Dobar i glup

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stara poslovica kaže kako su dvojica gore navedenih braća. OK, možda i jesu u nekom krvnom srodstvu, no sigurno im je to jedina veza.

Jer, onaj koji je dobar, on je pametan. Onaj koji je glup… pa… on nije pametan.

 

Gdje počinje ova zavrzlama oko izjednačavanja dobrote i gluposti?

Kada učinimo nešto nekome tko to ne treba dobiti, mi nismo učinili dobro djelo. Dakle, nismo dobri. Mi smo samo slabi i ne znamo postaviti granice. “Progledati nekom kroz prste” se obično smatra dobrotom. To je dragi moji slabost. Jer, ako “progledamo kroz prste” dečku ili curi koji nisu svladali sva potrebna znanja u auto školi i damo im dozvolu, oni su potencijalna opasnost na cesti.

Takvo dobro djelo neće učiniti netko pametan. Nego netko slab, tko ne može reći ne kad je potrebno. Netko glup jer ne gleda moguće posljedice. Isto je i u situacijama u kojima ne vidimo ovako očitu opasnost. Čak i naoko nevažne sitnice mogu imati velike posljedice nakon nekog vremena.

Roditelj koji je previše popustljiv prema djetetu nije dobar. Slab je za odgojiti dijete. Što će dobiti kao odgovor od djeteta kasnije? Prijezir. Taj će roditelj neželjeno ponašanje naravno pravdati djetetovom nezahvalnošću koja je naravno rezultat masovnih medija/lošeg društva/stanja u državi…

Zašto nam je tako teško biti dosljednima? Iako znamo koliko nedosljednost štete može učiniti.

 

Strah od neprihvaćanja

Ovo je jedan od važnih razloga. No, prihvaćanje dolazi s poštovanjem. Osobu koja će se podrediti našim željama  po svaku cijenu ne možemo poštovati. Dakle, to je pogrešna lekcija koju smo naučili kao djeca.

Roditelji te “vole” samo kada si dobar, poslušan i miran. Kada radiš ono što oni kažu bez obzira razumiješ li razlog i slažeš li se s njim. Problem je što često usvojimo ovaj način ponašanja i prenosimo ga u sve odnose. Odrasli ste. Vrijeme je da stavite ovaj obrazac ponašanja iza sebe. Ne želim reći da idete svijetom i kontrirate svakome. Koristite zdrav razum. Zdravu logiku. Razmislite o svakom svom “popuštanju”. Gdje će to odvesti? Ne znam puno tih popuštanja koja su donijela pozitivan rezultat.

Sad će netko reći da je i slijepo držanje pravila ponekad pogrešno. Slažem se, no sve što mogu reći je ponoviti ono što stoji gore: Koristite zdrav razum.

 

Nedostatak energije

Ovo je drugi važan razlog. Kako biste ovo ispravili opet ćete morati stvari uzeti u svoje ruke. Na početku je najteže naravno jer trebate smoći snage i te famozne energije za učiniti nešto novo i drugačije dok zapravo nemate energije niti za osnovne stvari kao što su posao, roditeljstvo…

No bez toga nema promjene. A vi imate odgovornost prema sebi i svojoj djeci i svima oko vas da živite kvalitetno.

Postoji bezbroj načina za podizanje energije. Vježbanje, meditacija, radite ono što volite, unesite promjene u život koje će vam povećati zadovoljstvo životom… Ako ne znate sami kako, angažirajte stručnjaka koji će vam pomoći. Od srca mogu preporučiti life coaching kao proces koji brzo i jednostavno dovodi do velikih promjena.

Osvojite svoj život nazad i prestanite biti onaj glupi koji zapravo sebi i svima oko sebe čini štetu. Postanite pametni. On čini sebi i svima oko sebe dobro.

Kontakt za vaša pitanja i komentare: skender.miro@gmail.com

 

Share.

About Author

MIROSLAV SKENDER

TRENER OSOBNOG RAZVOJA Kroz mnoge godine osobnog razvoja i mnoge godine edukacije za trenera osobnog razvoja prepoznao sam vlastitu autentičnost te odabrao upravo to, ono najbolje od sebe podijeliti sa svijetom oko sebe. Pobijedio sam samo ako su i oni oko mene pobijedili. Stoga je moja misija pomoći svima koji žele i imaju hrabrosti promijeniti svoju priču.

Comments are closed.