Bergamot – prva pomoć kod tuge i bezvoljnosti

0

Bergamot (lat. Citrus Bergamia) je drvo koje potječe iz južne Italije, tropskih dijelova Azije i Obale Bjelokosti.

 

Jeste li znali da se ulje bergamota dodaje u čajeve, kao što je čuveni Earl Grey? 🙂 A jeste li znali da je bergamot jedan od najboljih antidepresiva?

Bergamot je također veoma čest sastojak u ženskim i muškim parfemima, uglavnom u visokim notama, a obavezan sastojak u parfemima grupe chypre i fougere.

Plod bergamota je agrum srodan naranči i limunu, no njegov plod i sok se ne konzumiraju – bergamot se uzgaja prije svega da bi se od njega dobilo eterično ulje, koje se proizvodi hladnim prešanjem kore ploda. Eterično ulje bergamota djelotvorno je sredstvo za tretiranje depresije, anksioznosti, različitih vrsta strahova, napadaja panike, hiperaktivnosti, osjećaja nesigurnosti i tuge, ali djelotvorno pomaže i kod upale mokraćnih puteva, poremećaja probave (prehrane) i dezodoriranje zraka (djeluje antimikrobno).

 

Upotreba bergamota kod psihičkih tegoba

Najbolje je koristiti eterično ulje bergamota ujutro kako bi dan započeli pozitivno i veselo! 🙂 Na komadić vatice kapnite 1-5 kapi bergamota i udišite ga dok ste još u krevetu. Ili, nakapajte 20-ak kapi eteričnog ulja bergamota u difuzer i upalite odmah nakon buđenja. Eterično ulje bergamota uravnotežuje i jača živčani sustav, što ga čini vrhunskim sredstvom protiv psihičkih smetnji.

Kada udahnemo molekule iz bergamota one putuju tijelom, dolaze do mozga i djeluju blagotvorno na moždane centre koji reguliraju raspoloženje i brane organizam od stresa.

Eterično ulje bergamota podiže raspoloženje i budi želju za životom, olakšava iskazivanje i prihvaćanje emocija, pomaže otvoritit srčanu čakru te otvara put ljubavi i radosti.

 

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

 

Share.

Comments are closed.