Lavanda – najpoznatije ulje iz bočice

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tekstova pa čak i knjiga na temu lavande ima na pretek. Što ne čudi kada znamo da nam lavanda već više od dvije tisuće godina vjerno služi i da su se cijele civilizacije, poput rimske, njegovale i liječile njome.

 

Saša RadulovićFrancuzi su je mudro marketinški prigrlili i otkrili nam sve mogućnosti i načine njezinog korištenja – od toaletnih voda do sladoleda s lavandom.

Cilj ovog teksta je spomenute tri vrste eteričnog ulja lavande što jednostavnije predstaviti s njihovim istaknutim indikacijama i mogućnostima korštenja.

Od pedesetak vrsta koje pripadaju rodu Lavandula, najvažnije su tri vrste:

  • prava lavanda (Lavandula officinalis, sinonimi: L. vera, L. angustifolia),
  • širokolisna lavanda (Lavandula spica, sinonim:L. latifolia)
  • i hibridi lavande – lavandini (Lavandula x hybrida).

 

Prava lavanda

Prava lavanda – bogata linalolom i linalil acetatom jedna je od vodećih biljaka u aromaterapiji zbog neškodljivosti, neupitne djelotvornosti i dobroj toleranciji prilikom dermalnog i oralnog konzumiranja.

Lavanda se može smatrati univerzalnim lijekom. Raste na većim nadmorskim visinama, i uzgaja se većinom u Francuskoj i Španjolskoj.

Djeluje iznimno dobro kod svih stresnih stanja organizma (isprobajte kupku koja se sastoji od dobro izmješanih 130 mL sojinog vrhnja, 4 jušne žlice biljnog ulja kantariona i 108 kapi eteričnog ulja prave lavande provjerenog branda eteričnih ulja. Uliti u kadu napunjenu toplom vodom.), napetosti i tjeskobe.

Dokazano djeluje kod hipertenzije, nesanice i depresije, te kod neurozom uzrokovanih tegoba: probavni grčevi, migrene, mučnine, ali i astme. Umjesto alkohola etanola za dezinfekciju rana i posjekotina moguće je nakapati eteričnog ulja lavande.

Često se naziva “majkom među eteričnim uljima” jer je blagog djelovanja, ne iritira kožu i u dermalnim pripravcima (40 mL biljnog ulja npr. jojobe i 10 mL eteričnog ulja prave lavande) brzo i efikasno opušta ukočeno i napeto mišićno područje.

 

Širokolisna lavanda

Širokolisna lavanda – bogata 1,8-cineolom, linalolom i kamforom nakapana na opečeno područje kože momentalno smiruje i liječi ozbiljne opekline. Opekline od meduza i ubodi insekata nestaju pod djelovanjem ovog eteričnog ulja (na opečeno i bolno mjesto svakih 5 minuta kroz pola sata kapati po 3 kapi ovog ulja).

Širokolisna lavanda uz zadivljujuća epitalizacijska, pokazuje i antivirusna i srednje antibakterijska, fungicidna i imunostimulativna svojstva. Kožne i vaginalne gljivice (Candida) ne pokazuju rezistentnost prema ovom ulju.

Upravo je širokolisna lavanda najblagotvornijeg djelovanja na kožu, te izvrsno regenerira i njeguje masnu, suhu i oštećenu kožu lica i tijela.

 

Lavandini

Lavandini – na tržištu najčešće možemo pronaći lavandin klon abrial koji od svih vrsta lavandi pokazuje najjači protugljivični i antibakterijski učinak, te lavandin klon super koji poput prave lavande djeluje izrazito smirujuće i pomaže kod nervoza, nesanice i tjeskobe.

Autor: Saša Radulović
Aromaterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.