Francuski paradoks

0

Stanovnici južne Francuske ne samo da žive u prekrasnom podneblju s puno sunca i topline, nego su i zdraviji od većine Europljana. A žešći su pušači, uživaju u masnijoj hrani te troše značajne količine alkohola, posebice vina.

vinoPrema životnim navikama trebali bi ih svrstati u rizičnu skupinu za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Međutim, oni su zdraviji i znatno rjeđe obolijevaju od bolesti srca i krvnih žila od ostatka svijeta. Zato popularno-znanstvena literatura govori o „francuskom paradoksu“.

O čemu se radi: proučavanjem karakteristika francuske i američke prehrane tijekom desetak godina, znanstvenici su zaključili da je osnovna razlika bila u konzumaciji crvenog vina.

Francuzi kao pravi „šmekeri“ dnevno popiju čašu (možda i dvije) crvenog vina. Mnoge studije su prije tridesetak godina proučavale utjecaj crvenog vina na zdravlje te su pokazale da crveno vino (kada se konzumira u umjerenim količinama) utječe na razinu masnoće u krvi i tako čuva krvne žile.

 

Što je OPC?

Zaštitno djelovanje vina na kardiovaskularni sustav pripisuje se biljnim tvarima kompliciranog imena – Oligomernim ProantoCijanidinima (skraćeno OPC), koje se nalaze u crvenom grožđu. U sjemenkama grožđa visoka je koncentracija ove tvari s brojnim pozitivnim djelovanjima, a posebice zbog zaštitnog učinka na kardiovaskularni sustav i kapilare.

Unutar nekoliko minuta OPC kroz slinu i želudac ulazi u krv te lako dolazi do svih organa, čak i do kože, kose i noktiju. Tako već za 45 minuta OPC dostiže najvišu koncentraciju u krvi i djeluje čak 72 sata! Za usporedbu: vitamini C i E već se unutar 2 – 4 sata razgrade i višak izluči iz tijela.

OPC je antioksidans topiv i u vodi i u mastima te, kao niti jedna druga tvar, može neutralizirati različite slobodne radikale. Osim toga, OPC kao najmoćniji antioksidans djeluje:

  • 40 – do 50 puta jače od vitamina E
  • 10 puta jače od vitamina A
  • 18 puta jače od vitamina C.

A to nije sve: OPC potencira djelovanje drugih važnih mikronutrijenata. Tako npr. vitamin C uz prisutnost OPC-a ostaje deseterostruko dulje aktivan.

U jednom članku o OPC-u sam pročitala odličnu usporedbu:

„Da je Supermen biljka, sigurno bi bio sjemenka grožđa.“

 

Na što djeluje OPC?

  • potiče cirkulaciju krvi (proširene vene, kapilare, hemoroidi)
  • štiti mozak i srce
  • regulira masnoću u krvi
  • usporava starenje i potiče mršavljenje (protiv bora i celulita)
  • za umorne, iscrpljene, pušače
  • kod pojačanog tjelesnog napora – sportaši
  • ublažava oštećenja stanica uslijed elektrosmoga

Općepoznato je da smo mi stari koliko se „staro“ osjećaju naše stanice i zbog toga ekstrakt sjemenki grožđa treba biti sastavni dio tretmana za pomlađivanje i održavanje vitalnost.

 

Kako iskoristiti djelotvornost ovog najjačeg poznatog antioksidansa?

Ekstrakt sjemenki grožđa je u kapsulama koje sadrže prah.  Preporučena dnevna doza su dva miligrama čistog OPC-a po kilogramu tjelesne težine, dakle 120 mg za osobu od 60 kg. OPC treba uzimati prije ili između obroka jer se inače u probavnom sustavu veže na bjelančevine pa nije optimalno dostupan. Pri velikim tjelesnim opterećenjima doza se može udvostručiti i utrostručiti – i to bez nuspojava!

Moja prva preporuka je uzeti najbolje iz prirode – jesti zrelo crveno grožđe (dobro prožvakati i sjemenke) ili se opustiti uz čašu kvalitetnog crvenog vina, a u slučaju pojačane potrebe tu je Dr. Rath OPC u kapsulama – moćan antioksidans proizveden iz sjemenki grožđa osobito pažljivim procesom ekstrakcije korištenjem vode niske temperature, kako bi se zadržala maksimalna količina polifenola i optimalna bioraspoloživost.

Imate li pitanja, trebate savjet ili podršku jer želite odabrati prirodno i zdravo, slobodno se javite.

 

Vedrana Nucak, mag.cin.
Savjetnica fondacije za staničnu medicinu Dr. Ratha, kineziolog i logoterapeut u Vida – odaberi zdravlje

Fotografija: Pixabay

Share.

Comments are closed.