Vrijeme za sebe ili kako obznaniti svijetu da vrijedimo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Koga lažemo kad kažemo da držimo do sebe, a nismo u stanju zadovoljiti svoje osnovne potrebe? Lažemo sebe. Drugima je i tako premalo stalo da bi analizirali.

 

Ako nismo u stanju zadovoljiti svoje potrebe, nećemo moći zadovoljiti niti tuđe. Zapravo, dan nam se sastoji od te dvije akcije. Zadovoljavanja svojih i tuđih potreba. Pod potrebe stavljam i želje jer istinske želje nisu ništa drugo do potrebe duše da zadovolji neku od potreba.

Može li luksuz biti potreba duše? Može, no najčešće nije. Najčešće je pretjerano pokazivanje materijalnog bogatstva pokazatelj frustracije nedostatkom nečega što nam duša traži.

Prema Maslowu naše se potrebe dijele u pet kategorija. To su:

  • osnovne fiziološke potrebe
  • sigurnost
  • pripadanje i ljubav
  • poštovanje
  • samoostvarenje

Po ovoj teoriji ne možemo preskakati i tek kada najniži stupanj ostvarimo možemo krenuti na sljedeći.

No, bez obzira na kojem smo stupnju ove hijerarhije, važno je da uvijek zapravo imamo čemu težiti, stoga motivacija u životu stvarno ne bi trebala biti problem. Druga je važna stvar da na zadovoljenju svojih potreba trebamo raditi.

Zašto raditi na zadovoljenju vlastitih potreba?

Prvo – ako ne radite vi, nitko drugi neće. Možda će vam se činiti kako netko oko vas (roditelji, partner, radni kolega ili prijatelj, pa čak doktor ili medicinsko osoblje) rade na zadovoljenju vaših potreba, no to je daleko od istine. Oni rade na zadovoljenju svojih potreba. Kada radite vi na svojim potrebama, a osobe oko vas na svojim, ponekad se može dogoditi sinergija, tako da svi ispunjavate svoje ciljeve zajednički.

Dalje, neću vam soliti pamet o smislu života. No ako ne idete prema ispunjenju svojih potreba, ne možete biti zadovoljni u životu.

Također, okrenete li se ostvarivanju nečijih tuđih potreba, propuštate živjeti svoj život.

Važno je stoga odlučiti surađivati da to tako kažem s onim osobama ili organizacijama sa čijom suradnjom radite prvenstveno na kvalitetnom ispunjenju svojih potreba. Raditi u poduzeću u kojem je plaća ispod nivoa vaših potreba za preživljavanjem je kontraproduktivna za vas. Tada ne radite odgovorno na svojim potrebama. Ako ne radite na svojim potrebama odgovorno, mala je mogućnost da ćete ih ostvariti. Pogađate, ovo vodi nazad do nezadovoljstva. No toga ste vjerojatno svjesni ako ste u sličnoj situaciji. Možda jedino niste željeli priznati zašto je tome tako.

Kako dakle krenuti ostvarivati svoje potrebe i želje?

Dat ću vam jednostavan recept kako to možete učinkovito započeti.

Najbolje vrijeme za pokazati sebi i svijetu da vam je stalo do sebe samih je odmah čim se probudite. Prvi je razlog taj da sebe stavljamo na prvo mjesto (ne dozvolite da vas netko uvjeri kako je to sebično). Mi ujutro, dok se još nismo u potpunosti razbudili programiramo svoj dan. Misli i akcije koje imate u tih nekoliko minuta manifestirat će se u vašem životu.

Promislite odmah kakav dan želite. Nije važno je li to realno ili ne. Probajte. Za početak nemojte „pretjerivati“. Koliko god ste možda nezadovoljni na poslu, odlučite da ćete danas imati konstruktivan i zanimljiv radni dan. To će značajno povećati mogućnost da se to i dogodi.

Kada ustanete, pronađite neku praksu koju ćete raditi svakoga jutra. Po nekoliko minuta. Nije važno koja je, važno je da vam odgovara: možda je to meditacija, možda pjevanje, možda briga o tijelu (fizičke vježbe, njega kože, kose… ) pretvorite to u ritual za vas. Kada ste dali sebi, onda ste spremni davati i drugima. Ako niste u stanju zadovoljiti sebe, nećete zadovoljiti nikoga drugoga. Je li vam se ikad dogodilo da nekoga ne možete zadovoljiti bez obzira koliko se trudili? Šefa, partnera, prijatelja… Oni traže, vi dajete, no nikad im dosta. Jedan od najvažnijih razloga je upravo taj, niste zadovoljili sebe. Vama je lakše krivicu prebaciti na njihovu nezasitnost.

Izgovori i kako s njima

Sve što vam padne na pamet kako ne biste učinili ove dvije stvari kad se probudite su izgovori. Dakle, ako ne želite programirati dan kakav želite i dati prvo sebi, nalazite izgovore.

Ne možete se probuditi rano ujutro? Legnite ranije. Što možete izgubiti? Gubljenje vremena pred televizorom? To i nije neki gubitak.

Moram do kasno raditi i ne mogu leći ranije. OK, radite do kasno da biste zadovoljili svoga šefa. Kako sam gore napisao, ne možete zadovoljiti njega ako niste zadovoljili sebe. Dakle, nema svrhe obaviti taj posao po cijenu da ne stignete zadovoljiti sebe. Kakvi su vam dosadašnji rezultati s tim? Vjerojatno što više od sebe dajete, to više obaveza dobivate. Upravo to vas je dovelo u situaciju da morate do kasno raditi. Promijenite to.

Meni je najvažnije pobrinuti se za dijete kad se probudim! Ovo je sasvim u redu, no ako se budite kada vas probudi dijete, nećete moći zadovoljiti sebe. Probudite se malo ranije. Vremenom posvećenom sebi najbolje se brinete za svoje dijete. Tek kada ste vi zadovoljeni možete na pravi način zadovoljiti dijete. Drugo, time mu usađujete svijest o brizi za sebe. To je nešto najvrjednije što roditelj može naučiti dijete. Možda malo čudna usporedba, ipak dočarava ono što želim reći. Kada lavica donese plijen iz lova, znate li tko prvi jede? Ona ili lavići? Naravno, ona. Jer ako je ona gladna neće imati energije za slijedeći lov. Svi su u opasnosti. Ako jedan od lavića nije jeo dovoljno, bit će gladan dok se mama ne vrati slijedeći put iz lova (ovo nije poticanje na zapostavljanje djeteta, nego za vaš učinkovitiji time management).

Sve ima svoje vrijeme, tako i briga za sebe. Ako to ne učinite ujutro gotovo je sigurno da nećete niti kasnije tijekom dana. Time pokazujete sebi i drugima da niste vrijedni i tako će se svi uključujući i vas same odnositi cijeli dan prema vama. Poznato? Evo vam načina da u 10 minuta dnevno promijenite svoj život. Što ćete s tim učiniti, to je vaša stvar. Moje je da vam pokažem vrata, vaše da prođete kroz njih.

skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.