Bilo da želite brz, topao obrok, sofisticirano predjelo ili jednostavno malu dozu utjehe, krem juhe nikad ne razočaraju. Svaka žlica ove kremaste delicije obavija nepce bogatom teksturom i punim okusima, stvarajući trenutke užitka. Donosimo pet recepata koji spajaju sezonsko povrće, začine i dozu domaće topline. Zaboravite na brze i hladne zalogaje, sve što ponekad trebamo je topla, mirisna krem juha.
1. Krem juha od bundeve i đumbira
Okus jeseni u najboljem izdanju. Baršunasta, mirisna i blago pikantna.
Sastojci:
- 500 g očišćene bundeve
- 1 veći krumpir
- 1 manja glavica luka
- 1 žličica svježeg naribanog đumbira
- 700 ml vode ili povrtnog temeljca
- 1 žlica maslinova ulja
- sol, svježe mljeveni papar, prstohvat muškatnog oraščića
- malo vrhnja za kuhanje ili kokosovog mlijeka (po želji)
Priprema:
Na maslinovu ulju prodinstaj nasjeckani luk i đumbir dok ne omekšaju. Dodaj na kockice narezanu bundevu i krumpir, prelij temeljcem i kuhaj dok povrće ne omekša (oko 20 minuta). Sve izmiksaj štapnim mikserom u glatku kremu. Za kraj dodaj vrhnje ili kokosovo mlijeko i muškatni oraščić. Posluži toplo.
2. Krem juha od batata s limunom i timijanom
Slatko, citrusno i savršeno osvježavajuće.
Sastojci:
- 2 srednja batata
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- sok pola limuna
- 1 grančica svježeg timijana (ili ½ žličice suhog)
- 600 ml vode ili povrtnog temeljca
- maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
Na maslinovu ulju kratko propirjaj sitno nasjeckan luk i češnjak. Dodaj oguljen i narezan batat te timijan. Ulij temeljac i kuhaj oko 20 minuta, dok batat ne omekša. Ukloni timijan, dodaj limunov sok i izmiksaj u glatku kremu. Po želji prilagodi gustoću s malo temeljca. Ova juha ima zanimljivu ravnotežu – slatkoća batata i svježina limuna stvaraju okus koji istovremeno tješi i razbuđuje.
3. Krem juha od brokule i karfiola
Blaga, hranjiva i nježno aromatična – idealna uz krišku integralnog kruha.
Sastojci:
- 1 manja brokula
- ½ glavice karfiola
- 1 manji poriluk (bijeli dio)
- 1 žlica maslinova ulja
- 600 ml vode ili temeljca
- sol, papar, prstohvat kurkume
- 1 žlica svježeg sira, grčkog jogurta ili vrhnja
Priprema:
Na ulju kratko propirjaj nasjeckani poriluk. Dodaj narezanu brokulu i karfiol, prelij temeljcem i kuhaj 15 minuta. Sve izmiksaj u kremu, začini i posluži s dodatkom sira, jogurta ili vrhnja. Za svježinu možeš dodati nekoliko kapi limuna ili malo maslinova ulja prije posluživanja.
4. Krem juha od karameliziranog luka i timijana
Rustikalna, aromatična i dubokog okusa – poput toplog zagrljaja.
Sastojci:
- 3 veće glavice luka
- 1 žlica maslaca ili maslinova ulja
- ½ žličice šećera
- 500 ml vode ili goveđeg ili povrtnog temeljca
- 1 grančica svježeg timijana (ili ½ žličice suhog)
- sol, papar
- nekoliko kapi aceta balsamica
Priprema:
Luk nareži na tanke ploške i polako karameliziraj na maslacu uz dodatak šećera, oko 20 minuta, dok ne postane zlatno-smeđ i mekan. Dodaj timijan i temeljac, kuhaj još 10 minuta, zatim izmiksaj u kremu. Na kraju dodaj nekoliko kapi aceta balsamica za dubinu okusa.
5. Krem juha od mrkve i naranče
Neočekivano dobra kombinacija – vedra, svilenkasta i puna energije.
Sastojci:
- 4 veće mrkve
- 1 manji krumpir
- 1 glavica luka
- sok jedne naranče
- nekoliko kapi limuna ili ½ žličice svježeg naribanog đumbira
- 1 žlica maslinova ulja
- sol, papar, prstohvat mljevenog kumina
- 700 ml vode ili povrtnog temeljca
Priprema:
Na maslinovu ulju propirjaj nasjeckani luk. Dodaj narezanu mrkvu i krumpir, prelij temeljcem i kuhaj 20 minuta. Umiješaj sok naranče, dodaj kumin i đumbir te izmiksaj u glatku kremu. Posluži s nekoliko kapi maslinova ulja i svježim peršinom.
Krem juhe nisu samo predjelo – one su način da usporimo, da ugrijemo i tijelo i misli. Dodaj malo domaćeg kruha, sjemenke, žlicu vrhnja ili par kapi maslinova ulja, i tvoja “topla žlica” pretvara se u pravi ritual užitka.
Povezano: Ne znate što za večeru? Pripremite kremastu juhu od bundeve s kokosovom kremom

