Zašto muškarci vole gadure?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nedavno sam doznala za knjigu zanimljiva naslova „Zašto muškarci vole gadure“. To je vječno pitanje koje dobre žene postavljaju sebi na poslu i privatno. Dobre žene često nailaze na loše šefove, imaju loše partnere i cijelo vrijeme se vrte u nekom začaranom krugu.

 

Dobrim ženama se savjetuje da otvoreno krenu u ratovanje kako bi se izborili za sebe i kako bi nepodnošljiv život učinili prihvatljivim. Uistinu se treba ponekad zapitati može li dobra, empatična i nadasve pristojna žena, koja potrebe drugih stavlja ispred svojih, postati gadura. Dobra žena ne može biti gadura, ona ne može ratovati, ona može samo promijeniti pristup kako bi bez sukoba došla do promjene odnosa. Poznato je da se najbolji rezultati u životu postižu uz najmanju količinu sukoba.

Odnos muškarca i žene je čudan mix koji u konačnici ne daje uvijek željene rezultate. Univerzalni poslovni ili privatni uspjeh žene na žalost ne postoji. Među muškarcima postoji stav da su žene gadure, privatno i poslovno, daleko privlačnije od žena koje poslušno, odgovorno i mirno pristupaju svakodnevnim situacijama. Javni mediji žene gadure prikazuju kao uspješne, neovisne i snažne osobe koje iz svake situacije izvuku osobnu korist. U većini slučajeva one su same, što ih dodatno stigmatizira u društvu. Kult dobrih mirnih i poslušnih žena i danas ima dominanto mjesto na društvenoj sceni. Arhaične slike naših majki i baka duboko su pozicionirane neovisno o vremenu u kojem živimo.

 

Žene s jakom osobnošću

Žene s jakom osobnošću nerijetko se poistovjećuju s gadurama. Za neke, one su dominantne, nepristojne, agresivne i nepredvidljive žene. One svojim postupcima odražavaju vlastitu osobnost koja je drugačija nego kod većine drugih dobrih, poslušnih, tihih i nenametljivih žena.

Na žalost, većina osoba nije svjesna da su te iste žene, koje su jake na van, iznutra vrlo nježne. One nikada neće dopustiti drugima da ih gaze u čemu se krije njihova snaga i moć.

Velik broj muškarca luduju za ženama jake osobnosti i istovremeno ih se boje. One ne dopuštaju emocionalnim manipulatorima da naruše njihovu ravnotežu. Ni u poslovnom ni u partnerskom odnosu one ne prihvaćaju polovične situacije, za njih vrijedi pravilo sve ili ništa. Žene s jakom osobnošću se ne oslanjaju na mišljenje drugih da bi se osjećali bolje. One znaju svoje dobre i loše osobine. Potvrđivanje im nije potrebno što je većini muškaraca izazov i svojevrsna prijetnja.

Ne prihvaćaju besmislene razgovore jer za navedeno nemaju vremena niti su istinski motivirane. One su žene bistrog uma, znaju slušati kada treba, ali isto tako će jasno bez zadrške reći svoje mišljenje kada to zahtijeva situacija. Spremne su pokazati svoje emocije, pri tome ne razmišljaju o dugoročnim posljedicama.

Žene jake osobnosti su neustrašive u svojim željama i namjerama, to traže i od drugih. Svjesne su svojih strahova i s njima vode svoje osobne bitke. Za njih je svaka nova situacija prilika i svojevrstan dar kojeg ne ispuštaju lako iz ruku. Većina će za žene s jakom osobnošću reći da su komplicirane i teške kao suradnice ili partnerice. Ne, one su najbolja verzija sebe koja se ne ogleda u vanjskoj ljepoti, njihova snaga i dominantnost proizlazi iz energije kojom zrače čineći ih karizmatičnim, posebnim i neodoljivim osobama.  Na prvi pogled one su možda gadure za većinu osoba, samo rijetki prepoznaju njihove kvalitete i čvrsto ih vežu uz sebe. Raditi i živjeti sa ženama jake osobnosti ponekad je slično hodanju po žici.  Ne zaboravite, one su za većinu muškarca izazov, a većini žena prijetnja.

Foto: FotografieLink, Pixabay

 

Share.

About Author

Doc. dr. sc. Dubravka Šimunović

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1988. godine zaposlena je na Zdravstvenom Veleučilištu u trajnom zvanju profesor. Stručni interes usmjerila je na očuvanje mentalnog zdravlja u svim dobnim skupinama. Kao redovni profesor na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu izvodi nastavu za potrebe nekoliko Studija. Kao vanjski predavač održava nastavu na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku. Nositeljica je strukovnih kolegija za potrebe izvođenja nastave na Visokoj školi u Prijedoru. Uz kongresna priopćenja na tuzemnoj i inozemnoj razini jedno je vrijeme aktivno sudjelovala kao predavač na međunarodnom projektu iz mentalnog zdravlja za potrebe edukacije zdravstvenih djelatnika u Bosni i Hercegovini. Na jednoj od radijskih stanica uređuje i vodi emisiju iz područja javnog zdravstva. Tijekom 2019. diplomirala je iz područja logoterapije i egzistencijalne analize.

Comments are closed.