Aktivna trudnoća = zdrava trudnoća

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fitmama, trudnica vjezba

U prošlosti je trudnoća smatrana stanjem u kojem žena mora isključivo mirovati, gotovo kao da ima neku bolest. Danas je od velike važnosti naglasiti da trudnoća nije bolest, već stanje specifično po oblikovanju novog života.

Sama Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za trudnice propisuje sljedeće smjernice:

  • Ako nije kontraindicirano, žene trebaju biti redovito aktivne tijekom trudnoće i poslije poroda;
  • Tijekom trudnoće i poslije poroda, žene trebaju provoditi najmanje 150 minuta umjereno intenzivne aerobne aktivnosti kroz tjedan;
  • Tjelesna aktivnost treba uključivati raznovrsne aerobne aktivnosti i aktivnosti za jačanje mišića;
  • Žene koje su uobičajeno uključene u tjelesne aktivnosti visokog intenziteta ili su bile tjelesno aktivne prije trudnoće, mogu nastaviti provoditi te aktivnosti tijekom trudnoće i nakon poroda.

– World Health Organization, 2020

 

Zašto je važno vježbati u trudnoći?

Sve veći broj znanstvenih članaka u posljednjih nekoliko godina govori nam o pozitivnim učincima vježbanja tijekom trudnoće i nakon poroda. Vježbanje u trudnoći pomaže u održavanju kondicije tijekom trudnoće i porodu, priprema mišiće za aktivno sudjelovanje u porodu, olakšava kontrolu tjelesne težine, smanjuje pojavu depresije i anksioznosti, odnosno ima pozitivni psihološki učinak, te olakšava oporavak nakon poroda.

Postavlja se i logično pitanje KAKO? Ako ste prije trudnoće bile aktivne možete slobodno nastaviti pratiti svoj program treninga uz nekoliko manjih preinaka. Ako niste, krenite s vježbama disanja ili potražite pomoć stručnjaka – kineziologa.

Vježbanje će Vam smanjiti umor i mučnine, povoljno će utjecati na cirkulaciju, regulirat će Vašu tjelesnu masu, te Vas pripremiti za aktivan porod i brz oporavak od istog.

Kada je riječ o vježbanju trudnica, vježbe je važno prilagoditi specifičnostima svakog tromjesečja.

fitmama, trudnica Antonia Jelic vjezba

I sama sam kroz trudnoću prošla aktivno, a nakon vlastitog iskustva vježbanja u trudnoći odlučila sam se posvetiti radu s trudnicama. Iz toga je izrastao i moj poslovni pothvat. Kreirala sam programe za trudnice i danas uživam u radu budućim mamama i pripremama za lakši za porod.

Autorica: Antonia Jelić
Foto: Antonia Jelić, osobna arhiva

www.lifeloveandfitness.hr

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.