli izjavu: „Uplatite osiguranje i budite sigurni!“? Vjerojatno jeste. Možda i imate neku policu i sami. I to je u redu, sve dok ne mislite kako će vas polica osiguranja štititi od nekog lošeg događaja.

Možda će vam ovaj tekst pomoći da shvatite kako nešto u životu možete i trebate mijenjati. Prihvatite to. To ne znači da ste činili nešto loše. To znači da ćete si učiniti nešto loše ako to sada, kad ste postali svjesni ne promijenite.

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.