Zašto se toliko zavaravate?

0

Pitanje je ovo koje je prije više od 15 godina postavio jedan tada petogodišnji dječak. Zaljubio se u vrtiću u djevojčicu koja je, oh, bila zaljubljena u drugog dječaka.

 

Ono što me iznimno razveselilo, i veseli me i danas, je radost kojom je to izrekao. Bez ljutnje, bez ogorčenja, bez zamjeranja. Odbijen je, ali to je prihvatio odlično. Krenuo dalje. S velikim osmijehom na licu.
Takvi budemo kao djeca. Kasnije nas roditelji i okolina nauče drugačijem ponašanju, razmišljanju i pristupu situacijama iz naših života.

Takvi se rodimo. Takvi bismo trebali ostati. Ali ne ostanemo. Pa kasnije cijeli život provedemo ispravljajući.

I ova rečenica mi se mota po glavi gotovo neprekidno zadnjih nekoliko godina. Gledam ljude oko sebe, kolege, prijatelje, klijente.
Grčevito se drže osobe i neprekidno ponavljaju sebi i drugima: “ja ga volim, nisam nikada imala ovakvu vezu, on mene voli, mi smo tako super par” ili nešto slično tome. I muškarci vjerojatno misle slično, samo nisu toliko rječiti pa to češće čujem od žena, nego od muškaraca. Zato sam i napisala u ženskom licu.

 

Ovako to obično biva

Obično je ovako…
Muškarac i žena započnu vezu. Ponekad su oboje u braku. Često je samo jedan od njih. Najčešće muškarac.
Ne dvojim da se rasplamsa ljubav, strast. I to traje jedno vrijeme. Možda i godinama.

Samo svih tih godina ostane na istom. Status bez statusa. Nitko se ne seli nikome, ne započinje se zajednički život, ne planira se zajednička budućnost.
Tu i tamo se dogovori nešto zajedno, ali nešto poduzme samo jedna strana.

Onda se dogodi nešto zbog čega se ta veza naruši prvi put pa i drugi. I treći.
Pa se prekine veza. Ali samo na 15 dana. Onda se ponovno započne.

I ta trakavica traje i traje.

Izjave koje se vrlo često ponavljaju su: “Ja više nisam htjela tako”, ali za par minuta ili u sljedećoj rečenici “Meni nema do njega. Ja bih samo s njim. Ja bih s njim zavladala svijetom. On i ja smo jedno. Zamisli, njegova žena uopće ne želi seks s njim! On je u braku samo zbog djece. Zamisli da se rastane, a on je direktor ili predsjednik Uprave, a to su sve ljudi kojima brak nešto znači”.
“Rekla sam mu danas da više ne želim imati ništa s njim”, a već sljedeća rečenica je “samo da me on nazove i da mi dođe”.
I tako u nedogled.

 

Skinite maglu s očiju

Žene, pročitajte ove izjave! Pročitajte ih molim vas! Ali prethodno skinite maglu s očiju.

Jer kako drugačije nazvati nego maglom činjenicu da vjerujete u ove rečenice koje izgovarate. Zašto se svoju snagu i konce svog života predali nekome drugome?
Zašto želite ostati s muškarcem koji kaže da je u braku samo zbog djece? Ili da se ne želi rastati da mu to ne naruši poslovni ugled?
Zašto želite muškarca koji s vama priča protiv svoje žene?

Zašto se toliko zavaravate?
Zašto se toliko grčevito držite za osjećaj koji vam taj muškarac daje? Bio taj osjećaj ljutnja ili ljubav?

Zbog čega ne možete vidjeti da se vrtite u krug? I da ćete s ovim, ali i nekim drugim istim takvim muškarcem, ostati i dobivati ga u svoj život sve do tada dok ne naučite lekciju koju trebate naučiti.

Veze nisu poligon na kojem će jedna strana drugoj postavljati uvjete.

Veze nam služe da za rast i duhovni razvoj.

Zato, drage moje žene, otvorite oči i razmislite o tome tko je glavni i odgovoran za vaš život – vi ili netko ili nešto drugo.

Foto: Jeremy Bishop, Unsplash

Autorica: Darinka Bertović
Certificirana aromaterapeutkinja i trener osobnog razvoja

 

 

Share.

Comments are closed.