Kada ti život servira limun – napravi limunadu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poznata vam je ova izjava, zar ne?! Ponekad zaista imamo osjećaj da se sve urotilo protiv nas i ne znamo što bismo sa sobom. Srećom u bilo kojoj situaciji, koja nam se možda na prvi pogled čini bezizlazna, imamo mogućnost izbora. A za svaki problem postoje barem dva smislena rješenja. Odaberite jedan od vaših trenutnih problema i razmislite o mogućim rješenjima…

Dok razmišljate pogledajmo kojih 9 koristi možemo imati od limuna. Ovo je agrum pun antioksidansa koji čuvaju naše stanice od oštećenja te vitamina C koji je jedan od najvažnijih mikronutrijenata za zdravlje organizma.

Sve češće mi se osobe koje piju kavu natašte žale na želučane tegobe. Umjesto kave probajte dan započeti čašom mlake vode u koju ste iscijedili pola limuna. Meni odgovara mlaka voda, osobito zimi. Ljeti ju možete zamijeniti i vodom sobne temperature.

Evo koje su sve koristi za tijelo od uzimanja ovog jednostavnog napitka:

  1. Alkalizira cijelo tijelo – voda s limunom smanjuje kiselost organizma odnosno balansira pH vrijednost. Zanimljivo je da je ovaj po okusu kiseli agrum tako važan za alkalizaciju organizma. U sebi sadrži askorbinsku i limunsku kiselinu koje mineralnim sastojcima iz limuna dopuštaju proces alkalizacije.
  2. Jača imunološki sustav – vitamin C i antioksidansi ublažit će respiratorne probleme i infekcije, a djelovat će i na upalne procese čime se osnažuje organizam. Vjerojatno su i vama mama ili baka pripremale čaj s limunom dok ste imali prehladu, gripu ili kašalj. Uz to limun sadrži i visoku količinu kalcija koji potiče rad mozga i živčanog sustava te djeluje na regulaciju krvnog tlaka.
  3. Potiče probavu – limunov sok pomaže pri izbacivanju štetnih tvari iz ogranizma. Limun potiče jetru na proizvodnju žučne tekućine koja je važna za probavu. Vitamin C smanjuje rizik od razvoja čira na želucu, a flavonoidi u citrusima potiču probavu.
  4. Pomaže pri mršavljenju – limun sadrži pektine, vlakna koja stvaraju osjećaj sitosti. Istraživanja su pokazala da uključivanje limuna u proces mršavljenja daje izuzetno dobre rezultate u gubljenju kilograma.
  5. Djeluje kao diuretik – potiče mokrenje što pomaže pri čišćenju toksina iz organizma. Time podržavamo čistoću i zdravlje mokraćnog sustava.
  6. Čisti kožu – voda s limunom potiče čišćenje organizma a time i koža postaje čišća. Vitamin C ublažava manje nepravilnosti, pigmentaciju i ožiljke te „pegla“ bore jer je jedan od glavnih sastojaka kolagenskih vlakana koja djeluju na čvrstoću i elastičnost kože.
  7. Osvježava dah – limun uništava bakterije u usnoj šupljini i dah čini svježijim. Uz to ublažava upalu desni jer učvršćuje vezivno tkivo.
  8. Pospješuje zacjeljivanje rana – askorbinska kiselina iz limuna pomaže zacjeljivanju rana i esencijalni je nutrijent u održavaju tkiva zdravima. Vitamin C također ima i protuupalni učinak.
  9. Energetizira – vitamin C oslobađa tijelo od napetosti i stresa te pomaže pri smanjenju anksioznosti i lošeg raspoloženja. Već miris limuna ima umirujući učinak na živčani sustav te povoljno djeluje na sposobnost koncentracije.

Znate li…?

… da 4 popušene cigarete potroše 500 mg vitamina C?

… zašto ljudi boluju od srčanog udara, a životinje ne?

Uravnotežena i raznovrsna prehrana osnovni su uvjet za opskrbu tijela potrebnim količinama vitamina i staničnih hranjivih tvari. U određenim situacijama kao što su stres, narušeno zdravlje (krvarenje iz desni, upalni procesi, virusne, bakterijske ili gljivične infekcije, visoki krvni tlak, tegobe kardiovaskularnog sustava, dijabetes…), pušenje, vrhunski sport itd. javlja se povećana tjelesna potreba za dodacima prehrani.

Ukoliko još niste pronašli barem dva moguća rješenja vašeg problema s početka priče, popijte čašu vode sa sokom od pola limuna i razmislite još malo ili se obratite meni za pomoć.

Autorica: Vedrana Nucak, mag.cin., kineziolog i logoterapeut

Share.

About Author

Suvremena žena

Donosimo teme i savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, novosti iz svih ženama zanimljivih područja koja život čine ljepšim, kvalitetnijim i zabavnijim. Portal i E-magazin SUVREMENA ŽENA su namijenjeni ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.