Tajno oružje protiv alergije – kvercetin

0

Aap-ćihaaaa! Nazdravlje!

Proljeće je sezona papirnatih maramica, curenja nosa, kapi za oči i svrbeža, osobito ako pripadate u onih 5-10 posto hrvatskog pučanstva koje pati od alergijske hunjavice. Sve češće mi se javljaju osobe s nekom vrstom alergije, a u posljednjih nekoliko tjedana obratilo mi se za pomoć i nekoliko osoba s atopijskim dermatitisom.

Uz najčešće simptome alergijskih reakcija kao što su začepljenost, svrbež i curenje nosa, kihanje, svrbež i suzenje očiju (alergijski rinitis), suhi kašalj i otežano disanje (astma), upalna reakcija kože (dermatitis) te različite manifestacije alergija na hranu – svima su zajednički simptomi umor i iscrpljenost.

U primijenjenoj kineziologiji za osobe s alergijama kažemo da loše „dihtaju“ odnosno (više) ne mogu podnijeti izazove svakodnevnog života. Pojačana im je propusnost u fizičkom (osobito koža i crijeva), ali i puno širem smislu (vrijeme je za promjenu). Kineziološko balansiranje koristimo za postavljanje novih temelja zdravlja te kao pripremu za pozitivne promjene – koje uključuju i oslobađanje od alergija.

Alergije mogu utjecati na kvalitetu života. Posljedice su često i fizičke i emocionalne pa takvo stanje može utjecati na (ne)raspoloženje cijele obitelji te smanjenu učinkovitost na poslu.

Alergijske reakcije vrlo su česte te gotovo svaka osoba barem jednom tijekom života ima neku alergijsku reakciju. Češće se pojavljuju među mlađim osobama, u razvijenim zemljama, među gradskim stanovništvom te u ekonomski bolje situiranim obiteljima. Znači, što živimo u čišćim uvjetima te nemamo prilike razviti obrambeni sustav tijela to se češće javljaju i različite alergijske reakcije.

 

Što sve uzrokuje alergiju?

Popis tvari na koje možemo biti alergični svakim danom sve je duži. Gotovo svaka tvar iz okoliša može uzrokovati nekakvu alergijsku reakciju. Najčešći poznati alergeni nastaju od grinja, kućne prašine i kućnih životinja (dlake, sastojci kože ili žljezdanih izlučevina), zatim tu su pelud, hrana (školjke, račići, kikiriki i sl.), lijekovi, konzervansi, aditivi hrani i pićima (npr. bojila), plijesni, otrovi insekata i sl. Među tim tvarima neke su češće odgovorne za nastanak alergija nego druge.

 

Koje vrste alergijskih bolesti poznajemo?

U alergijske bolesti najčešće se ubrajaju alergijske bolesti dišnog sustava (alergijska hunjavica, astma), alergijski konjunktivitis, alergijske bolesti kože (urtikarija, atopijski i kontaktni dermatitis), probavne alergijske bolesti, zatim alergijske reakcije na lijekove te anafilaktičke reakcije, osobito preosjetljivost na otrove insekata. Neke od tih bolesti javljaju se udruženo u istih osoba ili jedna prethodi drugoj.

Priroda nudi pomoć u suzbijanju alergija u brojnim biljnim tvarima i vitaminima. Evo najjačih prirodnih antihistaminika:

 

Kvercetin

Kvercetin je vjerojatno jedan od glavnih razloga za uzrečicu da jedna jabuka na dan čuva zdravlje. To je žuta biljna tvar koja ima jako antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno djelovanje. Hrana bogata kvercetinom su jabuke, crveni luk, peršin, crveno grožđe, bobičasto voće, citrusi kao i crveno vino (osobito ono koje je čuvano u hrastovim bačvama). Istraživanja su pokazala da kvercetin blokira sintezu i oslobađanje histamina kao i drugih uzročnika upala u organizmu.

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj – EGCG je ekstrakt zelenog čaja koji snažno sprječava otpuštanje histamina i imunoglobulina E (IgE) te ublažava simptome curenja iz nosa i svrab očiju izazvane peludnom alergijom. Kvercetin višestruko pojačava djelovanje EGCG-a jer poboljšava upijanje u crijevima. Uravnotežuje imunosni sustav jer regulira pretjerane tjelesne reakcije.

 

Vitamin C

Vitamin C – jedan je od najvažnijih antioksidansa i nutrijenata za podizanje imuniteta kod osoba koje pate od alergija. Znanstveno je potvrđeno da uzimanje doze od 500 do 1000 mg vitamina C nekoliko puta na dan pomaže smanjiti upalu čime se posljedično smanjuje i curenje nosa. I njegovu učinkovitost pojačava se u sinergiji s kvercetinom.

Različite znanstvene studije potvrdile su blagotvorni učinak ovih hranjivih tvari na imunosni sustav osoba s alergijskim reakcijama. Ovo je siguran način ublažavanja alergijskih reakcija, a odabrane stanične hranjive tvari u stanju su ojačati oslabljeni imunosni sustav i zaštititi stanice od oštećenja. U formuli Dr. Rath EpiQuercican tri najjača prirodna antihistaminika kvercetin, ekstrakt zelenog čaja i vitamin C stoje na raspolaganju u optimalnim količinama.

Dodatno, zdrava i uravnotežena prehrana, optimiziranje razine vitamina D (Dr. Rath Vitamin D3 Liquid) i optimalan omjer omega-3 (Dr. Rath Omega 3 Vegan) i omega-6 masnih kiselina bit će pravi temelj za jačanje vašega imunosnog sustava i suzbijanje alergija.

Imate li pitanja, trebate savjet ili podršku jer želite odabrati prirodno i zdravo, slobodno se javite.

Vedrana Nucak, mag.cin.
Savjetnica fondacije za staničnu medicinu Dr. Ratha, kineziolog i logoterapeut

vida@vida.com.hr

Share.

About Author

Suvremena žena

Suvremena žena je lifestyle portal koji donosi inspirativne priče o ženama koje čine razliku, savjete za sretniji, zdraviji, uspješniji i ispunjeniji život, pronicljive članke, novosti iz svih ženama zanimljivih područja. Portal je namijenjen ženama koje traže inspiraciju, motivaciju, ohrabrenje za stvaranje života o kojem su oduvijek sanjale. Kroz sadržaje portala ih želimo osnažiti, potaknuti ih da vjeruju u sebe, da jačaju samopouzdanje i svjesnost o sebi, da žive zdravo, da preuzmu odgovornost za svoj život i živote onih koji o njima ovise.

Comments are closed.